Informacja o plikach cookies

Alma Market SA właściciel platformy www.alma24.pl oraz www.almamarket.pl, wykorzystuje pliki cookies, m.in. w celach statystycznych oraz reklamowych. Przystępując do korzystania z platformy, możesz zmienić ustawienia służące do obsługi cookies w przeglądarce internetowej.
Jeśli nie dokonasz zmiany ustawień, przeglądanie platformy nastąpi z wykorzystaniem wymienionych plików.

AKADEMIA SMAKU

Kuchnia to nie tylko smakowanie i tworzenie potraw, ale odkrywanie kultury i różnorodności, ekspresja kreatywności.


Poprzez kulinarne tradycje można poznawać ludzi oraz historię, zwyczaje, style życia. Zapraszamy do wypróbowywania znakomitych i sprawdzonych przepisów, a także korzystania z wiedzy i doświadczenia naszych ekspertów. W naszym magazynie "Dolce Vita" poznają Państwo smaki w najlepszych wydaniach oraz aktualne trendy kulinarne, modowe i lifestylowe. 

Kwaśnica na wędzonych żeberkach

A+ A-
drukuj
  • 1kg wędzonych żeberek wieprzowych
  • ½ kg kiszonej kapusty
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • kawałek selera
  • 2-3 liście laurowe
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • płaska łyżka mąki
  • łyżka masła
  • ½ kg ziemniaków
  • sól
  • pieprz

Sposób przyrządzania:

Żeberka pokroić na kawałki, włożyć do garnka, dodać lekko przesiekaną kapustę, pokrojone w kostkę jarzyny, liście laurowe i ziele angielskie, zalać 3 l wody, gotować na wolnym ogniu do miękkości. Gdy żeberka będą dochodzić, w osobnym garnku ugotować w osolonej wodzie ziemniaki do miękkości. Na patelni z masła i mąki zrobić jasną zasmażkę, rozprowadzić odrobiną przestudzonej wody spod ziemniaków, wlać do garnka z żeberkami, zagotować, doprawiając do smaku solą i pieprzem. Podawać z odcedzonymi ziemniakami.

zobacz wszystkie przepisy powiadom znajomego
drukuj

Składniki:

  • Seler
  • Ziele angielskie
  • Ziemniaki
  • Sól
  • Pietruszka
  • Mąka
  • Żeberka
  • Masło
  • Kapusta kiszona
  • Marchew

ZNAJDŹ PRZEPIS

SKORZYSTAJ Z KONFIGURATORA

lub wyszukaj w przepisach

  • Wrap z serem stracchino i rukolą

  • Tartaletki z musem czekoladowym i malinami

  • Sorbet jabłkowy

  • Wakacyjne brownie

POLECAMY RÓWNIEŻ

  • Rösti

    Ziemniaki ugotować w mundurkach na półtwardo w osolonej wodzie, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę posiekać, ser zetrzeć na tarce o...

    więcej
  • Omlet francuski z wiórkami kokosowymi

    Ubić 2 kurze jajka, dodać 10 g wiórków kokosowych i wlać masę jajeczną na rozgrzaną patelnię. Smażyć omlet na jasny brąz z każdej strony. Na...

    więcej
  • Grillowany łosoś z warzywami

    Na wstępie, aby uzyskać smaczny dressing, trzeba połączyć ze sobą następujące składniki: sok z cytryny, miód, musztardę dijon i oliwę. Potem...

    więcej
  • Pucharowe hamburgery

    Mięso wymieszać z jajkiem, solą pieprzem, oregano, chilli i uformować płaskie hamburgery - piec na patelni 10 min do zrumienienia. Bułki podgrzać i...

    więcej