Informacja o plikach cookies

Alma Market SA właściciel platformy www.alma24.pl oraz www.almamarket.pl, wykorzystuje pliki cookies, m.in. w celach statystycznych oraz reklamowych. Przystępując do korzystania z platformy, możesz zmienić ustawienia służące do obsługi cookies w przeglądarce internetowej.
Jeśli nie dokonasz zmiany ustawień, przeglądanie platformy nastąpi z wykorzystaniem wymienionych plików.

AKADEMIA SMAKU

Kuchnia to nie tylko smakowanie i tworzenie potraw, ale odkrywanie kultury i różnorodności, ekspresja kreatywności.


Poprzez kulinarne tradycje można poznawać ludzi oraz historię, zwyczaje, style życia. Zapraszamy do wypróbowywania znakomitych i sprawdzonych przepisów, a także korzystania z wiedzy i doświadczenia naszych ekspertów. W naszym magazynie "Dolce Vita" poznają Państwo smaki w najlepszych wydaniach oraz aktualne trendy kulinarne, modowe i lifestylowe. 

Kruche ciasteczka – przepis podstawowy

A+ A-
drukuj
  • ½ kg mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 żółtka
  • 25 dag masła
  • cukier waniliowy do smaku

Sposób przyrządzania:

Sypkie składniki mieszamy ze sobą, dodajemy żółtka i margarynę i dokładnie ugniatamy. Ciasto podzielić na części, rozwałkować podsypując odrobiną mąki i wycinać szklanką lub specjalnymi foremkami. Ciasteczka ozdobić ulubionymi dodatkami, np. kolorowymi groszkami, posypką czekoladową lub orzechami. Ułożyć na delikatnie wysmarowanej tłuszczem blaszcze i piec do zrumienienia w temperaturze 200˚C.

zobacz wszystkie przepisy powiadom znajomego
drukuj

Składniki:

  • Cukier
  • Cukier waniliowy
  • Jajka
  • Proszek do pieczenia
  • Mąka
  • Masło

ZNAJDŹ PRZEPIS

SKORZYSTAJ Z KONFIGURATORA

lub wyszukaj w przepisach

  • Makaron ze szparagami i pomidorami

  • Suflety paprykowe z serem

  • Jagnięcina w musztardzie z purre ziemniaczano selerowym

  • Potrawka z kaszą jaglaną

POLECAMY RÓWNIEŻ

  • Pikantny kurczak z orzechami i chilli

    Pokroić cebulę – w plasterki, młode cebulki/szalotki i czosnek – w drobne kawałki, chilli – w paseczki. Również w niewielkie kawałki pokroić...

    więcej
  • Marynowany pastą Tom-Yum i trzcinowym cukrem filet halibuta

    Zrobić karmel z cukru trzcinowego, następnie dodać białe wino i pastę Tom-Yum oraz sok z cytryny. Zagotować. Zmiksować, doprawić do smaku i...

    więcej
  • Naleśniki ze szparagami

    Z mąki, mleka, jajka, odrobiny soli i oleju wyrobić ciasto naleśnikowe, dokładnie wymieszać w misce i odstawić na 30 minut. Następnie usmażyć 4...

    więcej
  • Makaron w wersji romantic

    Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie. Odkroić końcówki szparagów, resztę pokroić w mniejsze kawałki. Pomidorki koktajlowe umyć i...

    więcej

POLECAMY ARTYKUŁY