Informacja o plikach cookies

Alma Market SA właściciel platformy www.alma24.pl oraz www.almamarket.pl, wykorzystuje pliki cookies, m.in. w celach statystycznych oraz reklamowych. Przystępując do korzystania z platformy, możesz zmienić ustawienia służące do obsługi cookies w przeglądarce internetowej.
Jeśli nie dokonasz zmiany ustawień, przeglądanie platformy nastąpi z wykorzystaniem wymienionych plików.

AKADEMIA SMAKU

Kuchnia to nie tylko smakowanie i tworzenie potraw, ale odkrywanie kultury i różnorodności, ekspresja kreatywności.


Poprzez kulinarne tradycje można poznawać ludzi oraz historię, zwyczaje, style życia. Zapraszamy do wypróbowywania znakomitych i sprawdzonych przepisów, a także korzystania z wiedzy i doświadczenia naszych ekspertów. W naszym magazynie "Dolce Vita" poznają Państwo smaki w najlepszych wydaniach oraz aktualne trendy kulinarne, modowe i lifestylowe. 

Pizza Margherita

A+ A-
drukuj
  • Ciasto:
  • 250 g mąki pszennej
  • 7 g soli
  • 7 g miodu
  • 150 ml letniej wody
  • 7 g drożdży
  • 1 łyżka oliwy
  • Sos:
  • puszka pomidorów bez skóry
  • łyżeczka cukru
  • ząbek czosnku
  • szczypta papryki chilli
  • 1 łyżeczka oregano
  • mała cebula
  • łyżeczka octu balsamicznego
  • 3 łyżki oliwy
  • Farsz:
  • pomidorki koktajlowe
  • świeże oregano
  • pieczarki
  • mozzarella
  • ketchup

Sposób przyrządzania:

Drożdże rozpuścić w wodzie z miodem i odstawić na 15 minut. Po tym czasie połączyć dokładnie wszystkie składniki ciasta. Odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce, aż ciasto urośnie. Na oliwie zeszklić drobno posiekaną cebulę, dodać zmiażdżony czosnek i zioła i pomidory. Gotować do wygotowania wody, dodać pozostał składniki. Z ciasta uformować placek, posmarować go sosem i układać farsz: mozzaraella, pomidory, plasterki pieczarek, bazylia. Piec 20 minut w piekarniku nagrzanym do 220°C. Podawać z ketchupem.

zobacz wszystkie przepisy powiadom znajomego
drukuj

Składniki:

  • Cebula
  • Cukier
  • Czosnek
  • Drożdże
  • Ketchup
  • Mąka
  • Miód
  • Ocet balsamiczny
  • Oliwa
  • Pieczarki
  • Pomidory koktajlowe
  • Por
  • Ser mozzarella
  • Woda
  • Pomidory z puszki
  • Sól
  • Oregano
  • Papryka chilli

ZNAJDŹ PRZEPIS

SKORZYSTAJ Z KONFIGURATORA

lub wyszukaj w przepisach

  • Cevapčići

  • Pizza sędziego

  • Paella

  • Tuńczyk w sałatce na ciepło

POLECAMY RÓWNIEŻ

  • Omlet francuski

    Rozbełtać w naczyniu dwa jajka. Pokroić w kostkę banana i kiwi. Całość wymieszać i wylać na patelnię. Smażyć omlet 1-2 minuty z każdej strony....

    więcej
  • Zupa z ciecierzycą

    Do gotującego się bulionu dodać umyte i pokrojone warzywa (cebula w piórka, papryka w słupki, sparzony i obrany ze skórki pomidor - w kostkę),...

    więcej
  • Tortilla trenera

    Jajka lekko ubić widelcem, ziemniaki pokroić w plastry, boczek pokroić w kawałki, wszystko wymieszać, doprawić pieprzem i solą i wylać masę na...

    więcej
  • Ziemniaki w sosie beszamelowym

    Ugotować ziemniaki al dente. na głębokiej patelni lub w woku podgrzać sos beszamelowy na umiarkowanym ogniu. Szynkę gotowaną pokroić w drobne kostki i...

    więcej

POLECAMY ARTYKUŁY