Informacja o plikach cookies

Alma Market SA właściciel platformy www.alma24.pl oraz www.almamarket.pl, wykorzystuje pliki cookies, m.in. w celach statystycznych oraz reklamowych. Przystępując do korzystania z platformy, możesz zmienić ustawienia służące do obsługi cookies w przeglądarce internetowej.
Jeśli nie dokonasz zmiany ustawień, przeglądanie platformy nastąpi z wykorzystaniem wymienionych plików.

AKADEMIA SMAKU

Kuchnia to nie tylko smakowanie i tworzenie potraw, ale odkrywanie kultury i różnorodności, ekspresja kreatywności.


Poprzez kulinarne tradycje można poznawać ludzi oraz historię, zwyczaje, style życia. Zapraszamy do wypróbowywania znakomitych i sprawdzonych przepisów, a także korzystania z wiedzy i doświadczenia naszych ekspertów. W naszym magazynie "Dolce Vita" poznają Państwo smaki w najlepszych wydaniach oraz aktualne trendy kulinarne, modowe i lifestylowe. 

Spinakopita

A+ A-
drukuj
  • 2 cebule
  • 500 g mrożonego szpinaku rozdrobnionego
  • garść świeżego koperku
  • pół szklanki oleju
  • 150g sera feta
  • 4 jajka
  • 500g mrożonego ciasta filo
  • 350 g masła
  • 2 łyżki mąki
  • przyprawy - sól, pieprz

Sposób przyrządzania:

Szpinak rozmrozić, odcedzić wodę. Ser feta pokruszyć na drobne kawałki, jajka rozbełtać. Masło roztopić, koperek posiekać. Olej podgrzać w dużym rondlu, dodać cebulę i smażyć aż do zeszklenia. Następnie dodać szpinak, koperek i mąkę i smażyć przez około 10 minut. Po zdjęciu z ognia dodać 100g sera feta, rozbełtane jajka, doprawić. Ciasto filo pociąć w wąskie paski, posmarować każdy roztopionym masłem. Pojedynczy płat posmarować oliwą i złożyć na pół. Na końcu paska nałożyć fałsz i składać w trójkąt. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć rożki, piec przez około 30 minut w temperaturze 200 stopni.

zobacz wszystkie przepisy powiadom znajomego
drukuj

Składniki:

  • Cebula
  • Ser feta
  • Szpinak
  • Sól
  • Jajka
  • Olej
  • Koperek
  • Ciasto filo
  • Mąka
  • Masło
  • Pieprz czarny

ZNAJDŹ PRZEPIS

SKORZYSTAJ Z KONFIGURATORA

lub wyszukaj w przepisach

  • Grillowana flądra z lekką sałatką

  • Bagietka francuska

  • Smażona pierś kaczki

  • Tartaletki z musem czekoladowym i malinami

POLECAMY RÓWNIEŻ

  • Zielona surówka

    Kapusty posiekać, zasypać odrobiną soli i ugnieść dłońby aby warzywa zmiękły i puściły wodę. Dodać posiekaną cebulkę, szczypiorek i natkę....

    więcej
  • Makaron tagliatelle w sosie pomidorowym

    Pierś z kurczaka obmyć, pokroić w kostkę, posypać przyprawą do kurczaka, papryką mieloną (słodką i ostrą), solą i pieprzem, wymieszać i...

    więcej
  • Sałatka z makreli

    Makrele obrać z ości, podzielić na drobne kawałki. Cebule, jabłka i ogórki pokroić w kostkę. Wymieszać całość, dodać około 3 łyżki majonezu,...

    więcej
  • Krem z młodej kalarepy

    Kalarepy obrać, pokroić w kawałki, zalać wodą, dodać włoszczyznę, posolić i gotować, aż wszystkie warzywa zmiękną. Pod koniec gotowania dodać...

    więcej

POLECAMY ARTYKUŁY