Informacja o plikach cookies

Alma Market SA właściciel platformy www.alma24.pl oraz www.almamarket.pl, wykorzystuje pliki cookies, m.in. w celach statystycznych oraz reklamowych. Przystępując do korzystania z platformy, możesz zmienić ustawienia służące do obsługi cookies w przeglądarce internetowej.
Jeśli nie dokonasz zmiany ustawień, przeglądanie platformy nastąpi z wykorzystaniem wymienionych plików.

AKADEMIA SMAKU

Kuchnia to nie tylko smakowanie i tworzenie potraw, ale odkrywanie kultury i różnorodności, ekspresja kreatywności.


Poprzez kulinarne tradycje można poznawać ludzi oraz historię, zwyczaje, style życia. Zapraszamy do wypróbowywania znakomitych i sprawdzonych przepisów, a także korzystania z wiedzy i doświadczenia naszych ekspertów. W naszym magazynie "Dolce Vita" poznają Państwo smaki w najlepszych wydaniach oraz aktualne trendy kulinarne, modowe i lifestylowe. 

Turbot pieczony w soli

A+ A-
drukuj
  • 1 cały turbot
  • 1 kg grubej soli morskiej, najtańszej
  • 1 gałązka rozmarynu
  • 1 gałązka świeżego majeranku
  • oliwa
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • cytryna
  • ocet balsamiczny

Sposób przyrządzania:

Na wstępie należy oczyścić i wypatroszyć turbota, rozgrzać piekarnik do 220 stopni. Do środka ryby włożyć gałązkę rozmarynu. Zasypać solą dno formy. Ułożyć rybę na soli i zasypać warstwą soli o grubości około 1 cm - tak, by nic nie wystawało. Później skropić całość wodą i wstawić do rozgrzanego piekarnika na 25 minut. Gdy danie będzie gotowe należy ostrożnie pokruszyć warstwę soli, zdjąć skórę i wyciąć filety. Najlepiej podawać ze świeżym majerankiem, dwoma łyżkami oliwy, szczyptą pieprzu i kawałkami cytryny.

zobacz wszystkie przepisy powiadom znajomego
drukuj

Składniki:

  • Cytryny
  • Majeranek
  • Ocet balsamiczny
  • Oliwa
  • Pieprz mielony
  • Rozmaryn
  • Sól

ZNAJDŹ PRZEPIS

SKORZYSTAJ Z KONFIGURATORA

lub wyszukaj w przepisach

  • Koktajl - Truskawkowa Margarita

  • Makaroniki

  • Żurek wielkanocny w chlebkach

  • Zupa chrzanowa

POLECAMY RÓWNIEŻ

  • Herbata mrożona z owocami

    Owoce pokroić w cząstki 1 i ½ cm. Herbatę zaparzyć w litrze wody i ostudzić, dodać miód. Skórkę z cytrusów i owoce, wymieszać i schłodzić....

    więcej
  • Spaghetti

    Podsmażyć czosnek na oliwie i dodać mieloną wołowinę. Dodać sos pomidorowy i makaron ugotowany wg. ulotki:...

    więcej
  • Gnocchi

    Ugotować i przepuścić przez praskę 4 ziemniaki. Następnie połączyć masę z ziemniaków z 3 łyżkami chudego sera, jajkiem, 5 łyżkami mąki i...

    więcej
  • Grillowany schab

    Schab umyć, osuszyć i delikatnie rozbić. Posmarować oliwą i wetrzeć rozmaryn. Kaszę ugotować wg instrukcji na opakowaniu. Buraki ugotować (około 30...

    więcej