Informacja o plikach cookies

Alma Market SA właściciel platformy www.alma24.pl oraz www.almamarket.pl, wykorzystuje pliki cookies, m.in. w celach statystycznych oraz reklamowych. Przystępując do korzystania z platformy, możesz zmienić ustawienia służące do obsługi cookies w przeglądarce internetowej.
Jeśli nie dokonasz zmiany ustawień, przeglądanie platformy nastąpi z wykorzystaniem wymienionych plików.

AKADEMIA SMAKU

Kuchnia to nie tylko smakowanie i tworzenie potraw, ale odkrywanie kultury i różnorodności, ekspresja kreatywności.


Poprzez kulinarne tradycje można poznawać ludzi oraz historię, zwyczaje, style życia. Zapraszamy do wypróbowywania znakomitych i sprawdzonych przepisów, a także korzystania z wiedzy i doświadczenia naszych ekspertów. W naszym magazynie "Dolce Vita" poznają Państwo smaki w najlepszych wydaniach oraz aktualne trendy kulinarne, modowe i lifestylowe. 

Polędwiczki cielęce w sosie gorgonzola

A+ A-
drukuj
  • 500g polędwicy cielęcej
  • 150g sera gorgonzola
  • woda
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • zioła prowansalskie

Sposób przyrządzania:

Mięso umyć, pokroić w kawałki, przyprawić solą, pieprzem, majerankiem, ziołami prowansalskimi oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem i obsmażyć na rozgrzanej oliwie z oliwek aż do zrumienienia. Następnie przełożyć do głębokiego naczynia z wodą i dusić pod przykryciem aż do uzyskania efektu miękkości. W tym czasie ser gorgonzola pokroić na grubsze plasterki, zawinąć w folię aluminiową (forma sakiewek) i piec w piekarniku przez około 5 minut, w temperaturze 180°C. Po wyjęciu z piekarnika, kawałki sera ułożyć w dowolny sposób na polędwiczkach. Podawać z miksem sałat oraz pomidorkami koktajlowymi.

zobacz wszystkie przepisy powiadom znajomego
drukuj

Składniki:

  • Ser gorgonzola
  • Czosnek
  • Woda
  • Zioła prowansalskie
  • Sól
  • Majeranek
  • Oliwa
  • Pieprz czarny
  • Polędwica cielęca

ZNAJDŹ PRZEPIS

SKORZYSTAJ Z KONFIGURATORA

lub wyszukaj w przepisach

  • Pasta z makreli i sera

  • Roladki z szynki z orzeszkami Pini

  • Dyniowe muffinki

  • Muffinki z kremem mascarpone

POLECAMY RÓWNIEŻ

  • Zupa z gęsi na winie

    Piersi obmyć, gotować w głębokim naczyniu w 1,5l wody, zbierając szumowiny. W międzyczasie doprawić wywar przyprawami, dodać pokrojone w większą...

    więcej
  • Babeczki czekoladowo – owocowe

    Ze składników ciasta wyrobić gładką, jednolitą masę, schować ją do lodówki na około godzinę. Następnie rozwałkować ciasto, wyciąć koła...

    więcej
  • Zielona zupa

    Wodę lub rosół zagotować razem z groszkiem - posolić, jak będzie miękki zmiksować na gładki krem i dodać śmietankę.

    więcej
  • Żurek

    Z 5 dniowym wyprzedzeniem przygotowywać zakwas: czosnek pokroić na kawałki, wrzucić do szczelnego naczynia, dodać pozostałe składniki, zalać wodą do...

    więcej