Informacja o plikach cookies

Alma Market SA właściciel platformy www.alma24.pl oraz www.almamarket.pl, wykorzystuje pliki cookies, m.in. w celach statystycznych oraz reklamowych. Przystępując do korzystania z platformy, możesz zmienić ustawienia służące do obsługi cookies w przeglądarce internetowej.
Jeśli nie dokonasz zmiany ustawień, przeglądanie platformy nastąpi z wykorzystaniem wymienionych plików.

AKADEMIA SMAKU

Kuchnia to nie tylko smakowanie i tworzenie potraw, ale odkrywanie kultury i różnorodności, ekspresja kreatywności.


Poprzez kulinarne tradycje można poznawać ludzi oraz historię, zwyczaje, style życia. Zapraszamy do wypróbowywania znakomitych i sprawdzonych przepisów, a także korzystania z wiedzy i doświadczenia naszych ekspertów. W naszym magazynie "Dolce Vita" poznają Państwo smaki w najlepszych wydaniach oraz aktualne trendy kulinarne, modowe i lifestylowe. 

Muffinki z kremem mascarpone

A+ A-
drukuj
  • Ciasto:
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 szklanka kefiru
  • 2 jajka
  • ½ kostki masła
  • Krem różowy:
  • 125g miękkiego masła
  • 220g serka mascarpone
  • 200g cukru pudru
  • 4 łyżki syropu „różowego” (wiśniowego, malinowego lub truskawkowego)
  • Krem czekoladowy:
  • 125g miękkiego masła
  • 220g serka mascarpone
  • 200g płatków czekoladowych lub pokruszonych orzechów
  • 150g cukru pudru
  • 40g kakao

Sposób przyrządzania:

Masło stopić, przestudzić. Przygotować dwie miski. W jednej wymieszać suche składniki, w drugiej mokre. Następnie do miski z suchymi dodać mokre i całość wymieszać łyżką. Masę wyłożyć do połowy form muffinkowych. Piec około 20 minut w 150° C. Składniki poszczególnych kremów dokładnie zmiksować. Na upieczone muffinki wycisnąć przy pomocy szprycy „spirale” z kremu mascarpone i udekorować: wisienką z syropu, świeżą truskawką, maliną (krem różowy) lub posypać płatkami czekolady i orzechami (krem czekoladowy).

zobacz wszystkie przepisy powiadom znajomego
drukuj

Składniki:

  • Cukier
  • Cukier waniliowy
  • Czekolada
  • Syrop malinowy
  • Jajka
  • Cukier puder
  • Proszek do pieczenia
  • Kakao
  • Ser mascarpone
  • Masło
  • Kefir

ZNAJDŹ PRZEPIS

SKORZYSTAJ Z KONFIGURATORA

lub wyszukaj w przepisach

  • Schab pieczony ze śliwkami i miodem

  • Makaron po chińsku

  • Fondue serowe

  • Biała pizza z serem i łososiem

POLECAMY RÓWNIEŻ

  • Zielona zupa

    Wodę lub rosół zagotować razem z groszkiem - posolić, jak będzie miękki zmiksować na gładki krem i dodać śmietankę.

    więcej
  • Stek wołowy z sałatką z rukoli

    Stek wyciągnąć z lodówki na min 30 min przed smażeniem, umyć, osuszyć papierem i posypać świeżym pieprzem. Smażyć z każdej strony po: 4 minuty -...

    więcej
  • Ananas grillowany z lodami domowej roboty

    Przygotowanie lodów: jogurt, otartą skórkę i sok z limonki, ziarenka wanilii oraz ksylitol zmiksuj na gładką masę aż do rozpuszczenia ksylitolu....

    więcej
  • Powidło śliwkowe z czekoladą

    Wydrylowane śliwki wrzucić do garnka i powoli gotować, przez około 2 godziny, wystudzić. Następnego dnia gotować również przez kolejne 2-3 godziny,...

    więcej