
Alma Market SA właściciel platformy www.alma24.pl oraz www.almamarket.pl, wykorzystuje pliki cookies, m.in. w celach statystycznych oraz reklamowych. Przystępując do korzystania z platformy, możesz zmienić ustawienia służące do obsługi cookies w przeglądarce internetowej.
Jeśli nie dokonasz zmiany ustawień, przeglądanie platformy nastąpi z wykorzystaniem wymienionych plików.
Poprzez kulinarne tradycje można poznawać ludzi oraz historię, zwyczaje, style życia. Zapraszamy do wypróbowywania znakomitych i sprawdzonych przepisów, a także korzystania z wiedzy i doświadczenia naszych ekspertów. W naszym magazynie "Dolce Vita" poznają Państwo smaki w najlepszych wydaniach oraz aktualne trendy kulinarne, modowe i lifestylowe.
Sposób przyrządzania:
Przepis na domowe lody śmietankowe: 2 jajka sparzyć, oddzielić białka od żółtek. Do żółtek dodać łyżkę cukru i zmiksować do uzyskania puszystej masy. Śmietankę (200ml) i białka ubijać oddzielnie aż do osiągnięcia piany (dodając stopniowo do białka łyżkę cukru pudru). Zmiksowane składniki wymieszać i odstawić do zamrażarki na 2-3 godziny, od czasu do czasu mieszając.
Ciasto: Pozostałe jajka sparzyć, oddzielić żółtka od białek. Żółtka wymieszać z dwoma łyżkami cukru na gładką masę, dodając stopniowo 2 łyżeczki proszku do pieczenia, olej oraz mleko. Białka ubić na sztywno, dodać do utworzonej wcześniej masy. Ciasto odstawić na 15 minut, a następnie, korzystając z gofrownicy, usmażyć gofry. Na ciasto nałożyć wyjęte z zamrażarki lody, posypać wiśniami i polać syropem.
lub wyszukaj w przepisach
Owoc awokado obrać ze skórki i przekroić wzdłuż na połówki. Wrzucić do miseczki, dodać sok z limonki oraz oliwę. Doprawić szczyptą soli i grubo...
więcejKurczaka pokroić w drobną kostkę, doprawić solą i pieprzem i podsmażyć na odrobinie oliwy. Po uzyskaniu złotego koloru odstawić mięso na bok niech...
więcejBataty przekroić na pół, ułożyć na papierze do pieczenia przekrojoną częścią w dół i piec do miękkości w piekarniku nagrzanym do temperatury...
więcejOczyścić polędwiczkę z błon i rozbić cienko na możliwie jak największego sznycla. Przygotować farsz: czosnek i cebulkę drobno posiekać, delikatnie...
więcej