Informacja o plikach cookies

Alma Market SA właściciel platformy www.alma24.pl oraz www.almamarket.pl, wykorzystuje pliki cookies, m.in. w celach statystycznych oraz reklamowych. Przystępując do korzystania z platformy, możesz zmienić ustawienia służące do obsługi cookies w przeglądarce internetowej.
Jeśli nie dokonasz zmiany ustawień, przeglądanie platformy nastąpi z wykorzystaniem wymienionych plików.

AKADEMIA SMAKU

Kuchnia to nie tylko smakowanie i tworzenie potraw, ale odkrywanie kultury i różnorodności, ekspresja kreatywności.


Poprzez kulinarne tradycje można poznawać ludzi oraz historię, zwyczaje, style życia. Zapraszamy do wypróbowywania znakomitych i sprawdzonych przepisów, a także korzystania z wiedzy i doświadczenia naszych ekspertów. W naszym magazynie "Dolce Vita" poznają Państwo smaki w najlepszych wydaniach oraz aktualne trendy kulinarne, modowe i lifestylowe. 

Zapiekana ricotta

A+ A-
drukuj
  • ricotta min 30% tł. 150g,
  • jajko kurze 40g,
  • ksylitol 15g,
  • wanilia naturalna 3g,
  • truskawka 100g,
  • miód 5g

Sposób przyrządzania:

Rozgrzać piekarnik do 180 st. Foremkę do pieczenia (wielkości filiżanki) nasmarować masłem. W misce zmieszać ricottę, jajko, cukier i wanilię, po czym przełożyć do foremki. Piec przez 20-25 minut, aż serowa mieszanka ozłoci się. Po wyjęciu z piekarnika zostawić w formach przez kolejne 2 minuty, po czym przełożyć na talerz. Podawać z truskawkami polanymi miodem.

kup produkty w Alma24 zobacz wszystkie przepisy powiadom znajomego

ZNAJDŹ PRZEPIS

SKORZYSTAJ Z KONFIGURATORA

lub wyszukaj w przepisach

  • Canelloni w sosie pomidorowym

  • Krem z młodej kalarepy

  • Sałatka z chorizo i mozzarellą

  • Łosoś w czerwonym curry

POLECAMY RÓWNIEŻ

  • Dorsz ze szparagami (porcja dla 2 osób)

    Szparagi opłukać, przyciąć końcówki, ugotować w osolonej wodzie. Na patelni stopić masło, podsmażyć cebulkę z czosnkiem. Dodać sól i mielony...

    więcej
  • Sernik świąteczny light

    Aby upiec niskokaloryczny sernik light należy rozgrzać piekarnik do 170 stopni, natłuścić okrągłą formę (24cm) i obsypać ją mąką. Następnie...

    więcej
  • Sałatka z serem pizzicotti i wędzoną wołowiną

    Gotować szpinak w solonej wodzie przez 3 minuty, następnie ostudzić pod zimną wodą. Umyć pozostałe warzywa, pokroić i zmieszać z resztą...

    więcej
  • Babka wielkanocna dwukolorowa

    Jajka i cukier wymieszać, dobrze utrzeć, dodać obie mąki i proszek do pieczenia. Wlać roztopione i ostudzone masło. Dobrze wymieszać ciasto. Do...

    więcej