Informacja o plikach cookies

Alma Market SA właściciel platformy www.alma24.pl oraz www.almamarket.pl, wykorzystuje pliki cookies, m.in. w celach statystycznych oraz reklamowych. Przystępując do korzystania z platformy, możesz zmienić ustawienia służące do obsługi cookies w przeglądarce internetowej.
Jeśli nie dokonasz zmiany ustawień, przeglądanie platformy nastąpi z wykorzystaniem wymienionych plików.

AKADEMIA SMAKU

Kuchnia to nie tylko smakowanie i tworzenie potraw, ale odkrywanie kultury i różnorodności, ekspresja kreatywności.


Poprzez kulinarne tradycje można poznawać ludzi oraz historię, zwyczaje, style życia. Zapraszamy do wypróbowywania znakomitych i sprawdzonych przepisów, a także korzystania z wiedzy i doświadczenia naszych ekspertów. W naszym magazynie "Dolce Vita" poznają Państwo smaki w najlepszych wydaniach oraz aktualne trendy kulinarne, modowe i lifestylowe. 

Ciasto ziemniaczane

A+ A-
drukuj
  • 1 kg ziemniaków
  • 2 jajka
  • 250 g ricotty
  • 250 g ulubionego sera żółtego najlepiej ostrego i wyrazistego w smaku
  • 2 cebule
  • mąka
  • ½ szklanki mleka
  • oliwa
  • szczypta proszku do pieczenia
  • sól
  • pieprz
  • szczypta rozmarynu
  • szczypta tymianku
  • gałka muszkatołowa

Sposób przyrządzania:

Ziemniaki ugotować i dokładnie pognieść. Cebulę drobno posiekać i lekko podsmażyć na oliwie. Żółty ser zetrzeć na grubej tarce, ricottę rozdrobnić. Połączyć wszystkie składniki, dodając mąkę tylko do uzyskania gęstego, ale lejącego się ciasta. Foremkę wysmarować oliwą, posypać mąką, przełożyć ciasto. Piec 40 minut w temperaturze 200°C.

zobacz wszystkie przepisy powiadom znajomego
drukuj

Składniki:

  • Rozmaryn
  • Cebula
  • Ser ricotta
  • Ser żółty tarty
  • Tymianek
  • Ziemniaki
  • Gałka muszkatołowa
  • Sól
  • Jajka
  • Proszek do pieczenia
  • Mleko
  • Oliwa
  • Pieprz mielony

ZNAJDŹ PRZEPIS

SKORZYSTAJ Z KONFIGURATORA

lub wyszukaj w przepisach

  • Tortilla trenera

  • Ricotta z owocami

  • Zapiekanka makaronowa z gorgonzolą

  • Tost z jajkiem w koszulce

POLECAMY RÓWNIEŻ

  • Halibut z brokułami i grzybami leśnymi

    Rybę przyprawić solą i pieprzem, smażyć na odrobinie oliwy z obu stron przez 5 minut. Następnie wstawić na ok. 5 - 10 minut do lekko nagrzanego (ok....

    więcej
  • Ratatouille

    Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić na duże kawałki. Cebulę obrać, pokroić w krążki i zeszklić na patelni rozgrzanej oliwą. Paprykę...

    więcej
  • Truskawkowa słodycz

    Umyte, pozbawione szypułek truskawki zmiksować ze szklanką wody (pozostawić kilka całych). Dodać sok wyciśnięty z 3 cytryn i miód, resztę wody,...

    więcej
  • Kurczak z chilli z makaronem ryżowym

    Piersi z kurczaka pokroić w małe kawałeczki, paprykę w paski, makaron ryżowy namoczyć w wodzie aż zmięknie. W woku lub na głębokiej patelni...

    więcej

POLECAMY ARTYKUŁY