Informacja o plikach cookies

Alma Market SA właściciel platformy www.alma24.pl oraz www.almamarket.pl, wykorzystuje pliki cookies, m.in. w celach statystycznych oraz reklamowych. Przystępując do korzystania z platformy, możesz zmienić ustawienia służące do obsługi cookies w przeglądarce internetowej.
Jeśli nie dokonasz zmiany ustawień, przeglądanie platformy nastąpi z wykorzystaniem wymienionych plików.

AKADEMIA SMAKU

Kuchnia to nie tylko smakowanie i tworzenie potraw, ale odkrywanie kultury i różnorodności, ekspresja kreatywności.


Poprzez kulinarne tradycje można poznawać ludzi oraz historię, zwyczaje, style życia. Zapraszamy do wypróbowywania znakomitych i sprawdzonych przepisów, a także korzystania z wiedzy i doświadczenia naszych ekspertów. W naszym magazynie "Dolce Vita" poznają Państwo smaki w najlepszych wydaniach oraz aktualne trendy kulinarne, modowe i lifestylowe. 

Pizza Margherita

A+ A-
drukuj
  • Ciasto:
  • 250 g mąki pszennej
  • 7 g soli
  • 7 g miodu
  • 150 ml letniej wody
  • 7 g drożdży
  • 1 łyżka oliwy
  • Sos:
  • puszka pomidorów bez skóry
  • łyżeczka cukru
  • ząbek czosnku
  • szczypta papryki chilli
  • 1 łyżeczka oregano
  • mała cebula
  • łyżeczka octu balsamicznego
  • 3 łyżki oliwy
  • Farsz:
  • pomidorki koktajlowe
  • świeże oregano
  • pieczarki
  • mozzarella
  • ketchup

Sposób przyrządzania:

Drożdże rozpuścić w wodzie z miodem i odstawić na 15 minut. Po tym czasie połączyć dokładnie wszystkie składniki ciasta. Odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce, aż ciasto urośnie. Na oliwie zeszklić drobno posiekaną cebulę, dodać zmiażdżony czosnek i zioła i pomidory. Gotować do wygotowania wody, dodać pozostał składniki. Z ciasta uformować placek, posmarować go sosem i układać farsz: mozzaraella, pomidory, plasterki pieczarek, bazylia. Piec 20 minut w piekarniku nagrzanym do 220°C. Podawać z ketchupem.

zobacz wszystkie przepisy powiadom znajomego
drukuj

Składniki:

  • Por
  • Cebula
  • Cukier
  • Ser mozzarella
  • Pomidory z puszki
  • Czosnek
  • Drożdże
  • Woda
  • Sól
  • Oregano
  • Ketchup
  • Mąka
  • Miód
  • Papryka chilli
  • Ocet balsamiczny
  • Oliwa
  • Pieczarki
  • Pomidory koktajlowe

ZNAJDŹ PRZEPIS

SKORZYSTAJ Z KONFIGURATORA

lub wyszukaj w przepisach

  • Zupa chrzanowa

  • Sandacz w orzeszkach piniowych

  • Dorsz ze szparagami (porcja dla 2 osób)

  • Stek wołowy z sałatką z rukoli

POLECAMY RÓWNIEŻ

  • Zupa dyniowa

    Pieczona dynia - surową dynię umyć pokroić na kawałki razem ze skorupą, miąższem i pestkami. Ułożyć na blaszce do pieczenia i wstawić do...

    więcej
  • Jajka faszerowane z suszonymi pomidorami

    Jajka przekroić na pół i wyciągnąć z nich żółtka. Suszone pomidory drobno posiekać. Wymieszać wszystko z majonezem, doprawić solą i pieprzem....

    więcej
  • Pasta z makreli i sera

    Rzodkiewki pokroić na małe kawałki. Twaróg z makrelą wymieszać, ugniatając widelcem. Dodać rzodkiewkę, doprawić do smaku solą i pieprzem.

    więcej
  • Gęś pieczona z gruszkami i jabłkami

    Gęś włożyć do naczynia z wodą i moczyć przez około godzinę, usunąć nóżki. Po wysuszeniu, tuszkę natrzeć przyprawami (wewnątrz i na...

    więcej

POLECAMY ARTYKUŁY