Informacja o plikach cookies

Alma Market SA właściciel platformy www.alma24.pl oraz www.almamarket.pl, wykorzystuje pliki cookies, m.in. w celach statystycznych oraz reklamowych. Przystępując do korzystania z platformy, możesz zmienić ustawienia służące do obsługi cookies w przeglądarce internetowej.
Jeśli nie dokonasz zmiany ustawień, przeglądanie platformy nastąpi z wykorzystaniem wymienionych plików.

AKADEMIA SMAKU

Kuchnia to nie tylko smakowanie i tworzenie potraw, ale odkrywanie kultury i różnorodności, ekspresja kreatywności.


Poprzez kulinarne tradycje można poznawać ludzi oraz historię, zwyczaje, style życia. Zapraszamy do wypróbowywania znakomitych i sprawdzonych przepisów, a także korzystania z wiedzy i doświadczenia naszych ekspertów. W naszym magazynie "Dolce Vita" poznają Państwo smaki w najlepszych wydaniach oraz aktualne trendy kulinarne, modowe i lifestylowe. 

Stek cielęcy w sosie borowikowym

A+ A-
drukuj
  • 0,5 kg cielęciny (najlepszy będzie udziec cielęcy)
  • 3 marchewki
  • 500g borowików (mogą być mrożone)
  • 4 łyżki masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • śmietana 30%
  • 2 cebule
  • woda
  • sól
  • pieprz

Sposób przyrządzania:

Mięso umyć, osuszyć, pokroić w plastry, lekko rozbić, przyprawić solą i pieprzem, a następnie usmażyć na rozgrzanej patelni do uzyskania efektu zrumienienia, podlać wodą, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pokrojoną w kostkę cebulę (jedną), dusić pod przykryciem aż do miękkości. W tym czasie rozgrzać patelnię, zeszklić drugą z cebul (również pokrojoną w kostkę), dodać grzyby, przyprawy i smażyć przez około 5 minut. Do głębokiego naczynia wlać 2 szklanki wody, przełożyć do niego grzyby z cebulą i dodać pokrojoną w kostkę marchewkę - całość gotować, aż grzyby i marchewka będą miękkie. Pod koniec śmietanę i mąkę wymieszać, dodać do wywaru z grzybami, gotować jeszcze przez kilka minut. Gotowe mięso wyłożyć na talerz, polać sosem. Podawać z ziemniakami, sałatką w sosie vinegret.

zobacz wszystkie przepisy powiadom znajomego
drukuj

Składniki:

  • Borowiki
  • Cebula
  • Czosnek
  • Śmietana gęsta
  • Woda
  • Sól
  • Mąka
  • Masło
  • Pieprz czarny
  • Marchew

ZNAJDŹ PRZEPIS

SKORZYSTAJ Z KONFIGURATORA

lub wyszukaj w przepisach

  • Sałatka z awokado, szynką parmeńską i jajkiem

  • Turbot pieczony w soli

  • Futomaki – sushi

  • Świąteczny barszcz

POLECAMY RÓWNIEŻ

  • Pieczone pierożki z fetą i oliwkami

    Z przesianej mąki, oliwy i ciepłej wody wyrobić elastyczne ciasto. Schłodzić w lodówce przez około jedną godzinę. Przygotować farsz: w misce...

    więcej
  • Buraczki zasmażane

    Buraki ugotować do miękkości, obrać i zetrzeć na grubej tarce. Doprawić przyprawami i sokiem z cytryny. Rozpuścić odrobinę masła, dodać buraki i...

    więcej
  • Deser po brytyjsku: bzowy Eton Mess

    Bezy pokruszyć delikatnie na małe kawałki. Ubić śmietanę z dodatkiem cordialu z kwiatów bzu Belvoir. Do miski ze śmietaną ostrożnie dodać...

    więcej
  • Makaron ze szparagami i pomidorami

    Szparagi obrać, opłukać i gotować około 15 minut w osolonej wodzie, następnie osączyć. Główki szparagów odkroić i odłożyć, szparagi pokroić...

    więcej