Informacja o plikach cookies

Alma Market SA właściciel platformy www.alma24.pl oraz www.almamarket.pl, wykorzystuje pliki cookies, m.in. w celach statystycznych oraz reklamowych. Przystępując do korzystania z platformy, możesz zmienić ustawienia służące do obsługi cookies w przeglądarce internetowej.
Jeśli nie dokonasz zmiany ustawień, przeglądanie platformy nastąpi z wykorzystaniem wymienionych plików.

PORADY EKSPERTA

  • Co powinniśmy wiedzieć na temat oliwy?

    Oliwa powstaje z tłoczenia na ciepło lub na zimno oliwek. Smak oliwy to pochodna jakości oliwek. Tak samo, jak w przypadku wina, owoc drzewa oliwnego zawiera w sobie historię okolicy: pogodę, ilość dni słonecznych, temperaturę, wilgotność, wiatr, zawartość soli w powietrzu itp. Olbrzymie znaczenie ma również to, czy wytwarzana jest z jednego gatunku oliwek, czy też stanowi ich mieszankę. Znawcy wyżej cenią oczywiście oliwy monogatunkowe, choć powszechniejsze w sprzedaży są oczywiście te wielogatunkowe. Nie bez znaczenia jest tutaj cena, która w tym drugim przypadku jest znacznie bardziej przystępna.

    Oliwy można podzielić według kilku parametrów; determinują one ich walory smakowe, kulinarne i odżywcze. Najbardziej popularnym różnicowaniem oliw jest ich tłoczenie.

    extra vergine to oliwa z pierwszego tłoczenia. Produkt najświeższy i dzięki metodzie uzyskiwania – najbardziej wartościowy. Stosuje się ją tylko na surowo, nie wolno używać jej do smażenia. Jest odporna na działania wysokiej temperatury co sprawia, że w procesie utleniania mogą wytwarzać się toksyczne substancje.

    oliwa z oliwek - to oliwa z drugiego tłoczenia, to również wysokiej jakości produkt, który poprzez swoje właściwości również nie powinien być poddawany obróbce cieplnej. Do niej nadaje się natomiast oliwa z wytłoczyn oliwek – inaczej rafinowana, sansa pomace, to oliwa tylko do smażenia, jej z kolei nie powinno się spożywać na surowo.

    Choć zazwyczaj oliwę kojarzymy z przejrzystą, klarowną cieczą, to klarowna oliwa (filtrowana) jest tylko jedną z postaci. Dostępna jest również oliwa niefiltrowana, nazywana moszczem z oliwek. Jest mętna, ma naturalny osad, co sprawia, że obfituje w kwasy tłuszczowe roślinne nienasycone oraz witaminy i minerały. Oliwa niefiltrowana to tak naprawdę sok wyciśnięty z oliwek. Kupując ją warto jednak pamiętać, że jest bardziej wrażliwa na działanie czynników zewnętrznych, taki jak światło, wysoka temperatura czy długość przechowywania.

    Najważniejsze pojęcie dotyczące oliw:
    Dekantacja – to proces wytrącania się osadu z oliw.
    Oliwy smakowe – coraz większą popularnością cieszą się oliwy smakowe, czyli z dodatkiem cytryny, trufli, papryki, chilli lub przypraw, które z oliwą tworzą harmonijne kompozycje. Kupując oliwę warto zwrócić uwagę na to, czy dodatkowe nuty smakowe związane są z dodaniem konkretnego składnika (np. trufli) czy też tylko jego aromatu. Oczywiście lepiej, jeżeli dodany jest naturalny składnik.


TAGI