Informacja o plikach cookies

Alma Market SA właściciel platformy www.alma24.pl oraz www.almamarket.pl, wykorzystuje pliki cookies, m.in. w celach statystycznych oraz reklamowych. Przystępując do korzystania z platformy, możesz zmienić ustawienia służące do obsługi cookies w przeglądarce internetowej.
Jeśli nie dokonasz zmiany ustawień, przeglądanie platformy nastąpi z wykorzystaniem wymienionych plików.

AKADEMIA SMAKU

Kuchnia to nie tylko smakowanie i tworzenie potraw, ale odkrywanie kultury i różnorodności, ekspresja kreatywności.


Poprzez kulinarne tradycje można poznawać ludzi oraz historię, zwyczaje, style życia. Zapraszamy do wypróbowywania znakomitych i sprawdzonych przepisów, a także korzystania z wiedzy i doświadczenia naszych ekspertów. W naszym magazynie "Dolce Vita" poznają Państwo smaki w najlepszych wydaniach oraz aktualne trendy kulinarne, modowe i lifestylowe. 

Pizza sędziego

A+ A-
drukuj
  • Ciasto:
  • 500g mąki pszennej
  • 14g drożdży
  • 14g miodu
  • 14 g soli
  • 300ml ciepłej wody
  • Dodatki:
  • 2 pomidory
  • 2 kule sera mozarella
  • boczek/kiełbasa/salami - dodatki według uznania
  • oregano suszone

Sposób przyrządzania:

Mąkę i sól umieścić w dużej misce, zrobić wgłębienie, do niego wlać drożdże i miód rozpuszczone razem w ciepłej wodzie i pozostawić do wyrośnięcia – około 10min. Następnie ciasto wyrobić do elastyczności (około 10min). Ciasto formować w placki grubości 5-7 mm, na wierzchu układać: pomidory pokrojone w kawałeczki, ser i pozostałe dodatki, na wierzchu posypać oregano. Piec w temperaturze 250˚C 10-15 minut (w zależności od ilości dodatków i ich soczystości).

zobacz wszystkie przepisy powiadom znajomego
drukuj

Składniki:

  • Boczek
  • Salami
  • Ser mozzarella
  • Drożdże
  • Sól
  • Oregano
  • Mąka
  • Miód
  • Pomidory

ZNAJDŹ PRZEPIS

SKORZYSTAJ Z KONFIGURATORA

lub wyszukaj w przepisach

  • Warzywa z patelni

  • Roladki z szynką wędzoną i szałwią

  • Pucharowe hamburgery

  • Gofry – przepis podstawowy

POLECAMY RÓWNIEŻ

  • Ratatouille

    Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić na duże kawałki. Cebulę obrać, pokroić w krążki i zeszklić na patelni rozgrzanej oliwą. Paprykę...

    więcej
  • Ciasteczka z lentilkami

    Masło utrzeć z cukrem, dodać jajko i wymieszać. Dodać mąkę, sodę, sól i dokładnie wymieszać lub zmiksować. Do masy dodać rodzynki, rozdrobnioną...

    więcej
  • Żurek

    Z 5 dniowym wyprzedzeniem przygotowywać zakwas: czosnek pokroić na kawałki, wrzucić do szczelnego naczynia, dodać pozostałe składniki, zalać wodą do...

    więcej
  • Ryba w galarecie

    Rybę oczyścić, odciąć głowę, płetwy i ogon, resztę pokroić na dzwonka i skropić sokiem z cytryny. Włoszczyznę obrać, opłukać i zalać 1,5 l...

    więcej

POLECAMY ARTYKUŁY