Informacja o plikach cookies

Alma Market SA właściciel platformy www.alma24.pl oraz www.almamarket.pl, wykorzystuje pliki cookies, m.in. w celach statystycznych oraz reklamowych. Przystępując do korzystania z platformy, możesz zmienić ustawienia służące do obsługi cookies w przeglądarce internetowej.
Jeśli nie dokonasz zmiany ustawień, przeglądanie platformy nastąpi z wykorzystaniem wymienionych plików.

AKADEMIA SMAKU

Kuchnia to nie tylko smakowanie i tworzenie potraw, ale odkrywanie kultury i różnorodności, ekspresja kreatywności.


Poprzez kulinarne tradycje można poznawać ludzi oraz historię, zwyczaje, style życia. Zapraszamy do wypróbowywania znakomitych i sprawdzonych przepisów, a także korzystania z wiedzy i doświadczenia naszych ekspertów. W naszym magazynie "Dolce Vita" poznają Państwo smaki w najlepszych wydaniach oraz aktualne trendy kulinarne, modowe i lifestylowe. 

Stek cielęcy w sosie borowikowym

A+ A-
drukuj
  • 0,5 kg cielęciny (najlepszy będzie udziec cielęcy)
  • 3 marchewki
  • 500g borowików (mogą być mrożone)
  • 4 łyżki masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • śmietana 30%
  • 2 cebule
  • woda
  • sól
  • pieprz

Sposób przyrządzania:

Mięso umyć, osuszyć, pokroić w plastry, lekko rozbić, przyprawić solą i pieprzem, a następnie usmażyć na rozgrzanej patelni do uzyskania efektu zrumienienia, podlać wodą, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pokrojoną w kostkę cebulę (jedną), dusić pod przykryciem aż do miękkości. W tym czasie rozgrzać patelnię, zeszklić drugą z cebul (również pokrojoną w kostkę), dodać grzyby, przyprawy i smażyć przez około 5 minut. Do głębokiego naczynia wlać 2 szklanki wody, przełożyć do niego grzyby z cebulą i dodać pokrojoną w kostkę marchewkę - całość gotować, aż grzyby i marchewka będą miękkie. Pod koniec śmietanę i mąkę wymieszać, dodać do wywaru z grzybami, gotować jeszcze przez kilka minut. Gotowe mięso wyłożyć na talerz, polać sosem. Podawać z ziemniakami, sałatką w sosie vinegret.

zobacz wszystkie przepisy powiadom znajomego
drukuj

Składniki:

  • Borowiki
  • Cebula
  • Czosnek
  • Śmietana gęsta
  • Woda
  • Sól
  • Mąka
  • Masło
  • Pieprz czarny
  • Marchew

ZNAJDŹ PRZEPIS

SKORZYSTAJ Z KONFIGURATORA

lub wyszukaj w przepisach

  • Pieczone bataty

  • Tortilla party

  • Tarator

  • Tost z jajkiem w koszulce

POLECAMY RÓWNIEŻ

  • Foie gras z patelni

    W naczyniu rozgrzać ocet balsamiczny, dodać porto oraz przyprawy, chwilę gotować. Plastry foie gras natrzeć solą i pieprzem, a następnie obsmażyć na...

    więcej
  • Salsa meksykańska

    Warzywa obmyć, z papryk usunąć gniazda, pomidora sparzyć i obrać ze skórki. Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać i smażyć na patelni razem z...

    więcej
  • Sałatka z rukoli i pomidorków koktajlowych

    Pomidorki koktajlowe pokroić na połówki, wymieszać z rukolą i roszponką. Polać miodem, octem balsamicznym i oliwą, delikatnie wymieszać i posypać...

    więcej
  • Pulpeciki cielęce z makaronem

    Cebule obrać, pokroić w drobną kostkę. Mięso wraz z jedną pokrojoną cebulą przemielić w maszynce, następnie wymieszać ze śmietaną, jajkiem,...

    więcej