Informacja o plikach cookies

Alma Market SA właściciel platformy www.alma24.pl oraz www.almamarket.pl, wykorzystuje pliki cookies, m.in. w celach statystycznych oraz reklamowych. Przystępując do korzystania z platformy, możesz zmienić ustawienia służące do obsługi cookies w przeglądarce internetowej.
Jeśli nie dokonasz zmiany ustawień, przeglądanie platformy nastąpi z wykorzystaniem wymienionych plików.

PORADY EKSPERTA

  • Jak rozpoznać makaron?

    bucatini: wąski, owalny makaron
    cannelloni: duże, grube rurki, najczęściej służące do faszerowania
    cappellini: bardzo cienkie nitki, często zwinięte w gniazda
    conchiglie: muszelki różnej wielkości, używany do ciężkich sosów, często podawany z farszem
    farfalle: kokardki, motylki bardzo często z ząbkowatymi brzegami
    fusilli: małe spiralki, występują także w wersji Lunghi i wówczas to długie spirale
    garganelli: krótkie, zwinięte rurki
    gemelli: jedna zwinięta wstążka makaronu
    lasagne: płaty makaronu zwykle służące do zapiekania
    linguine: cienki makaron przypominający spłaszczone spaghetti
    lumache: makaron w kształcie muszli ślimaka
    maccheroni: długie rurki
    pappardelle: szerokie i długie wstążki
    penne: pióra, rurki w kształcie uciętej ukośnie końcówki pióra
    ravioli: drobne prostokątne pierożki
    rigatoni rurki: grube, twarde i karbowane
    ruoti: koła
    spaghetti: długie, cienkie sznurki okrągłego makaronu
    tagliatelle: płaskie wstążki, najczęściej zwinięte w gniazda
    tortellini: drobne, zaokrąglone pierożki


TAGI

MAKARON