Informacja o plikach cookies

Alma Market SA właściciel platformy www.alma24.pl oraz www.almamarket.pl, wykorzystuje pliki cookies, m.in. w celach statystycznych oraz reklamowych. Przystępując do korzystania z platformy, możesz zmienić ustawienia służące do obsługi cookies w przeglądarce internetowej.
Jeśli nie dokonasz zmiany ustawień, przeglądanie platformy nastąpi z wykorzystaniem wymienionych plików.

PORADY EKSPERTA

  • Jak przygotować dobry sos?

    • Sos podstawowy do pieczonych mięs:
    Patelnię lub brytfannę po pieczeniu mięsa zdeglasowujemy winem. Następnie dodajemy bulion, łyżeczkę musztardy Dijon, śmietankę kremówkę i odparowujemy do odpowiedniej gęstości sosu. Doprawiamy solą i pieprzem. Sos możemy wzbogacić składnikiem smakowym, np. zielonym Pieprzem.
    • Sos pomidorowy:
    Idealny do makaronu, jako dodatek do mięs, ryb, warzyw oraz jako baza do innych sosów.
    - 800 g całych pomidorów z puszki, bez skórki
    - 1/2 cebuli białej drobno posiekanej
    - 2 ząbki czosnku drobno posiekane
    - szczypta suszonej papryczki chilli w płatkach
    - 2 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
    - 1 łyżka octu balsamicznego
    - szczypta cukru trzcinowego
    - sól, pieprz
    - zioła świeże: natka pietruszki, bazylia, oregano, tymianek - lub suszone – oregano i tymianek
    Na głęboką patelnię wlewamy oliwę i dodajemy cebulę i papryczkę. Szklimy i dodajemy czosnek, pomidory, ocet, cukier i pozostałe składniki. Dusimy pod przykryciem ok. 20-30 minut. Doprawiamy do smaku.
    • Sos miodowo - musztardowy:
    - 100 ml oliwy
    - 30 ml octu z sherry lub innego winnego
    - 1 łyżeczka miodu jasnego płynnego (akacjowy lub wielokwiatowy)
    - 1 łyżeczka musztardy Dijon
    Łączymy ocet, miód i musztardę. Następnie bardzo wolno dodajemy oliwę wciąż mieszając w jednym
    kierunku. Sos stanowi idealny dresing do sałaty.
    • Sos cytrynowy:
    - 100 ml oliwy
    - 30 ml świeżo wyciśniętego soku z cytryny.
    Łączymy sok z cytryny z oliwą bardzo wolno. Oliwę dodajemy wciąż mieszając w jednym kierunku.
    Idealny do sałaty z wędzonym łososiem.
    • Sos balsamiczny:
    - 100 ml oliwy
    - 30 ml octu balsamicznego
    Łączymy ocet z oliwą. Oliwę dodajemy bardzo wolno, wciąż mieszając w jednym kierunku.
    Doskonały do sałatki z pomidorów.
    • Sos pomarańczowy:
    - 100 ml oliwy
    - 30 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy i limonki
    Łączymy oliwę z sokiem z pomarańczy i limonki. Oliwę dodajemy bardzo wolno, wciąż mieszając
    w jednym kierunku.
    Idealny do sałaty z winogronami i opiekanym serem halumni.
    • Sos francuski:
    - 100 ml oleju z orzechów włoskich
    - 30 ml octu z białego wina
    - 1-2 łyżki śmietany kremówki
    - 1 łyżeczka musztardy Dijon
    - 1-2 łyżki natki pietruszki drobno posiekanej
    Ocet, musztardę i śmietanę kremówkę łączymy z olejem. Następnie bardzo wolno dodajemy
    oliwę wciąż mieszając w jednym kierunku. Na koniec dodajemy natkę pietruszki.
    Idealny do sałaty z jajkiem w zastępstwie majonezu.
    • Sos angielski - custard:
    - 280 ml mleka pełnotłustego
    - 1 laska wanilii przecięta na pół
    - 85 g żółtka (bardzo świeże)
    - 65 g cukru (puder lub drobny)
    - 80 g ubitej śmietany 30-36%
    Gotujemy mleko z wanilią w dużym, płaskim garnku. Żółtka dokładnie mieszamy z cukrem, aż
    do uzyskania jasnożółtej masy. Garnek z mlekiem zdejmujemy z ognia i wciąż ubijając mikserem,
    dodajemy powoli masę żółtkową – tak, aby się nie ścięła. Następnie całość powoli podgrzewamy
    na małym ogniu cały czas mieszając, do uzyskania kremu gęstości śmietany. Zdejmujemy z ognia
    i studzimy. Ubijamy śmietanę i łączymy z zimnym kremem. Idealny jako dodatek do deserów,
    naleśników, gofrów, ciast. Doskonały jako masa bazowa do zrobienia lodów – wystarczy tak przygotowaną
    masę umieścić w maszynce do lodów i po pół godziny lody waniliowe gotowe. Można
    również dodać ulubione składniki tj. pokruszoną czekoladę, suszone owoce, truskawki zmiksowane
    lub w kawałkach, maliny lub jagody.
    • Domowy majonez:
    - 1 bardzo świeże żółtko (koniecznie z upraw ekologicznych lub wolnego wybiegu)
    - 560 ml oliwy/oleju
    - 1 łyżka soku z cytryny
    - 1 łyżeczka musztardy Dijon lub angielskiej
    - sól i pieprz
    Żółtko, musztardę oraz sok dokładnie mieszamy i bardzo powoli dodajemy oliwę wciąż intensywnie
    mieszając, aż do wmieszania całej porcji oliwy i do uzyskania emulsji. Uwaga: aby dodać kolejną
    partię oliwy, wcześniejsza musi być w całości wmieszana.
    • Misz - masz na słodko:
    - 250 ml śmietany kremówki
    - bezy/garść na osobę
    - 200 g truskawek
    - 2 łyżki cukru pudru
    - 1-2 łyżki octu balsamicznego
    - 1 łyżka cukru trzcinowego
    - świeża mięta
    Truskawki kroimy na ćwiartki, zalewamy octem i posypujemy cukrem (gdy są kwaskowate). Pozostawiamy
    w lodówce do zmacerowania na około 1 do 2 godzin. Ubijamy śmietanę na sztywno
    z cukrem pudrem. Bezy kruszymy. Wszystko mieszamy i podajemy w pucharkach, posypane listkami
    świeżej mięty. Poza sezonem truskawki można zastąpić podgotowanym rabarbarem z cukrem,
    świeżymi wiśniami, jagodami, jeżynami lub malinami.


TAGI

SOS