
Alma Market SA właściciel platformy www.alma24.pl oraz www.almamarket.pl, wykorzystuje pliki cookies, m.in. w celach statystycznych oraz reklamowych. Przystępując do korzystania z platformy, możesz zmienić ustawienia służące do obsługi cookies w przeglądarce internetowej.
Jeśli nie dokonasz zmiany ustawień, przeglądanie platformy nastąpi z wykorzystaniem wymienionych plików.
Poprzez kulinarne tradycje można poznawać ludzi oraz historię, zwyczaje, style życia. Zapraszamy do wypróbowywania znakomitych i sprawdzonych przepisów, a także korzystania z wiedzy i doświadczenia naszych ekspertów. W naszym magazynie "Dolce Vita" poznają Państwo smaki w najlepszych wydaniach oraz aktualne trendy kulinarne, modowe i lifestylowe.
Sposób przyrządzania:
Piersi z gęsi umyć dzień wcześniej i pozostawić na noc do wymoczenia w wodzie, dodając 2 łyżki soli. Następnego dnia gęś wyjąć z wody, osuszyć, następnie natrzeć pieprzem, solą, majerankiem i sprasowanym czosnkiem i odstawić na około godzinę do lodówki. W tym czasie do miski wsypać 45 dag przesianej mąki, wbić jajko i całość wymieszać, dolewając stopniowo 25 ml oleju, 50 ml ciepłej wody i dwie łyżeczki soli. Powstałe ciasto wyrobić, podsypując co jakiś czas mąką. Ciasto podzielić na mniejsze kawałki, każdy dokładnie rozwałkować i za pomocą szklanki lub okrągłych foremek wyciąć okrągłe placki. Kaszę gryczaną ugotować razem z marchwią, w międzyczasie pokrojoną w kostkę cebulę podsmażyć na patelni. Na wycięte placki nakładać farsz, czyli kaszę wymieszaną z cebulą (doprawione pieprzem i solą), następnie brzegi ciasta pozlepiać. Uformowane pierogi gotować we wrzątku z dodatkiem soli. Z lodówki wyjąć piersi z gęsi, piec około 45-60 minut w nastawionym wcześniej piekarniku w temperaturze 250 °C, w gęsiarce nasmarowanej olejem. Po upływie tego czasu zmniejszyć temperaturę do około 170 °C i piec przez kolejną godzinę. Upieczoną pierś układać na ugotowanej marchewce, polać sosem pozostałym z pieczenia, obok położyć pierożki.
lub wyszukaj w przepisach
Mascarpone wymieszać z posiekaną cebulą oraz bazylią, przyprawić solą. Masę rozprowadzić na plastrach szynki i zwinąć je. Podawać ze świeżą...
więcejPrzepis na syrop: zagotować wodę, półtorej szklanki cukru i sok z pomarańczy, pozostawić do ostygnięcia. Ciasto: Pozostałą ilość cukru zmiksować...
więcejSerek wymieszać z lekko posiekanymi kaparami, solą, pieprzem i oliwą. Na plasterkach szynki układać masę z serka i delikatnie zwijać w roladki. Melona...
więcejSzparagi opłukać, przyciąć końcówki, ugotować w osolonej wodzie. Na patelni stopić masło, podsmażyć cebulkę z czosnkiem. Dodać sól i mielony...
więcej