Informacja o plikach cookies

Alma Market SA właściciel platformy www.alma24.pl oraz www.almamarket.pl, wykorzystuje pliki cookies, m.in. w celach statystycznych oraz reklamowych. Przystępując do korzystania z platformy, możesz zmienić ustawienia służące do obsługi cookies w przeglądarce internetowej.
Jeśli nie dokonasz zmiany ustawień, przeglądanie platformy nastąpi z wykorzystaniem wymienionych plików.

AKADEMIA SMAKU

Kuchnia to nie tylko smakowanie i tworzenie potraw, ale odkrywanie kultury i różnorodności, ekspresja kreatywności.


Poprzez kulinarne tradycje można poznawać ludzi oraz historię, zwyczaje, style życia. Zapraszamy do wypróbowywania znakomitych i sprawdzonych przepisów, a także korzystania z wiedzy i doświadczenia naszych ekspertów. W naszym magazynie "Dolce Vita" poznają Państwo smaki w najlepszych wydaniach oraz aktualne trendy kulinarne, modowe i lifestylowe. 

Pikantny kurczak z orzechami i chilli

A+ A-
drukuj
  • około 400 g filetu drobiowego
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki oleju
  • 50 g orzechów nerkowca
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chilli
  • 3 młode cebulki lub szalotki
  • 1 i 1/2 łyżki sosu pomidorowego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • szczypta cukru

Sposób przyrządzania:

Pokroić cebulę – w plasterki, młode cebulki/szalotki i czosnek – w drobne kawałki, chilli – w paseczki. Również w niewielkie kawałki pokroić mięso, posypać solą i pieprzem. Na patelni/woku wlać olej i podsmażyć orzechy. Przesypać do miski. Pokrojoną cebulę, czosnek a następnie – chilli, wrzucić na pozostały po orzechach tłuszcz i krótko smażyć. Dodać mięso, a po chwili szalotki, sos sojowy i sos pomidorowy. Lekko wymieszać. Na koniec wrzucić orzechy, doprawić szczyptą cukru. Podawać z ryżem, posypać zieloną pietruszką.

kup produkty w Alma24 zobacz wszystkie przepisy powiadom znajomego
drukuj

Składniki:

  • Cebula
  • Cukier
  • Czosnek
  • Filet z kurczaka
  • Papryczki chilli
  • Pieprz czarny
  • Sos pomidorowy
  • Sos sojowy
  • Sól
  • Olej
  • Orzechy nerkowca
kup produkty w Alma24

ZNAJDŹ PRZEPIS

SKORZYSTAJ Z KONFIGURATORA

lub wyszukaj w przepisach

  • Zupa szparagowa

  • Małże św. Jakuba z patelni z czosnkiem

  • Rożki z szynki nadziewane serem mascarpone

  • Krewetki z oliwą imbirową

POLECAMY RÓWNIEŻ

  • Pasta z sera i makreli

    Polecamy przepis na pyszną pastę do pieczywa. Ricottę, makrelę i pokrojoną w kostkę cebulę umieścić w blenderze i zmiksować aż do uzyskania...

    więcej
  • Powidło śliwkowe z czekoladą

    Wydrylowane śliwki wrzucić do garnka i powoli gotować, przez około 2 godziny, wystudzić. Następnego dnia gotować również przez kolejne 2-3 godziny,...

    więcej
  • Mini kanapki z serem pleśniowym i krewetkami

    Ser przyprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny, ma mieć wyraźnie pikantno-kwaśny smak. Na krakersie ułożyć warstwę sera, wbić w niego po kilku...

    więcej
  • Ciasto kokosowe

    Żółtka ubijać z cukrem do uzyskania puszystej masy, dodać mleczko kokosowe i dalej ubijać. Dodać mąkę, wiórki i tłuszcz. Biała ubić na sztywno...

    więcej

POLECAMY ARTYKUŁY