Informacja o plikach cookies

Alma Market SA właściciel platformy www.alma24.pl oraz www.almamarket.pl, wykorzystuje pliki cookies, m.in. w celach statystycznych oraz reklamowych. Przystępując do korzystania z platformy, możesz zmienić ustawienia służące do obsługi cookies w przeglądarce internetowej.
Jeśli nie dokonasz zmiany ustawień, przeglądanie platformy nastąpi z wykorzystaniem wymienionych plików.

AKADEMIA SMAKU

Kuchnia to nie tylko smakowanie i tworzenie potraw, ale odkrywanie kultury i różnorodności, ekspresja kreatywności.


Poprzez kulinarne tradycje można poznawać ludzi oraz historię, zwyczaje, style życia. Zapraszamy do wypróbowywania znakomitych i sprawdzonych przepisów, a także korzystania z wiedzy i doświadczenia naszych ekspertów. W naszym magazynie "Dolce Vita" poznają Państwo smaki w najlepszych wydaniach oraz aktualne trendy kulinarne, modowe i lifestylowe. 

Spinakopita

A+ A-
drukuj
  • 2 cebule
  • 500 g mrożonego szpinaku rozdrobnionego
  • garść świeżego koperku
  • pół szklanki oleju
  • 150g sera feta
  • 4 jajka
  • 500g mrożonego ciasta filo
  • 350 g masła
  • 2 łyżki mąki
  • przyprawy - sól, pieprz

Sposób przyrządzania:

Szpinak rozmrozić, odcedzić wodę. Ser feta pokruszyć na drobne kawałki, jajka rozbełtać. Masło roztopić, koperek posiekać. Olej podgrzać w dużym rondlu, dodać cebulę i smażyć aż do zeszklenia. Następnie dodać szpinak, koperek i mąkę i smażyć przez około 10 minut. Po zdjęciu z ognia dodać 100g sera feta, rozbełtane jajka, doprawić. Ciasto filo pociąć w wąskie paski, posmarować każdy roztopionym masłem. Pojedynczy płat posmarować oliwą i złożyć na pół. Na końcu paska nałożyć fałsz i składać w trójkąt. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć rożki, piec przez około 30 minut w temperaturze 200 stopni.

zobacz wszystkie przepisy powiadom znajomego
drukuj

Składniki:

  • Cebula
  • Ser feta
  • Szpinak
  • Sól
  • Jajka
  • Olej
  • Koperek
  • Ciasto filo
  • Mąka
  • Masło
  • Pieprz czarny

ZNAJDŹ PRZEPIS

SKORZYSTAJ Z KONFIGURATORA

lub wyszukaj w przepisach

  • Jogurtowe lody na patyku

  • Canelloni w sosie pomidorowym

  • Pieczeń cielęca z indykiem i marchewką

  • Roladki z cukinii nadziewane fetą

POLECAMY RÓWNIEŻ

  • Zupa serowa z ziołami

    Nagrzać piekarnik do temperatury 220°C. Zmieszać starty leżakowany ser Beemster z mąką. Umieścić łyżkę masy serowej na blaszce wyściełanej...

    więcej
  • Sakiewki z kurczakiem

    Kurczaka pokroić w drobną kostkę, doprawić solą i pieprzem i podsmażyć na odrobinie oliwy. Po uzyskaniu złotego koloru odstawić mięso na bok niech...

    więcej
  • Ryż z krewetkami

    Selera i marchewkę posiekać. Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę i smażyć cebulę, seler i marchewkę, aż warzywa lekko zmiękną - nie zrumienią...

    więcej
  • Zapiekana ricotta

    Rozgrzać piekarnik do 180 st. Foremkę do pieczenia (wielkości filiżanki) nasmarować masłem. W misce zmieszać ricottę, jajko, cukier i wanilię, po...

    więcej

POLECAMY ARTYKUŁY