Informacja o plikach cookies

Alma Market SA właściciel platformy www.alma24.pl oraz www.almamarket.pl, wykorzystuje pliki cookies, m.in. w celach statystycznych oraz reklamowych. Przystępując do korzystania z platformy, możesz zmienić ustawienia służące do obsługi cookies w przeglądarce internetowej.
Jeśli nie dokonasz zmiany ustawień, przeglądanie platformy nastąpi z wykorzystaniem wymienionych plików.

AKADEMIA SMAKU

Kuchnia to nie tylko smakowanie i tworzenie potraw, ale odkrywanie kultury i różnorodności, ekspresja kreatywności.


Poprzez kulinarne tradycje można poznawać ludzi oraz historię, zwyczaje, style życia. Zapraszamy do wypróbowywania znakomitych i sprawdzonych przepisów, a także korzystania z wiedzy i doświadczenia naszych ekspertów. W naszym magazynie "Dolce Vita" poznają Państwo smaki w najlepszych wydaniach oraz aktualne trendy kulinarne, modowe i lifestylowe. 

Roladki cielęce z bekonem w sosie porto

A+ A-
drukuj
  • 8 plasterków sera Beemster Medium
  • 4 eskalopki cielęce saute
  • świeżo zmielony pieprz i sól
  • 8 plasterków bekonu
  • 8 listków szałwii lub bazylii
  • 3 łyżki oliwy z oliwek lub płynnej margaryny
  • 1 obrany ząbek czosnku
  • 100 ml wina Porto Ruby
  • 200 ml rosołu wołowego lub bulionu
  • 30 g schłodzonego masła pokrojonego na małe kawałki

Sposób przyrządzania:

Piekarnik rozgrzać do temperatury 200°C. Cielęce eskalopki ułożyć obok siebie. W razie potrzeby utłuc przy pomocy tłuczka do mięsa. Doprawić solą i pieprzem, a następnie każdą z eskalopek przykryć dwoma plasterkami bekonu, dwoma plasterkami sera oraz listkami szałwii lub bazylii. Eskalopki z dodatkami ciasno zwinąć i zabezpieczyć przy pomocy wykałaczki. Oliwę z oliwek lub płynną margarynę rozgrzać na patelni i smażyć roladki aż po każdej stronie będą miały złocistobrązowy kolor. Zdjąć z patelni i przenieść do brytfanny. Piec przez 15 minut na środkowym ruszcie. Dolać wino oraz rosół wołowy lub bulion. Ilość płynu powinna odparować zmniejszając się o 1/3. Aby zagęścić sos należy wyjąć potrawę z piekarnika, dodać kawałki masła i energicznie wymieszać. Danie doskonale smakuje podane z zielonym groszkiem i tłuczonymi ziemniakami.

zobacz wszystkie przepisy powiadom znajomego

ZNAJDŹ PRZEPIS

SKORZYSTAJ Z KONFIGURATORA

lub wyszukaj w przepisach

  • Nóżki "spieczone słońcem"

  • Zielona zupa

  • Pietruszkowe smoothie

  • Tost z jajkiem w koszulce

POLECAMY RÓWNIEŻ

  • Kuskus z warzywami

    Cebulę drobno posiekać, papryki pokroić w większą kostkę. Warzywa podsmażyć na oliwie wraz z kolendrą, doprawić i podlać bulionem. Dodać kuskus....

    więcej
  • Jajecznica na słodko

    Roztopić na patelni masło, dodać dwa jajka, banana pokrojonego w plasterki oraz kawałki 3 mandarynek. Smażyć do czasu ścięcia się jajek. Słodkie...

    więcej
  • Chowder z kurczaka i kukurydzy

    W głębokim rondlu podgrzać olej słonecznikowy, dodać drobno posiekaną cebulę i lekko ją przysmażyć aż zmięknie. Wrzucić pokrojone w kostkę...

    więcej
  • Panini z pieczoną papryką i cukinią

    Do oliwy z oliwek dodać zioła i czosnek, całość zamieszać. Pociąć paprykę na 8 szerokich pasków, a cukinię wzdłuż, na długie plastry. Omaścić...

    więcej