Informacja o plikach cookies

Alma Market SA właściciel platformy www.alma24.pl oraz www.almamarket.pl, wykorzystuje pliki cookies, m.in. w celach statystycznych oraz reklamowych. Przystępując do korzystania z platformy, możesz zmienić ustawienia służące do obsługi cookies w przeglądarce internetowej.
Jeśli nie dokonasz zmiany ustawień, przeglądanie platformy nastąpi z wykorzystaniem wymienionych plików.

AKADEMIA SMAKU

Kuchnia to nie tylko smakowanie i tworzenie potraw, ale odkrywanie kultury i różnorodności, ekspresja kreatywności.


Poprzez kulinarne tradycje można poznawać ludzi oraz historię, zwyczaje, style życia. Zapraszamy do wypróbowywania znakomitych i sprawdzonych przepisów, a także korzystania z wiedzy i doświadczenia naszych ekspertów. W naszym magazynie "Dolce Vita" poznają Państwo smaki w najlepszych wydaniach oraz aktualne trendy kulinarne, modowe i lifestylowe. 

Stek Mignon

A+ A-
drukuj
  • 250 g polędwicy wołowej
  • masło
  • masło ziołowe
  • sos śliwkowy BBQ
  • sos bearnaise
  • brokuły z chilli
  • czarny pieprz grubo mielony
  • sól

Sposób przyrządzania:

Nagrzać piekarnik do 200°C. Z polędwicy wykroić dwa steki o średnicy ok. 7 cm i grubości ok. 5-6 cm. Mieso doprowadzić do temperatury pokojowej. Steki obtoczyć w grubej warstwie pieprzu po obu stronach. Na dobrze rozgrzanej patelni i na średnio wysokim oknie obsmażyć steki (bez tłuszczu) z góry i z dołu po 3 minuty z każdej strony. Po obsmażeniu steki włożyć do rozgrzanego piekarnika i piec przez 7 minut (bez obracania). Steki wyjąć z piekarnika i przykryć folią aluminiową. Pozostawić je na 5 minut aby mięso odpoczęło. Podawać z solą, masłem i innymi dodatkami wedle uznania.

zobacz wszystkie przepisy powiadom znajomego
drukuj

Składniki:

  • Brokuły
  • Sól
  • Masło
  • Papryczki chilli
  • Pieprz mielony
  • Polędwica wołowa

ZNAJDŹ PRZEPIS

SKORZYSTAJ Z KONFIGURATORA

lub wyszukaj w przepisach

  • Omlet ze szpinakiem

  • Sałatka grecka

  • Sałatka z awokado, szynką parmeńską i jajkiem

  • Placki z dyni

POLECAMY RÓWNIEŻ

  • Zupa z rabarbaru

    Rabarbar oczyścić, umyć i pokroić na kawałki. Wrzucić do garnka z wrzącą wodą i gotować do miękkości, następnie przetrzeć lub zmiksować...

    więcej
  • Dyniowe muffinki

    Dynię lekko podgotować. Zmieszać suche składniki, zmieszać płynne składniki, połączyć ze sobą wszystkie składniki i dokładnie wymieszać....

    więcej
  • Kwaśnica na wędzonych żeberkach

    Żeberka pokroić na kawałki, włożyć do garnka, dodać lekko przesiekaną kapustę, pokrojone w kostkę jarzyny, liście laurowe i ziele angielskie,...

    więcej
  • Fritule

    Jajka ubić razem z cukrem, do uzyskania efektu gęstej masy, dodając stopniowo: starte jabłko i skórkę z cytryny, jogurt, proszek do pieczenia, mąkę....

    więcej