Informacja o plikach cookies

Alma Market SA właściciel platformy www.alma24.pl oraz www.almamarket.pl, wykorzystuje pliki cookies, m.in. w celach statystycznych oraz reklamowych. Przystępując do korzystania z platformy, możesz zmienić ustawienia służące do obsługi cookies w przeglądarce internetowej.
Jeśli nie dokonasz zmiany ustawień, przeglądanie platformy nastąpi z wykorzystaniem wymienionych plików.

AKADEMIA SMAKU

Kuchnia to nie tylko smakowanie i tworzenie potraw, ale odkrywanie kultury i różnorodności, ekspresja kreatywności.


Poprzez kulinarne tradycje można poznawać ludzi oraz historię, zwyczaje, style życia. Zapraszamy do wypróbowywania znakomitych i sprawdzonych przepisów, a także korzystania z wiedzy i doświadczenia naszych ekspertów. W naszym magazynie "Dolce Vita" poznają Państwo smaki w najlepszych wydaniach oraz aktualne trendy kulinarne, modowe i lifestylowe. 

Sernik świąteczny light

A+ A-
drukuj
  • 1 1/2 szklanki pełnoziarnistej mąki
  • 1 1/2 szklanki mąki pszennej
  • proszek do pieczenia
  • sól
  • olej
  • 3 duże jajka
  • 1/2 szklanki maślanki
  • 1/3 szklanki oleju canola
  • syrop kukurydziany
  • 1 laska wanilii
  • 6 białek z jajek
  • 2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki masła
  • 225g chudego sera

Sposób przyrządzania:

Aby upiec niskokaloryczny sernik light należy rozgrzać piekarnik do 170 stopni, natłuścić okrągłą formę (24cm) i obsypać ją mąką. Następnie trzeba wymieszać w misce mąkę pszenną z pełnoziarnistą, dodać 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia oraz pół łyżeczki soli. W drugiej misce należy wymieszać 3 jajka, pół szklanki maślanki, 1/3 szklanki oleju, dodać dwie łyżki syropu kukurydzianego i wyłuskać ziarenka z laski wanilii. Potem należy ubić białka z 6 jajek razem z 1/2 szklanki cukru. Kolejno utrzeć pół szklanki masła z 225 g sera na kremową masę i dodać resztę cukru, aż będzie ona całkiem gładka. Do gotowej masy dodać suche oraz mokre składniki i starannie je ze sobą połączyć. Powoli wmieszać ubite białka i przełożyć masę do tortownicy. Piec około 1 h lub do czasu, aż patyczek będzie suchy. Zanim smakowity sernik zostanie wyjęty z tortownicy i podany domownikom do skosztowania, należy go dobrze wystudzić.

zobacz wszystkie przepisy powiadom znajomego
drukuj

Składniki:

  • Cukier
  • Sól
  • Jajka
  • Olej
  • Mąka
  • Masło

ZNAJDŹ PRZEPIS

SKORZYSTAJ Z KONFIGURATORA

lub wyszukaj w przepisach

  • Kiełki z patelni

  • Grillowany schab

  • Grillowana polenta z cukinią i sałatką pomidorową

  • Burger śródziemnomorski z Caponatą

POLECAMY RÓWNIEŻ

  • Jaja sadzone ze szparagami i szynką parmeńską

    Szparagi umyć, odciąć twarde końcówki, ugotować na wodzie (mała ilość) lub na parze. Ugotowane szparagi odcedzić, polać rozgrzanym masłem z...

    więcej
  • Dorsz ze szparagami (porcja dla 2 osób)

    Szparagi opłukać, przyciąć końcówki, ugotować w osolonej wodzie. Na patelni stopić masło, podsmażyć cebulkę z czosnkiem. Dodać sól i mielony...

    więcej
  • Hiszpańska tortilla

    Do miski wbić jajka i rozbić widelcem z odrobiną soli. Ziemniaki obrać i cieniutko pokroić. Rozgrzać oliwę na patelni. Następnie wrzucić ziemniaki i...

    więcej
  • Marynowany pastą Tom-Yum i trzcinowym cukrem filet halibuta

    Zrobić karmel z cukru trzcinowego, następnie dodać białe wino i pastę Tom-Yum oraz sok z cytryny. Zagotować. Zmiksować, doprawić do smaku i...

    więcej