Informacja o plikach cookies

Alma Market SA właściciel platformy www.alma24.pl oraz www.almamarket.pl, wykorzystuje pliki cookies, m.in. w celach statystycznych oraz reklamowych. Przystępując do korzystania z platformy, możesz zmienić ustawienia służące do obsługi cookies w przeglądarce internetowej.
Jeśli nie dokonasz zmiany ustawień, przeglądanie platformy nastąpi z wykorzystaniem wymienionych plików.

AKADEMIA SMAKU

Kuchnia to nie tylko smakowanie i tworzenie potraw, ale odkrywanie kultury i różnorodności, ekspresja kreatywności.


Poprzez kulinarne tradycje można poznawać ludzi oraz historię, zwyczaje, style życia. Zapraszamy do wypróbowywania znakomitych i sprawdzonych przepisów, a także korzystania z wiedzy i doświadczenia naszych ekspertów. W naszym magazynie "Dolce Vita" poznają Państwo smaki w najlepszych wydaniach oraz aktualne trendy kulinarne, modowe i lifestylowe. 

Schab pieczony ze śliwkami i miodem

A+ A-
drukuj
  • 800 -1000g schabu bez kości
  • 150 g suszonych śliwek bez pestek
  • 3-4 łyżki sosu sojowego
  • 4 łyżki płynnego miodu
  • 2 łyżki masła
  • 3 łyżki oleju
  • sól i pieprz do smaku
  • 1-2 łyżki mąki

Sposób przyrządzania:

Schab opłukać, osuszyć, oprószyć solą i pieprzem. Na patelni roztopić masło, dodać olej i podsmażyć na nich schab z każdej strony. Po przestudzeniu, posmarować miodem, sosem sojowym i odstawić do lodówki na około godzinę. Następnie mięso włożyć do natłuszczonej formy żaroodpornej, podlać 4-5 łyżkami wody, wstawić do średnio nagrzanego piekarnika (180-200°C) i piec pod przykryciem około godziny, od czasu do czasu podlewając powstałym sosem. Pół godziny przed końcem pieczenia włożyć suszone śliwki. Po upieczeniu schabu, część śliwek zostawić do dekoracji, część przetrzeć przez drobne sito, dodać masło, oprószyć mąką, doprawić solą i pieprzem do smaku, zagotować. Schab pokroić w plastry, ułożyć na półmisku i każdy udekorować pieczoną śliwką. Sos śliwkowy podawać osobno lub polać nim kawałki schabu. Idealnie pasuje z ziemniakami lub kaszą gryczaną i zieloną sałatą.

zobacz wszystkie przepisy powiadom znajomego
drukuj

Składniki:

  • Schab
  • Śliwki
  • Sos sojowy
  • Sól
  • Olej
  • Mąka
  • Masło
  • Miód
  • Pieprz mielony

ZNAJDŹ PRZEPIS

SKORZYSTAJ Z KONFIGURATORA

lub wyszukaj w przepisach

  • Papryka faszerowana

  • Rożki z szynki nadziewane serem mascarpone

  • Tarta porowa z boczkiem

  • Grillowany schab

POLECAMY RÓWNIEŻ

  • Pizzerinki

    Z gotowego ciasta drożdżowego „wyciąć” już zaznaczone na nim krążki (6 sztuk) na pizzerinki. Sos doprawić solą i pieprzem, dodać do smaku...

    więcej
  • Grillowana polenta z cukinią i sałatką pomidorową

    Cukinie pokroic na długie cienkie paski, np. obieraczką do warzyw, przyprawić solą, pieprzem i polać oliwą, wymieszać delikatnie w misce. Na warzywa...

    więcej
  • Grillowana bruschetta

    W jednej misce wymieszać delikatnie wszystkie składniki oprócz sera, przykryć i odstawić do lodówki na pół godziny. W drugiej misce połączyć 2...

    więcej
  • Ziemniaki w sosie beszamelowym

    Ugotować ziemniaki al dente. na głębokiej patelni lub w woku podgrzać sos beszamelowy na umiarkowanym ogniu. Szynkę gotowaną pokroić w drobne kostki i...

    więcej

POLECAMY ARTYKUŁY