Alma Market SA właściciel platformy www.alma24.pl oraz www.almamarket.pl, wykorzystuje pliki cookies, m.in. w celach statystycznych oraz reklamowych. Przystępując do korzystania z platformy, możesz zmienić ustawienia służące do obsługi cookies w przeglądarce internetowej.
Jeśli nie dokonasz zmiany ustawień, przeglądanie platformy nastąpi z wykorzystaniem wymienionych plików.
Poprzez kulinarne tradycje można poznawać ludzi oraz historię, zwyczaje, style życia. Zapraszamy do wypróbowywania znakomitych i sprawdzonych przepisów, a także korzystania z wiedzy i doświadczenia naszych ekspertów. W naszym magazynie "Dolce Vita" poznają Państwo smaki w najlepszych wydaniach oraz aktualne trendy kulinarne, modowe i lifestylowe.
Sposób przyrządzania:
Z umytego i osuszonego fileta łososia wyjąć ości, pokroić go na steki. Wykrojony stek doprawić, przykryć listkiem szałwii i zawinąć go w plaster szynki parmeńskiej. Łososia ułożyć na pergaminie, wlać odrobinę białego wina. Uformować z pergaminu foremkę zostawiając trochę wolnej przestrzeni. Zapiec w piekarniku. W garnku przesmażyć na złoto cebulę, dodać ryż, delikatnie przesmażyć często mieszając aby ryż nie przywarł do garnka. Zalać całość bulionem warzywnym, gotować, aż risotto wchłonie cały wywar. Gdy ryż zacznie robić się miękki dolać białe wino, po chwili dodać masło, pastę truflową i tarty parmezan, doprawić. Koper włoski poszatkować na cienkie kawałki, następnie sparzyć we wrzątku i zahartować w zimnej wodzie z lodem. Fenkuł przesmażyć na maśle dodając liście szpinaku, doprawić. W oddzielnym garnku przesmażyć drobno posiekaną cebulę, zalać białym winem, zredukować dodając śmietanę i suszone pomidory. Całość zagotować, doprawić do smaku, zmiksować i przecedzić przez sito.
lub wyszukaj w przepisach

Na rozgrzanej oliwą patelni podsmażyć cebulę do uzyskania efektu zrumienienia, dodać marchewkę pokrojoną w kostkę. Po ok 4 minutach dodać sprasowany...
więcej
Gruszki umyć, obrać i pokroić w niewielką kostkę. Poddusić na małej ilości wody, tak, by zmiękły. Orzechy bardzo drobno posiekać. Makaron...
więcej
Rozmrożoną mieszankę warzyw wsypać na rozgrzaną patelnię z oliwą. Posypać ziołami prowansalskimi. Dusić na małym ogniu ok. 15 minut. Smacznego!
więcej
Zmiksować listki mięty z 2 łyżkami oliwy, kostką lodu, solą i pieprzem. Umyć, poszatkować i szybko zgrillować warzywa. W brytfannie ułożyć...
więcej