Informacja o plikach cookies

Alma Market SA właściciel platformy www.alma24.pl oraz www.almamarket.pl, wykorzystuje pliki cookies, m.in. w celach statystycznych oraz reklamowych. Przystępując do korzystania z platformy, możesz zmienić ustawienia służące do obsługi cookies w przeglądarce internetowej.
Jeśli nie dokonasz zmiany ustawień, przeglądanie platformy nastąpi z wykorzystaniem wymienionych plików.

PORADY EKSPERTA

  • Jak rozpoznać makaron?

    bucatini: wąski, owalny makaron • cannelloni: duże, grube rurki, najczęściej służące do faszerowania • cappellini: bardzo cienkie nitki, często zwinięte w...

    więcej

  • Jak dopasować sos do makaronu?

    Sos na bazie oliwy i czosnku (aglio e olio): najlepiej pasuje do makaronów typu spaghetti i linguine • Sos na bazie owoców morza (ai frutti di mare): zestawiamy z długimi,...

    więcej

  • Jak przygotować w domu deskę serów?

    • na desce powinno się znaleźć miejsce dla różnych gatunków serów: twardych (np. parmezan), pikantnych, delikatnych oraz pleśniowych (np. Roquefort, Blue). Dodajmy dla urozmaicenia sery z...

    więcej

  • Jak dobrać wino do sera?

    • schłodzony szampan jest idealną parą dla wszystkich rodzajów sera. • do serów twardych i półtwardych podajemy wina czerwone, wytrawne. • sery kozie idealnie komponują się z winem...

    więcej

  • Jak przygotować dobrą marynatę?

    Solanka do indyka lub kurczaka: Solanka zwiększa soczystość drobiu i nadaje mu wyrazisty smak. 10 l wody, 1 szklanka cukru, 1 szklanka soli, przyprawy – w zależności od tego jaki...

    więcej

  • Jak przygotować dobry sos?

    • Sos podstawowy do pieczonych mięs: Patelnię lub brytfannę po pieczeniu mięsa zdeglasowujemy winem. Następnie dodajemy bulion, łyżeczkę musztardy Dijon, śmietankę kremówkę i...

    więcej

  • Czy wino białe powstaje tylko z białych winogron?

    Nie tylko. Białe wino można otrzymać również ze szczepów czerwonych, takich jak np. Pinot Noir, z którego otrzymuje się białe szampany, ponieważ sok z czerwonych winogron jest biały

    więcej

  • Czy najlepsze białe wina to te, które leżakowały w drewnianych beczkach?

    Niekoniecznie. To prawda, że białe wino leżakowane w beczce nabiera dodatkowej szlachetności. Czasem jednak ma się ochotę na super rześkie, lekkie białe wino, które z beczką nie miało do...

    więcej

  • Czy białe wino jest odpowiednie do mięsa?

    Bywa, że tak. Mięso z królika. Do niego świetnie pasuje białe wino, choćby wspomniany wyżej biały burgund. Polecam królika w sosie śmietanowym w kasztanach z Chablis Grand Cru – rarytas.

    więcej

  • Z jakich winogron produkowane jest wino różowe?

    Z czerwonych. Wino różowe jest produkowane z winogron o czerwonym kolorze skórki. Różowe zabarwienie wina bierze się z barwników znajdujących się w skórce.

    więcej

  • Czy różowe wino powstaje z połączenia wina białego i czerwonego?

    Nie. Istnieje zakaz (np. we Francji) mieszania win białych i czerwonych. We Francji istnieje również wyjątek od reguły. W Szampanii przy produkcji szampanów.

    więcej

  • Czy różowe wino pasuje do wszystkich potraw?

    Absolutnie nie. Win różowych, ich rodzajów, gatunków jest bez liku. Inaczej smakuje różowe wino znad Loary Cabernet d’Anjou (będzie łagodne, a nawet lekko słodkie), inaczej zaś...

    więcej

  • W jakich kieliszkach podaje się wino?

    Podstawowa zasada przy doborze kieliszków opiera się na założeniu, że wina musujące podajemy w kieliszkach wysokich, czerwone w kieliszkach z czaszą większą, białe z mniejszą. Wodę...

    więcej

  • Jak jest najlepsza temperatura podawania wina?

    Wino wymaga odpowiedniego podania. Ważną rolę odgrywa głównie temperatura, ale również sposób i czas otwarcia butelki przed jedzeniem. Istotną rolę odgrywa również dekantacja...

    więcej

  • Jakie są podstawowe zasady savoir vivre obowiązują przy stole?

    Dobre maniery przy stole nigdy nie wychodzą z mody. Wręcz odwrotnie, stają się coraz istotniejsze, bo coraz częściej wychodzimy do restauracji, na przyjęcia czy po prostu zapraszamy do nas...

    więcej

  • Niespodziewani goście, co robić?

    Do niespodziewanej wizyty gości czy spontanicznego spotkania z przyjaciółmi warto być przygotowanym. W obliczu nagłej konieczności ugotowania obiadu lub zaproponowania jakiegoś nawet...

    więcej

  • Jak przygotować tradycyjne potrawy w nieco innych odsłonach?

    Przystawki Na szczęście czasy, gdy w ramach rozpoczęcia kolacji czy przyjęcia podawać można było tylko półmisek wędlin czy sałatkę ziemniaczaną, odchodzą już w zapomnienie. Gości...

    więcej

  • Jaki fragment mięsa wybrać?

    Bardzo często zdarza się tak, że będąc w masarni trudno nam zdecydować, którą część wołowiny wybrać, by przygotować zupę, jaki kawałek nadaje się najlepiej do smażenia, a po co...

    więcej

  • Co powinniśmy wiedzieć na temat oliwy?

    Oliwa powstaje z tłoczenia na ciepło lub na zimno oliwek. Smak oliwy to pochodna jakości oliwek. Tak samo, jak w przypadku wina, owoc drzewa oliwnego zawiera w sobie historię okolicy: pogodę,...

    więcej

  • Do czego można używać oliwy?

    Sałatki: oliwa jest podstawą wielu dressingów do sałatek. Od najprostszego połączenia jej z mieszanką ziół i octem balsamicznym, po bazę dla vinegretu, sosu balsamico czy... Wiele osób...

    więcej