Informacja o plikach cookies

Alma Market SA właściciel platformy www.alma24.pl oraz www.almamarket.pl, wykorzystuje pliki cookies, m.in. w celach statystycznych oraz reklamowych. Przystępując do korzystania z platformy, możesz zmienić ustawienia służące do obsługi cookies w przeglądarce internetowej.
Jeśli nie dokonasz zmiany ustawień, przeglądanie platformy nastąpi z wykorzystaniem wymienionych plików.

AKADEMIA SMAKU

Kuchnia to nie tylko smakowanie i tworzenie potraw, ale odkrywanie kultury i różnorodności, ekspresja kreatywności.


Poprzez kulinarne tradycje można poznawać ludzi oraz historię, zwyczaje, style życia. Zapraszamy do wypróbowywania znakomitych i sprawdzonych przepisów, a także korzystania z wiedzy i doświadczenia naszych ekspertów. W naszym magazynie "Dolce Vita" poznają Państwo smaki w najlepszych wydaniach oraz aktualne trendy kulinarne, modowe i lifestylowe. 

Pieczone pierożki z fetą i oliwkami

A+ A-
drukuj
  • 225 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 ubite jajko
  • 2/3 szklanki ciepłej wody
  • 100 g białego twarogu
  • 100 g fety
  • szczypta świeżo zmielonego czarnego pieprzu
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • garść oliwek
  • 2/3 szklanki oliwy
  • 1 żółtko
  • 2 łyżeczki mleka
  • ząbek czosnku

Sposób przyrządzania:

Z przesianej mąki, oliwy i ciepłej wody wyrobić elastyczne ciasto. Schłodzić w lodówce przez około jedną godzinę. Przygotować farsz: w misce wymieszać rozkruszone sery, dodać jajko, drobno pokrojone oliwki, utarty czosnek, doprawić gałką muszkatołową i pieprzem. Schłodzone ciasto podzielić na 4 części, rozwałkować na grubość 2 mm i wycinać krążki o średnicy 3-4cm. Na każdy krążek kłaść przygotowane nadzienie i ulepić pierożki. Pierogi wyłożyć na blasze posmarowanej tłuszczem lub wyścielonej papierem do pieczenia. Każdy posmarować żółtkiem wymieszanym z mlekiem. Piec w piekarniku w temperaturze 200˚C około 20 minut.

zobacz wszystkie przepisy powiadom znajomego
drukuj

Składniki:

  • Ser feta
  • Czosnek
  • Ser twarogowy
  • Woda
  • Gałka muszkatołowa
  • Jajka
  • Proszek do pieczenia
  • Mleko
  • Mąka
  • Oliwa
  • Oliwki bez pestek
  • Pieprz mielony

ZNAJDŹ PRZEPIS

SKORZYSTAJ Z KONFIGURATORA

lub wyszukaj w przepisach

  • Tajska przystawka

  • Panini z pieczoną papryką i cukinią

  • Omlet ze szpinakiem

  • Gołąbki podhalańskie na kwaśnicy

POLECAMY RÓWNIEŻ

  • Dolmades

    Liście winogron opłukać w zimnej wodzie. Mięso, ryż, posiekane cebulę, natkę pietruszki i miętę wymieszać razem z koncentratem, oliwą i sokiem z...

    więcej
  • Wiosenne krokiety

    Sporządzić ciasto naleśnikowe i odstawić na 15 min. Mięso i krewetki drobno posiekać, następnie obsmażyć na niewielkiej ilości oleju przez ok. 1...

    więcej
  • Sałatka z rukoli i pomidorków koktajlowych

    Pomidorki koktajlowe pokroić na połówki, wymieszać z rukolą i roszponką. Polać miodem, octem balsamicznym i oliwą, delikatnie wymieszać i posypać...

    więcej
  • Curry z dynią

    Curry podsmażyć na odrobinie mleczka kokosowego, następnie dolać resztę mleka i wywar, dołożyć dynię. Na koniec dorzucić krewetki i fasolkę,...

    więcej

POLECAMY ARTYKUŁY