Informacja o plikach cookies

Alma Market SA właściciel platformy www.alma24.pl oraz www.almamarket.pl, wykorzystuje pliki cookies, m.in. w celach statystycznych oraz reklamowych. Przystępując do korzystania z platformy, możesz zmienić ustawienia służące do obsługi cookies w przeglądarce internetowej.
Jeśli nie dokonasz zmiany ustawień, przeglądanie platformy nastąpi z wykorzystaniem wymienionych plików.

AKADEMIA SMAKU

Kuchnia to nie tylko smakowanie i tworzenie potraw, ale odkrywanie kultury i różnorodności, ekspresja kreatywności.


Poprzez kulinarne tradycje można poznawać ludzi oraz historię, zwyczaje, style życia. Zapraszamy do wypróbowywania znakomitych i sprawdzonych przepisów, a także korzystania z wiedzy i doświadczenia naszych ekspertów. W naszym magazynie "Dolce Vita" poznają Państwo smaki w najlepszych wydaniach oraz aktualne trendy kulinarne, modowe i lifestylowe. 

Stek Mignon

A+ A-
drukuj
  • 250 g polędwicy wołowej
  • masło
  • masło ziołowe
  • sos śliwkowy BBQ
  • sos bearnaise
  • brokuły z chilli
  • czarny pieprz grubo mielony
  • sól

Sposób przyrządzania:

Nagrzać piekarnik do 200°C. Z polędwicy wykroić dwa steki o średnicy ok. 7 cm i grubości ok. 5-6 cm. Mieso doprowadzić do temperatury pokojowej. Steki obtoczyć w grubej warstwie pieprzu po obu stronach. Na dobrze rozgrzanej patelni i na średnio wysokim oknie obsmażyć steki (bez tłuszczu) z góry i z dołu po 3 minuty z każdej strony. Po obsmażeniu steki włożyć do rozgrzanego piekarnika i piec przez 7 minut (bez obracania). Steki wyjąć z piekarnika i przykryć folią aluminiową. Pozostawić je na 5 minut aby mięso odpoczęło. Podawać z solą, masłem i innymi dodatkami wedle uznania.

zobacz wszystkie przepisy powiadom znajomego
drukuj

Składniki:

  • Brokuły
  • Sól
  • Masło
  • Papryczki chilli
  • Pieprz mielony
  • Polędwica wołowa

ZNAJDŹ PRZEPIS

SKORZYSTAJ Z KONFIGURATORA

lub wyszukaj w przepisach

  • Słodkie Różki z tortilli

  • Powidło śliwkowe

  • Biszkopcik z wiśniami

  • Czekoladowy suflet

POLECAMY RÓWNIEŻ

  • Burger śródziemnomorski z Caponatą

    Mięso doprawić, dodać jajko i wyciśnięty czosnek. Formować burgery, grillować lub piec z każdej strony przez około 4 min. Pity przekroić na pół,...

    więcej
  • Jajka faszerowane

    Jajka przeciąć na pół, wyjąć żółtka. Serek połączyć z drobno posiekanym lub zmielonym łososiem i z żółtkami, posiekanym koperkiem oraz sokiem...

    więcej
  • Kurczak z chilli z makaronem ryżowym

    Piersi z kurczaka pokroić w małe kawałeczki, paprykę w paski, makaron ryżowy namoczyć w wodzie aż zmięknie. W woku lub na głębokiej patelni...

    więcej
  • Sałatka pomarańczowa z fenkułem

    Z fenkuła usunąć zielone łodygi i odciąć dół z korzenia, pokroić na cieniutkie plasterki i wrzucić do bardzo zimnej wody na 3-5, w tym czasie...

    więcej