Informacja o plikach cookies

Alma Market SA właściciel platformy www.alma24.pl oraz www.almamarket.pl, wykorzystuje pliki cookies, m.in. w celach statystycznych oraz reklamowych. Przystępując do korzystania z platformy, możesz zmienić ustawienia służące do obsługi cookies w przeglądarce internetowej.
Jeśli nie dokonasz zmiany ustawień, przeglądanie platformy nastąpi z wykorzystaniem wymienionych plików.

AKADEMIA SMAKU

Kuchnia to nie tylko smakowanie i tworzenie potraw, ale odkrywanie kultury i różnorodności, ekspresja kreatywności.


Poprzez kulinarne tradycje można poznawać ludzi oraz historię, zwyczaje, style życia. Zapraszamy do wypróbowywania znakomitych i sprawdzonych przepisów, a także korzystania z wiedzy i doświadczenia naszych ekspertów. W naszym magazynie "Dolce Vita" poznają Państwo smaki w najlepszych wydaniach oraz aktualne trendy kulinarne, modowe i lifestylowe. 

Pasztecik

A+ A-
drukuj
  • Ciasto:
  • 3 szklanki mąki
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • szklanka ciepłego mleka
  • 2 małe lub średnie jajka
  • duża szczypta cukru
  • duża szczypta soli
  • 20 g świeżych drożdży
  • jajko
  • Farsz:
  • 200 g pieczarek
  • 200 g mięsa mielonego
  • 3 cebule
  • sól
  • pieprz
  • oliwa

Sposób przyrządzania:

Z garści mąki, drożdży, cukru i ½ szklanki mleka rozrobić zaczyn, przykryć i odstawić do wyrośnięcia, około 15-20 minut. Wszystkie składniki ciasta, z wyjątkiem jajka dokładnie połączyć z zaczynem i wrobić, tak aby odchodziło od rąk. Ponownie odstawić do wyrośnięcia na około godzinę. Pieczarki pokroić drobno, cebulę posiekać. Podsmażyć na oliwie, dodać mięso mielone i przyprawy. Dusić do miękkości ??. Ciasto rozwałkować, podsypując mąką. Przestudzony farsz ułożyć na środku, brzegi ciasta zebrać na środku i dokładnie ze sobą skleić. Wierzch posmarować rozbełtanym jajkiem. Piec w temperaturze 180°C do zrumienienia.

zobacz wszystkie przepisy powiadom znajomego
drukuj

Składniki:

  • Cebula
  • Cukier
  • Drożdże
  • Sól
  • Jajka
  • Mleko
  • Wieprzowina
  • Mąka
  • Masło
  • Oliwa
  • Pieczarki
  • Pieprz mielony

ZNAJDŹ PRZEPIS

SKORZYSTAJ Z KONFIGURATORA

lub wyszukaj w przepisach

  • Zupa groszkowa z bekonem i serem

  • Papryka faszerowana

  • Liptauer

  • Zapiekany w szynce parmeńskiej stek z łososia

POLECAMY RÓWNIEŻ

  • Paella

    Cebulę i czosnek obrać, posiekać, zeszklić na oliwie. Wrzucić ryż i smażyć, aż wchłonie oliwę i lekko zbieleje. Wlać bulion, zagotować i...

    więcej
  • Grillowany dorsz

    Na rozgrzaną patelnię grillową włożyć dorsza grillując go 6-8 minut z jednej strony. Na patelnię wlać olej, wrzucić opłukany szpinak oraz drobno...

    więcej
  • Grillowane krewetki

    Rozgrzać masło. Krewetki umyć, osuszyć i wrzucić na patelnię wraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Doprawić solą i pieprzem. Szparagi umyć,...

    więcej
  • Kanapeczki à la prosciutto

    Kromki pieczywa razowego pokropić oliwą z oliwek, następnie nałożyć szynkę, kawałki pomidora, sera feta i posypać startym parmezanem. Kanapki piec...

    więcej

POLECAMY ARTYKUŁY