Informacja o plikach cookies

Alma Market SA właściciel platformy www.alma24.pl oraz www.almamarket.pl, wykorzystuje pliki cookies, m.in. w celach statystycznych oraz reklamowych. Przystępując do korzystania z platformy, możesz zmienić ustawienia służące do obsługi cookies w przeglądarce internetowej.
Jeśli nie dokonasz zmiany ustawień, przeglądanie platformy nastąpi z wykorzystaniem wymienionych plików.

AKADEMIA SMAKU

Kuchnia to nie tylko smakowanie i tworzenie potraw, ale odkrywanie kultury i różnorodności, ekspresja kreatywności.


Poprzez kulinarne tradycje można poznawać ludzi oraz historię, zwyczaje, style życia. Zapraszamy do wypróbowywania znakomitych i sprawdzonych przepisów, a także korzystania z wiedzy i doświadczenia naszych ekspertów. W naszym magazynie "Dolce Vita" poznają Państwo smaki w najlepszych wydaniach oraz aktualne trendy kulinarne, modowe i lifestylowe. 

Zupa szparagowa

A+ A-
drukuj
  • 1 pęczek szparagów
  • 1 łyżka cukru
  • 1 l bulionu
  • 1 żółtko
  • 2 -3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1-2 łyżeczki soku z cytryny
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa

Sposób przyrządzania:

Szparagi obrać, części zdrewniałe wyrzucić, czubki – około 2cm odłożyć. Łupiny dodać do bulionu i gotować na małym ogniu około 15 minut. Osobno w niewielkiej ilości osolonej wody z odrobiną cukru ugotować obrane szparagi. Wywar ze szparagów połączyć z przecedzonym bulionem i przetartymi szparagami. Następnie czubki szparagów wrzucić do zupy i delikatnie gotować 5-7 minut. Żółtko wymieszać ze śmietaną, wlać do zupy, doprawić solą i pieprzem, gałką muszkatołową i sokiem z cytryny. Uważać aby nie doprowadzić do zagotowania. Zupę podawać w bulionówkach z grzankami, posypaną pietruszką i pieprzem.

zobacz wszystkie przepisy powiadom znajomego
drukuj

Składniki:

  • Bulion
  • Cukier
  • Cytryny
  • Filet z soli
  • Szparagi
  • Gałka muszkatołowa
  • Sól
  • Jajka
  • Kwaśna śmietana
  • Pieprz mielony

ZNAJDŹ PRZEPIS

SKORZYSTAJ Z KONFIGURATORA

lub wyszukaj w przepisach

  • Grillowana makrela z warzywami i puree ziemniaczanym

  • Grillowany dorsz

  • Schab z jabłkiem i żurawiną

  • Jaja sadzone ze szparagami i szynką parmeńską

POLECAMY RÓWNIEŻ

  • Makaron ze szpinakiem i fetą

    Szpinak przelać wrzątkiem, przestudzić, pokroić i wrzucić na rozgrzany tłuszcz, dodać rozdrobnione ząbki czosnku, chwilę podsmażyć na niedużym...

    więcej
  • Stek wołowy z sałatką z rukoli

    Stek wyciągnąć z lodówki na min 30 min przed smażeniem, umyć, osuszyć papierem i posypać świeżym pieprzem. Smażyć z każdej strony po: 4 minuty -...

    więcej
  • Gofry – przepis podstawowy

    Wszystkie składniki wymieszać i ubić mikserem. Piec w gofrownicy do zarumienienia. Gofry ozdobić ulubionymi dodatkami, np. bitą śmietaną, owocami...

    więcej
  • Czekoladowy suflet

    Nastawić piekarnik na 200 °C. 6 foremek do sufletów wysmarować masłem, oprószyć około 2 łyżkami cukru. Schłodzić foremki w lodówce. Stopić...

    więcej

POLECAMY ARTYKUŁY