Informacja o plikach cookies

Alma Market SA właściciel platformy www.alma24.pl oraz www.almamarket.pl, wykorzystuje pliki cookies, m.in. w celach statystycznych oraz reklamowych. Przystępując do korzystania z platformy, możesz zmienić ustawienia służące do obsługi cookies w przeglądarce internetowej.
Jeśli nie dokonasz zmiany ustawień, przeglądanie platformy nastąpi z wykorzystaniem wymienionych plików.

AKADEMIA SMAKU

Kuchnia to nie tylko smakowanie i tworzenie potraw, ale odkrywanie kultury i różnorodności, ekspresja kreatywności.


Poprzez kulinarne tradycje można poznawać ludzi oraz historię, zwyczaje, style życia. Zapraszamy do wypróbowywania znakomitych i sprawdzonych przepisów, a także korzystania z wiedzy i doświadczenia naszych ekspertów. W naszym magazynie "Dolce Vita" poznają Państwo smaki w najlepszych wydaniach oraz aktualne trendy kulinarne, modowe i lifestylowe. 

Turbot pieczony w soli

A+ A-
drukuj
  • 1 cały turbot
  • 1 kg grubej soli morskiej, najtańszej
  • 1 gałązka rozmarynu
  • 1 gałązka świeżego majeranku
  • oliwa
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • cytryna
  • ocet balsamiczny

Sposób przyrządzania:

Na wstępie należy oczyścić i wypatroszyć turbota, rozgrzać piekarnik do 220 stopni. Do środka ryby włożyć gałązkę rozmarynu. Zasypać solą dno formy. Ułożyć rybę na soli i zasypać warstwą soli o grubości około 1 cm - tak, by nic nie wystawało. Później skropić całość wodą i wstawić do rozgrzanego piekarnika na 25 minut. Gdy danie będzie gotowe należy ostrożnie pokruszyć warstwę soli, zdjąć skórę i wyciąć filety. Najlepiej podawać ze świeżym majerankiem, dwoma łyżkami oliwy, szczyptą pieprzu i kawałkami cytryny.

zobacz wszystkie przepisy powiadom znajomego
drukuj

Składniki:

  • Rozmaryn
  • Cytryny
  • Sól
  • Majeranek
  • Ocet balsamiczny
  • Oliwa
  • Pieprz mielony

ZNAJDŹ PRZEPIS

SKORZYSTAJ Z KONFIGURATORA

lub wyszukaj w przepisach

  • Focaccia z serem żółtym

  • Tartiflette z serem i grzybami

  • Włoskie risotto z warzywami (porcja dla 6 osób)

  • Lody z zieloną herbatą

POLECAMY RÓWNIEŻ

  • Rożki z szynki nadziewane serem mascarpone

    Mascarpone wymieszać z posiekaną cebulą oraz bazylią, przyprawić solą. Masę rozprowadzić na plastrach szynki i zwinąć je. Podawać ze świeżą...

    więcej
  • Zupa grzybowa

    Grzyby moczyć w wodzie, aż zmiękną. Włoszczyznę oczyścić, pokroić i gotować w wodzie z liściem laurowym i zielem angielskim. Pokrojoną cebulę...

    więcej
  • Makaron po chińsku

    Filet umyć i osuszyć, oprószyć przyprawą curry, solą i pieprzem. Podgrzać oliwę na patelni i podsmażyć cebulkę aż do zeszklenia. Dorzucić i...

    więcej
  • Małże w sosie pomidorowo – czosnkowym

    Warzywa drobno pokroić, a czosnek zmiażdżyć. Krewetki oczyścić, usunąć głowy i pancerzyki (powinny zostać 2 cm pancerzyka przy ogonie). W dużym...

    więcej