Informacja o plikach cookies

Alma Market SA właściciel platformy www.alma24.pl oraz www.almamarket.pl, wykorzystuje pliki cookies, m.in. w celach statystycznych oraz reklamowych. Przystępując do korzystania z platformy, możesz zmienić ustawienia służące do obsługi cookies w przeglądarce internetowej.
Jeśli nie dokonasz zmiany ustawień, przeglądanie platformy nastąpi z wykorzystaniem wymienionych plików.

AKADEMIA SMAKU

Kuchnia to nie tylko smakowanie i tworzenie potraw, ale odkrywanie kultury i różnorodności, ekspresja kreatywności.


Poprzez kulinarne tradycje można poznawać ludzi oraz historię, zwyczaje, style życia. Zapraszamy do wypróbowywania znakomitych i sprawdzonych przepisów, a także korzystania z wiedzy i doświadczenia naszych ekspertów. W naszym magazynie "Dolce Vita" poznają Państwo smaki w najlepszych wydaniach oraz aktualne trendy kulinarne, modowe i lifestylowe. 

Pikantny kurczak z orzechami i chilli

A+ A-
drukuj
  • około 400 g filetu drobiowego
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki oleju
  • 50 g orzechów nerkowca
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chilli
  • 3 młode cebulki lub szalotki
  • 1 i 1/2 łyżki sosu pomidorowego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • szczypta cukru

Sposób przyrządzania:

Pokroić cebulę – w plasterki, młode cebulki/szalotki i czosnek – w drobne kawałki, chilli – w paseczki. Również w niewielkie kawałki pokroić mięso, posypać solą i pieprzem. Na patelni/woku wlać olej i podsmażyć orzechy. Przesypać do miski. Pokrojoną cebulę, czosnek a następnie – chilli, wrzucić na pozostały po orzechach tłuszcz i krótko smażyć. Dodać mięso, a po chwili szalotki, sos sojowy i sos pomidorowy. Lekko wymieszać. Na koniec wrzucić orzechy, doprawić szczyptą cukru. Podawać z ryżem, posypać zieloną pietruszką.

kup produkty w Alma24 zobacz wszystkie przepisy powiadom znajomego
drukuj

Składniki:

  • Cebula
  • Cukier
  • Czosnek
  • Filet z kurczaka
  • Papryczki chilli
  • Pieprz czarny
  • Sos pomidorowy
  • Sos sojowy
  • Sól
  • Olej
  • Orzechy nerkowca
kup produkty w Alma24

ZNAJDŹ PRZEPIS

SKORZYSTAJ Z KONFIGURATORA

lub wyszukaj w przepisach

  • Powidło śliwkowe

  • Ryba zapiekana z mozzarellą i pomidorami

  • Kiełki z patelni

  • Pikantny kurczak z orzechami i chilli

POLECAMY RÓWNIEŻ

  • Zielona zupa

    Wodę lub rosół zagotować razem z groszkiem - posolić, jak będzie miękki zmiksować na gładki krem i dodać śmietankę.

    więcej
  • Placki z cukinią (około 20 sztuk)

    W misce wymieszać dokładnie mąkę ze szczyptą soli, jajkiem i mlekiem. Połączyć z cukinią, startą na tarce o grubych oczkach. Doprawić świeżo...

    więcej
  • Dorsz ze szparagami (porcja dla 2 osób)

    Szparagi opłukać, przyciąć końcówki, ugotować w osolonej wodzie. Na patelni stopić masło, podsmażyć cebulkę z czosnkiem. Dodać sól i mielony...

    więcej
  • Sałatka z kuskusem i oliwkami

    Kaszę zalać wodą 1 cm nad poziom kaszy, doprawić solą i odstawić pod przykryciem od czasu do czasu mieszając. Oliwki odsączyć, pokroić w plasterki....

    więcej

POLECAMY ARTYKUŁY