Informacja o plikach cookies

Alma Market SA właściciel platformy www.alma24.pl oraz www.almamarket.pl, wykorzystuje pliki cookies, m.in. w celach statystycznych oraz reklamowych. Przystępując do korzystania z platformy, możesz zmienić ustawienia służące do obsługi cookies w przeglądarce internetowej.
Jeśli nie dokonasz zmiany ustawień, przeglądanie platformy nastąpi z wykorzystaniem wymienionych plików.

AKADEMIA SMAKU

Kuchnia to nie tylko smakowanie i tworzenie potraw, ale odkrywanie kultury i różnorodności, ekspresja kreatywności.


Poprzez kulinarne tradycje można poznawać ludzi oraz historię, zwyczaje, style życia. Zapraszamy do wypróbowywania znakomitych i sprawdzonych przepisów, a także korzystania z wiedzy i doświadczenia naszych ekspertów. W naszym magazynie "Dolce Vita" poznają Państwo smaki w najlepszych wydaniach oraz aktualne trendy kulinarne, modowe i lifestylowe. 

Chowder z kurczaka i kukurydzy

A+ A-
drukuj
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 łyżka oleju słonecznikowego
  • 1 cebula
  • 2 ziemniaki
  • 500 ml bulionu z kury
  • 500 ml mleka
  • 250 g ugotowanego mięsa z kurczaka
  • 2 łyżeczki świeżego estragonu
  • sól
  • pieprz
  • do dekoracji: 2 plasterki wędzonego chudego boczku, świeży estragon

Sposób przyrządzania:

W głębokim rondlu podgrzać olej słonecznikowy, dodać drobno posiekaną cebulę i lekko ją przysmażyć aż zmięknie. Wrzucić pokrojone w kostkę ziemniaki oraz odcedzone z zalewy ziarna kukurydzy - smażyć jeszcze 5 minut. Wlać bulion i raz zagotować. Następnie dusić do momentu aż ziemniaki będą miękkie. Kurczaka obrać i drobno posiekać. Wlać mleko, a na końcu wrzucić 3/4 kurczaka oraz posiekany estragon. Przyprawić solą i pieprzem. Gotować 2–3 minuty, ciągle mieszając. Wlać połowę mieszanki do robota kuchennego i grubo zmielić. Przelać z powrotem do rondla. Wrzucić resztę mięsa i wymieszać. Chowder jeszcze podgrzewać w rondlu przez chwilę aż będzie gorący. Plasterki boczku podsmażyć na patelni. Osuszyć boczek na papierowym ręczniku, a potem drobno posiekać. Nalać chowder do misek, posypać zupę boczkiem oraz odrobiną estragonu.

kup produkty w Alma24 zobacz wszystkie przepisy powiadom znajomego
drukuj

Składniki:

  • Boczek
  • Bulion
  • Olej słonecznikowy
  • Cebula
  • Estragon
  • Ćwiartka z kurczaka
  • Ziemniaki
  • Sól
  • Mleko
  • Kukurydza
  • Pieprz mielony
kup produkty w Alma24

ZNAJDŹ PRZEPIS

SKORZYSTAJ Z KONFIGURATORA

lub wyszukaj w przepisach

  • Buraczki na zimę

  • Łosoś z paprykami

  • Karp pieczony

  • Sernik na zimno z kwiatem bzu

POLECAMY RÓWNIEŻ

  • Filet zapiekany w serze i żurawinie

    Brokuły podgotować na parze przez 2 minuty. W międzyczasie wstawić do naczynia żaroodpornego filet, ananas, podgotowane brokuły i posypać startym...

    więcej
  • Miodowa sałatka z łososiem

    Groszek blanszujemy, migdały opiekamy na patelni. Gotujemy łososia w osolonej wodzie i dzielimy go na kawałki. Mieszamy musztardę z oliwą sokiem z...

    więcej
  • Flaczki po krakowsku

    Flaki oparzone przejrzeć, wymyć, pokrajać na części, zalać wodą, przykryć i do 4 godzin gotować. Potem je wybrać do zimnej wody, a gdy wystygną...

    więcej
  • Powidło śliwkowe z czekoladą

    Wydrylowane śliwki wrzucić do garnka i powoli gotować, przez około 2 godziny, wystudzić. Następnego dnia gotować również przez kolejne 2-3 godziny,...

    więcej