Informacja o plikach cookies

Alma Market SA właściciel platformy www.alma24.pl oraz www.almamarket.pl, wykorzystuje pliki cookies, m.in. w celach statystycznych oraz reklamowych. Przystępując do korzystania z platformy, możesz zmienić ustawienia służące do obsługi cookies w przeglądarce internetowej.
Jeśli nie dokonasz zmiany ustawień, przeglądanie platformy nastąpi z wykorzystaniem wymienionych plików.

AKADEMIA SMAKU

Kuchnia to nie tylko smakowanie i tworzenie potraw, ale odkrywanie kultury i różnorodności, ekspresja kreatywności.


Poprzez kulinarne tradycje można poznawać ludzi oraz historię, zwyczaje, style życia. Zapraszamy do wypróbowywania znakomitych i sprawdzonych przepisów, a także korzystania z wiedzy i doświadczenia naszych ekspertów. W naszym magazynie "Dolce Vita" poznają Państwo smaki w najlepszych wydaniach oraz aktualne trendy kulinarne, modowe i lifestylowe. 

Pieczone gęsie nogi z jabłkiem i pomidorkami

A+ A-
drukuj
  • 4 gęsie udka
  • 2 duże jabłka
  • pomidorki koktajlowe
  • przyprawy: sól, pieprz, majeranek, tymianek

Sposób przyrządzania:

Udka obmyć, natrzeć przyprawami, włożyć do piekarnika. Piec w temperaturze 180 °C przez około dwie godziny (po godzinie przewrócić udka na drugą stronę), aż do uzyskania efektu zrumienienia. Na około pół godziny przed końcem dodać do piekarnika przyprawione, pokrojone w grubsze plastry (lub łódki) jabłka, a na około 5 minut przed końcem - również doprawione i przekrojone na pół pomidorki koktajlowe. Po wyłożeniu na talerz, polać pozostałym w naczyniu sosem. Można podawać dodatkowo z miksem sałat.

zobacz wszystkie przepisy powiadom znajomego
drukuj

Składniki:

  • Tymianek
  • Jabłka
  • Sól
  • Majeranek
  • Pieprz mielony
  • Pomidory koktajlowe

ZNAJDŹ PRZEPIS

SKORZYSTAJ Z KONFIGURATORA

lub wyszukaj w przepisach

  • Szaszłyki z kurczaka i brzoskwiń

  • Łosoś w czerwonym curry

  • Tartaletki z musem czekoladowym i malinami

  • Lekka sałatka

POLECAMY RÓWNIEŻ

  • Zupa szparagowa

    Szparagi obrać, części zdrewniałe wyrzucić, czubki – około 2cm odłożyć. Łupiny dodać do bulionu i gotować na małym ogniu około 15 minut....

    więcej
  • Żurek wielkanocny w chlebkach

    Wędlinę drobno pokrojoną wraz z warzywami zalać wodą i gotować około pół godziny do miękkości warzyw. Dodać żur i zagotować, doprawić...

    więcej
  • Halibut z brokułami i grzybami leśnymi

    Rybę przyprawić solą i pieprzem, smażyć na odrobinie oliwy z obu stron przez 5 minut. Następnie wstawić na ok. 5 - 10 minut do lekko nagrzanego (ok....

    więcej
  • Sałatka z rukoli i pomidorków koktajlowych

    Pomidorki koktajlowe pokroić na połówki, wymieszać z rukolą i roszponką. Polać miodem, octem balsamicznym i oliwą, delikatnie wymieszać i posypać...

    więcej