Informacja o plikach cookies

Alma Market SA właściciel platformy www.alma24.pl oraz www.almamarket.pl, wykorzystuje pliki cookies, m.in. w celach statystycznych oraz reklamowych. Przystępując do korzystania z platformy, możesz zmienić ustawienia służące do obsługi cookies w przeglądarce internetowej.
Jeśli nie dokonasz zmiany ustawień, przeglądanie platformy nastąpi z wykorzystaniem wymienionych plików.

AKADEMIA SMAKU

Kuchnia to nie tylko smakowanie i tworzenie potraw, ale odkrywanie kultury i różnorodności, ekspresja kreatywności.


Poprzez kulinarne tradycje można poznawać ludzi oraz historię, zwyczaje, style życia. Zapraszamy do wypróbowywania znakomitych i sprawdzonych przepisów, a także korzystania z wiedzy i doświadczenia naszych ekspertów. W naszym magazynie "Dolce Vita" poznają Państwo smaki w najlepszych wydaniach oraz aktualne trendy kulinarne, modowe i lifestylowe. 

Zupa cebulowa pod pierzynką

A+ A-
drukuj
  • 1 kg cebuli
  • włoszczyzna
  • odrobina masła do smażenia
  • ½ pęczka świeżego tymianku
  • 750 ml bulionu
  • szklanka białego wina
  • ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • garść startego parmezanu

Sposób przyrządzania:

Cebulę pokroić w półplasterki i zrumienić na maśle. Dodać rozgnieciony czosnek i przyprawy. Przełożyć do gorącego bulionu. Na patelnię po smażeniu wlać wino i zostawić do zagotowania. Dodać wino do bulionu. Gotować wszystko 10-15 minut. Podkoniec dodać posiekany tymianek. Zupę rozlać do miseczek. Na wierzchu każdej ułożyć pierzynkę z ciasta francuskiego. Posypać parmezanem. Piec do zrumienienia w temperaturze 180°C.

zobacz wszystkie przepisy powiadom znajomego
drukuj

Składniki:

  • Bulion
  • Cebula
  • Ser parmezan
  • Czosnek
  • Włoszczyna
  • Wino białe
  • Tymianek
  • Ciasto francuskie
  • Sól
  • Masło
  • Pieprz czarny

ZNAJDŹ PRZEPIS

SKORZYSTAJ Z KONFIGURATORA

lub wyszukaj w przepisach

  • Czekoladowy suflet

  • Szynka z melonem

  • Kaszotto z mieloną wołowiną

  • Focaccia z serem żółtym

POLECAMY RÓWNIEŻ

  • Kiełki z patelni

    Kiełki razem z olejem wrzucić na rozgrzaną patelnię i krótko podsmażyć - do podgrzania, idealne jako dodatek do dań głównych.

    więcej
  • Pasta z bobu

    Bób ugotować w osolonej wodzie. Ostudzić. Dodać natkę pietruszki, sok z cytryny, oliwę i papryczkę. Używając blendera zmiksować na jednolitą...

    więcej
  • Domowe pączki

    Z drożdży, mleka i 3 łyżek mąki zrobić rozczyn i odstawić do wyrośnięcia. Ser zmielić. Pozostałą mąkę połączyć z posiekanym masłem,...

    więcej
  • Miodowy kurczak z grilla

    Składniki marynaty dokładnie wymieszać , następnie natrzeć nią mięso. Mięso przełożyć do miski, przykryć folią i wstawić do lodówki na co...

    więcej

POLECAMY ARTYKUŁY