Informacja o plikach cookies

Alma Market SA właściciel platformy www.alma24.pl oraz www.almamarket.pl, wykorzystuje pliki cookies, m.in. w celach statystycznych oraz reklamowych. Przystępując do korzystania z platformy, możesz zmienić ustawienia służące do obsługi cookies w przeglądarce internetowej.
Jeśli nie dokonasz zmiany ustawień, przeglądanie platformy nastąpi z wykorzystaniem wymienionych plików.

AKADEMIA SMAKU

Kuchnia to nie tylko smakowanie i tworzenie potraw, ale odkrywanie kultury i różnorodności, ekspresja kreatywności.


Poprzez kulinarne tradycje można poznawać ludzi oraz historię, zwyczaje, style życia. Zapraszamy do wypróbowywania znakomitych i sprawdzonych przepisów, a także korzystania z wiedzy i doświadczenia naszych ekspertów. W naszym magazynie "Dolce Vita" poznają Państwo smaki w najlepszych wydaniach oraz aktualne trendy kulinarne, modowe i lifestylowe. 

Granita z arbuza

A+ A-
drukuj
  • 2 kg arbuza
  • 150 gram cukru brązowego
  • 100 ml przegotowanej wody (lub wody niegazowanej z butelki)
  • 1 doniczka świeżej mięty/melisy
  • sok z cytryny (100ml)

Sposób przyrządzania:

Wodę podgrzać w garnuszku , wsypać cukier, mieszać aż się rozpuści i odstawić do ostygnięcia. Miętę lub melisę poszatkować bardzo drobno, pozostawić parę listków do dekoracji. Arbuza obrać ze skórki, oczyścić z pestek, pokroić na kawałki i zmiksować w mikserze. Do zmiksowanego arbuza dodać przestudzoną wodę z cukrem, sok z cytryny i poszatkowane liście mięty lub melisy, wymieszać raz jeszcze. Puree wlać do szerokiego i niskiego naczynia, następnie włożyć go zamrażarki na min.2-3 godziny, od czasu do czasu (co 20-30minut) mieszając do momentu kiedy granita będzie przypominać grube kryształki. Granitę zeskrobywać łyżką i kłaść do szklanych pucharków. Udekorować listkiem mięty.

zobacz wszystkie przepisy powiadom znajomego
drukuj

Składniki:

  • Cukier brązowy
  • Cytryny
  • Woda
  • Mięta
  • Arbuz

ZNAJDŹ PRZEPIS

SKORZYSTAJ Z KONFIGURATORA

lub wyszukaj w przepisach

  • Sakiewki z kurczakiem

  • Domowe müsli – zdrowy początek dnia

  • Club Sandwich z łososiem i pomidorami

  • Kaszotto z mieloną wołowiną

POLECAMY RÓWNIEŻ

  • Club Sandwich z łososiem i pomidorami

    Wymieszać majonez z ketchupem i rozprowadzić na kromkach chleba. Na dwóch kromkach ułożyć sałatę i ser. Przykryć dwoma plastrami łososia i...

    więcej
  • Ryba pieczona

    Duże, płaskie naczynie żaroodporne posmarować cienko oliwą. Ułożyć w nim filety z ryby(obsypane delikatnie pieprzem i solą do smaku) oraz cząstki...

    więcej
  • Karp pieczony

    Rybę oczyścić, umyć, odciąć płetwy i głowę, podzielić na dzwonka i przyprawić. Panierować w jajku i bułce tartej i rumienić na oliwie....

    więcej
  • Focaccia z serem żółtym

    Mąkę przesiać, wlać 5 łyżek oliwy, drożdże rozprowadzone w ciepłej wodzie z miodem oraz sól. Wyrobić ciasto, przykryć ściereczką i odstawić do...

    więcej

POLECAMY ARTYKUŁY