Informacja o plikach cookies

Alma Market SA właściciel platformy www.alma24.pl oraz www.almamarket.pl, wykorzystuje pliki cookies, m.in. w celach statystycznych oraz reklamowych. Przystępując do korzystania z platformy, możesz zmienić ustawienia służące do obsługi cookies w przeglądarce internetowej.
Jeśli nie dokonasz zmiany ustawień, przeglądanie platformy nastąpi z wykorzystaniem wymienionych plików.

PORADY EKSPERTA

  • Jak przygotować dobrą marynatę?

    Solanka do indyka lub kurczaka:
    Solanka zwiększa soczystość drobiu i nadaje mu wyrazisty smak. 10 l wody, 1 szklanka cukru, 1 szklanka soli, przyprawy – w zależności od tego jaki konkretny smak chcemy nadać drobiowi, np. liść laurowy, ziele angielskie, pomarańcza, cynamon, itp. Łączymy wszystkie składniki; drób moczymy w solance od 2 do 6 godzin.
    Marynata do ryb:
    Sos teriyaki, oliwa, por (pokrojony w bardzo cienkie słupki), sos sojowy ciemny. Rybę marynujemy do pół godziny. Marynatę można wykorzystać jako sos przy pieczeniu ryby.
    Marynata do mięsa:
    Oliwę,świeży tymianek i czosnek wcieramy w mięso. Mięso marynujemy od 1 do 12 godzin, w zależności od rodzaju mięsa.
    Marynata do dziczyzny:
    Oliwę, rozmaryn, czosnek i wino czerwone wcieramy w mięso. Mięso marynujemy od 1 do 12 godzin, w zależności od twardości mięsa.


TAGI

MARYNATA