Informacja o plikach cookies

Alma Market SA właściciel platformy www.alma24.pl oraz www.almamarket.pl, wykorzystuje pliki cookies, m.in. w celach statystycznych oraz reklamowych. Przystępując do korzystania z platformy, możesz zmienić ustawienia służące do obsługi cookies w przeglądarce internetowej.
Jeśli nie dokonasz zmiany ustawień, przeglądanie platformy nastąpi z wykorzystaniem wymienionych plików.

AKADEMIA SMAKU

Kuchnia to nie tylko smakowanie i tworzenie potraw, ale odkrywanie kultury i różnorodności, ekspresja kreatywności.


Poprzez kulinarne tradycje można poznawać ludzi oraz historię, zwyczaje, style życia. Zapraszamy do wypróbowywania znakomitych i sprawdzonych przepisów, a także korzystania z wiedzy i doświadczenia naszych ekspertów. W naszym magazynie "Dolce Vita" poznają Państwo smaki w najlepszych wydaniach oraz aktualne trendy kulinarne, modowe i lifestylowe. 

Pasztet domowy

A+ A-
drukuj
  • mięso z zająca/królika (przód i podroby)
  • 25 dag tłustej wieprzowiny
  • 25 dag wątróbki wieprzowej
  • 6 dag słoniny
  • 10 dag włoszczyzny (cebula, marchew, pietruszka)
  • 1 – 2 liście laurowe
  • kilka ziaren ziela angielskiego i czarnego pieprzu
  • 6 dag czerstwej bułki
  • 3 – 4 jajka
  • 2 dag grzybów suszonych
  • sól
  • imbir
  • gałka muszkatołowa

Sposób przyrządzania:

Mięso, oczyszczone warzywa i grzyby zalać wodą, dodać przyprawy i gotować powoli. Osolić w połowie gotowania. Pod koniec włożyć słoninę i gotować jeszcze ok. 30 minut, aż wszystkie składniki będą bardzo miękkie. Oczyszczoną wątrobę pokroić, zalać 1/8 l wrzącego wywaru, dusić 5 minut. Po przestudzeniu mięso, wątrobę i namoczoną w zimnym bulionie bułkę dokładnie zmielić lub zmiksować na pulchną masę. Dodać do smaku sól, pieprz, imbir, szczyptę gałki muszkatołowej i jajka. Masę włożyć do podłużnej formy, uprzednio wysmarowanej tłuszczem i posypanej tartą bułką. Piec w piekarniku ok. 1,5 godziny w temperaturze 180 °C.

kup produkty w Alma24 zobacz wszystkie przepisy powiadom znajomego
drukuj

Składniki:

  • Włoszczyna
  • Ziele angielskie
  • Gałka muszkatołowa
  • Sól
  • Jajka
  • Imbir
  • MIęso z zająca / królika
  • Wieprzowina
  • Wątróbka wieprzowa
  • Słonina
  • Bułka
  • Grzyby suszone
  • Liście laurowe
  • Pieprz czarny
kup produkty w Alma24

ZNAJDŹ PRZEPIS

SKORZYSTAJ Z KONFIGURATORA

lub wyszukaj w przepisach

  • Dorsz ze szparagami (porcja dla 2 osób)

  • Sałatka z awokado, szynką parmeńską i jajkiem

  • Omlet z owocami

  • Krem cebulowy

POLECAMY RÓWNIEŻ

  • Kurczak z chilli z makaronem ryżowym

    Piersi z kurczaka pokroić w małe kawałeczki, paprykę w paski, makaron ryżowy namoczyć w wodzie aż zmięknie. W woku lub na głębokiej patelni...

    więcej
  • Zupa serowa z ziołami

    Nagrzać piekarnik do temperatury 220°C. Zmieszać starty leżakowany ser Beemster z mąką. Umieścić łyżkę masy serowej na blaszce wyściełanej...

    więcej
  • Cytrusowe orzeźwienie

    Wszystkie składniki wraz z lodem zmiksować, rozlać do szklanek i udekorować listkami mięty.

    więcej
  • Parmigiana z białym serem robiola i miętowym pesto

    Zmiksować listki mięty z 2 łyżkami oliwy, kostką lodu, solą i pieprzem. Umyć, poszatkować i szybko zgrillować warzywa. W brytfannie ułożyć...

    więcej

POLECAMY ARTYKUŁY