Alma Market SA właściciel platformy www.alma24.pl oraz www.almamarket.pl, wykorzystuje pliki cookies, m.in. w celach statystycznych oraz reklamowych. Przystępując do korzystania z platformy, możesz zmienić ustawienia służące do obsługi cookies w przeglądarce internetowej.
Jeśli nie dokonasz zmiany ustawień, przeglądanie platformy nastąpi z wykorzystaniem wymienionych plików.
Poprzez kulinarne tradycje można poznawać ludzi oraz historię, zwyczaje, style życia. Zapraszamy do wypróbowywania znakomitych i sprawdzonych przepisów, a także korzystania z wiedzy i doświadczenia naszych ekspertów. W naszym magazynie "Dolce Vita" poznają Państwo smaki w najlepszych wydaniach oraz aktualne trendy kulinarne, modowe i lifestylowe.
Sposób przyrządzania:
Przesiać mąkę i sól na czystą powierzchnię i zrobić dołek na środku. Dodać drożdże i cukier do letniej wody, wymieszać widelcem i pozostawić na kilka minut, następnie wleić do mąki. Widelcem powoli zagarniać mąkę od zewnątrz do środka i mieszać z wodą. Kiedy mąka połączy się z wodą, zagnieść ciasto rękami przez 10 minut, aż będzie gładkie i sprężyste. Uformować kulę. Położyć ciasto do miski, przykryć folią spożywczą i odstawić na co najmniej 15 minut w temperaturze pokojowej. Podzielić ciasto na 6 części (można zrobić więcej lub mniej), następnie każdy kawałek oraz blat posypać mąką i rozwałkować na nierówny krąg o grubości 0,5 cm. Rozgrzać piekarnik do najwyższej temperatury. Posmarować każdy blat sosem pomidor, oliwki i czosnek, a następnie posypać kawałkami mozzarelli i oregano. Skropić oliwą z oliwek a następnie piec w ponad 10 minut lub tak, aż baza jest chrupiąca a mozzarella cała stopiona. Podać posypaną świeżymi liśćmi bazylii.
WSKAZÓWKA: W celu odłożenia blatów pizzy na później należy oderwać odpowiedniej wielkości kawałek folii aluminiowej, natrzeć oliwą z oliwek i posypać mąką, a następnie umieścić bazę pizzy na nim. Proces powtórzyć z każdym blatem, a następnie ułożyć je w stos, posypując każdy mąką, aby się nie skleiły. Przykryć folią spożywczą i umieścić je w lodówce do czasu pieczenia.
lub wyszukaj w przepisach
Brokuły ugotować na parze i zmiksować w blenderze razem z bulionem. Doprawić do smaku. Dodać gęstą śmietanę i wymieszać. Danie podawać z...
więcejZamoczyć w kawie biszkopty z obu stron - nabiorą specyficznego smaku i aromatu, ale zbytnio nie rozmiękną. Nasiąknięte biszkopty ułożyć w osobnym...
więcejZ 5 dniowym wyprzedzeniem przygotowywać zakwas: czosnek pokroić na kawałki, wrzucić do szczelnego naczynia, dodać pozostałe składniki, zalać wodą do...
więcejWymieszać majonez z ketchupem i rozprowadzić na kromkach chleba. Na dwóch kromkach ułożyć sałatę i ser. Przykryć dwoma plastrami łososia i...
więcej