Informacja o plikach cookies

Alma Market SA właściciel platformy www.alma24.pl oraz www.almamarket.pl, wykorzystuje pliki cookies, m.in. w celach statystycznych oraz reklamowych. Przystępując do korzystania z platformy, możesz zmienić ustawienia służące do obsługi cookies w przeglądarce internetowej.
Jeśli nie dokonasz zmiany ustawień, przeglądanie platformy nastąpi z wykorzystaniem wymienionych plików.

AKADEMIA SMAKU

Kuchnia to nie tylko smakowanie i tworzenie potraw, ale odkrywanie kultury i różnorodności, ekspresja kreatywności.


Poprzez kulinarne tradycje można poznawać ludzi oraz historię, zwyczaje, style życia. Zapraszamy do wypróbowywania znakomitych i sprawdzonych przepisów, a także korzystania z wiedzy i doświadczenia naszych ekspertów. W naszym magazynie "Dolce Vita" poznają Państwo smaki w najlepszych wydaniach oraz aktualne trendy kulinarne, modowe i lifestylowe. 

Sałatka Cezar z grzankami

A+ A-
drukuj
  • 150 g sera Beemster Medium
  • 2 łyżki orzeszków piniowych
  • 2 posiekane ząbki czosnku
  • 100 ml oliwy z oliwek
  • 1 bagietka pokrojona ukośnie
  • 1 główka sałaty lodowej lub rzymskiej pociętej w paski
  • 100 g oliwek bez pestek przekrojonych na pół
  • 8 suszonych pomidorów w oliwie pokrojonych w słupki
  • 4 jaja ugotowane na twardo, pokrojone w ćwiartki
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • świeżo zmielony pieprz i sól

Sposób przyrządzania:

Typ potrawy: starter, lunch Czas przygotowania: 25 minut Ilość porcji: 4. Podgrzać piekarnik do temperatury 200°C. Zetrzeć ser Beemster Medium. Orzeszki piniowe uprażyć na złocistobrązowy kolor. Czosnek wymieszać z oliwą z oliwek. Połowę czosnku z oliwą rozprowadzić na kromkach bagietki. Kromki przykryć serem Beemster Medium i ułożyć na blasze do pieczenia. Blachę umieścić na środkowym ruszcie rozgrzanego piekarnika i piec aż ser się roztopi. Sałatę rozdzielić na 4 talerze, ułożyć oliwki, pomidory i jajka. Pokroić kromki bagietki z serem na niewielkie kwadraty i ułożyć na wierzchu sałatki. Sporządzić sos z pozostałej części oliwy, soku z cytryny, pieprzu i soli. Dobrze wymieszać i polać sałatkę.

kup produkty w Alma24 zobacz wszystkie przepisy powiadom znajomego

ZNAJDŹ PRZEPIS

SKORZYSTAJ Z KONFIGURATORA

lub wyszukaj w przepisach

  • Zupa jarzynowa z brukselką

  • Fritata z łososiem i szpinakiem

  • Makaron w wersji romantic

  • Kompot wigilijny z suszonych owoców

POLECAMY RÓWNIEŻ

  • Granita z arbuza

    Wodę podgrzać w garnuszku , wsypać cukier, mieszać aż się rozpuści i odstawić do ostygnięcia. Miętę lub melisę poszatkować bardzo drobno,...

    więcej
  • Ptysie

    W rondlu podgrzać wodę z masłem, gdy sie rozpuści dodać mąkę, sól i cukier i mieszać do uzyskania jednolitej masy. Do wystudzonej masy wbijać...

    więcej
  • Sałatka z rukoli i parmezanu

    Do miski wlać oliwę i sok z cytryny. Dodać odrobinę soli z Himalajów i świeżo mielonego czarnego pieprzu. Wymieszać stalową rózgą. Wsypać obrany...

    więcej
  • Zupa jarzynowa z brukselką

    Marchewkę, pietruszkę, selera i pora pokroić w plasterki. Gotować w bulionie. Gdy warzywa zaczną mięknąć dodać brukselkę i gotować jeszcze kilka...

    więcej