Informacja o plikach cookies

Alma Market SA właściciel platformy www.alma24.pl oraz www.almamarket.pl, wykorzystuje pliki cookies, m.in. w celach statystycznych oraz reklamowych. Przystępując do korzystania z platformy, możesz zmienić ustawienia służące do obsługi cookies w przeglądarce internetowej.
Jeśli nie dokonasz zmiany ustawień, przeglądanie platformy nastąpi z wykorzystaniem wymienionych plików.

AKADEMIA SMAKU

Kuchnia to nie tylko smakowanie i tworzenie potraw, ale odkrywanie kultury i różnorodności, ekspresja kreatywności.


Poprzez kulinarne tradycje można poznawać ludzi oraz historię, zwyczaje, style życia. Zapraszamy do wypróbowywania znakomitych i sprawdzonych przepisów, a także korzystania z wiedzy i doświadczenia naszych ekspertów. W naszym magazynie "Dolce Vita" poznają Państwo smaki w najlepszych wydaniach oraz aktualne trendy kulinarne, modowe i lifestylowe. 

Lodowe gofry z wiśniami

A+ A-
drukuj
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1,5 szklanki mleka
  • 200 ml śmietany kremówki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 10g wiśni
  • syrop wiśniowy
  • 3 łyżki cukru
  • łyżka cukru pudru
  • 4 jajka
  • 0,5 szklanki oleju (ewentualnie masła)
  • sól

Sposób przyrządzania:

Przepis na domowe lody śmietankowe: 2 jajka sparzyć, oddzielić białka od żółtek. Do żółtek dodać łyżkę cukru i zmiksować do uzyskania puszystej masy. Śmietankę (200ml) i białka ubijać oddzielnie aż do osiągnięcia piany (dodając stopniowo do białka łyżkę cukru pudru). Zmiksowane składniki wymieszać i odstawić do zamrażarki na 2-3 godziny, od czasu do czasu mieszając. Ciasto: Pozostałe jajka sparzyć, oddzielić żółtka od białek. Żółtka wymieszać z dwoma łyżkami cukru na gładką masę, dodając stopniowo 2 łyżeczki proszku do pieczenia, olej oraz mleko. Białka ubić na sztywno, dodać do utworzonej wcześniej masy. Ciasto odstawić na 15 minut, a następnie, korzystając z gofrownicy, usmażyć gofry. Na ciasto nałożyć wyjęte z zamrażarki lody, posypać wiśniami i polać syropem.

zobacz wszystkie przepisy powiadom znajomego
drukuj

Składniki:

  • Cukier
  • Jajka
  • Cukier puder
  • Proszek do pieczenia
  • Olej
  • Mleko
  • Mąka
  • Wiśnie

ZNAJDŹ PRZEPIS

SKORZYSTAJ Z KONFIGURATORA

lub wyszukaj w przepisach

  • Dorsz ze szparagami (porcja dla 2 osób)

  • Sernik

  • Grillowany schab

  • Focaccia z rozmarynem i suszonymi pomidorami

POLECAMY RÓWNIEŻ

  • Krewetki bramkarza

    Odmrożone krewetki pozbawić skorupek pozostawiając ogonki. Na dużej patelni rozgrzać oliwę, dodać pokrojoną papryczkę, czosnek i krewetki, smażyć...

    więcej
  • Zapiekanka makaronowa z gorgonzolą

    Ugotować makaron al dente, osuszyć i wsypać ponownie do gorącego garnka. Zmiksować razem śmietanę, jajka i gałkę muszkatołową, dodać miękką...

    więcej
  • Smażone serki Pizzicotti

    Obtoczyć serki w rozbitym jajku, mące, ponownie w jajku i w bułce tartej. Smażyć serki w bardzo gorącym oleju, osuszyć i podawać bezpośrednio po...

    więcej
  • Pieczone pierożki z fetą i oliwkami

    Z przesianej mąki, oliwy i ciepłej wody wyrobić elastyczne ciasto. Schłodzić w lodówce przez około jedną godzinę. Przygotować farsz: w misce...

    więcej