Informacja o plikach cookies

Alma Market SA właściciel platformy www.alma24.pl oraz www.almamarket.pl, wykorzystuje pliki cookies, m.in. w celach statystycznych oraz reklamowych. Przystępując do korzystania z platformy, możesz zmienić ustawienia służące do obsługi cookies w przeglądarce internetowej.
Jeśli nie dokonasz zmiany ustawień, przeglądanie platformy nastąpi z wykorzystaniem wymienionych plików.

AKADEMIA SMAKU

Kuchnia to nie tylko smakowanie i tworzenie potraw, ale odkrywanie kultury i różnorodności, ekspresja kreatywności.


Poprzez kulinarne tradycje można poznawać ludzi oraz historię, zwyczaje, style życia. Zapraszamy do wypróbowywania znakomitych i sprawdzonych przepisów, a także korzystania z wiedzy i doświadczenia naszych ekspertów. W naszym magazynie "Dolce Vita" poznają Państwo smaki w najlepszych wydaniach oraz aktualne trendy kulinarne, modowe i lifestylowe. 

Chłodnik z moreli

A+ A-
drukuj
  • 10 dojrzałych moreli
  • 1 szklanka mleka
  • 6 łyżek słodkiej śmietany
  • 2 płaskie łyżeczki cukru – do smaku
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

Sposób przyrządzania:

Morele sparzyć i obrać ze skórki, pokroić na kawałki (2-3 dojrzałe sztuki zostawić do dekoracji). Do głębokiej miski wrzucić owoce, wlać zimne mleko i śmietanę, sok z cytryny, dodać ewentualnie cukier do smaku. Wszystko razem zmiksować. jeśli krem będzie za gęsty – dolać śmietanę lub mleko. Zupę wylać na wcześniej schłodzone w zamrażalniku talerze lub do miseczek, udekorować połówkami moreli, podawać z grzankami, przygotowanymi z białego pszennego pieczywa, przyrumienionymi na maśle na patelni.

kup produkty w Alma24 zobacz wszystkie przepisy powiadom znajomego
drukuj

Składniki:

  • Cukier
  • Cytryny
  • Słodka śmietana
  • Mleko
  • Morele
kup produkty w Alma24

ZNAJDŹ PRZEPIS

SKORZYSTAJ Z KONFIGURATORA

lub wyszukaj w przepisach

  • Jagnięcina w musztardzie z purre ziemniaczano selerowym

  • Szaszłyki z pomidorkami, mozzarellą i bazylią

  • Granita z arbuza

  • Wakacyjne brownie

POLECAMY RÓWNIEŻ

  • Ciasteczka zuziowe

    Ciasto wyrobić i schłodzić w lodówce przez około 2 godziny. Potem rozwałkować ciasto na grubość około 3 milimetrów, wykrawać kółeczka...

    więcej
  • Nóżki "spieczone słońcem"

    Pałeczki nasmarować chilli, zmiażdżonym czosnkiem i olejem. Piec w piekarniku w temperaturze 180˚C około 30-45 minut - do zrumienienia.

    więcej
  • Rozgrywające ziemniaczki

    Ziemniaki pokroić w ćwiartki, wrzucić do dużej miski. Do tego dodać oliwę, zmiażdżony czosnek, pokrojoną papryczkę chilli i paprykę (w paseczki)....

    więcej
  • Ciasto czekoladowe z malinami

    Nastawić piekarnik na 180°C i przygotować tortownicę o średnicy 22-24 cm. Polewa: Czekoladę, dżem i śmietanę podgrzać w małym garnku na średnim...

    więcej

POLECAMY ARTYKUŁY