Informacja o plikach cookies

Alma Market SA właściciel platformy www.alma24.pl oraz www.almamarket.pl, wykorzystuje pliki cookies, m.in. w celach statystycznych oraz reklamowych. Przystępując do korzystania z platformy, możesz zmienić ustawienia służące do obsługi cookies w przeglądarce internetowej.
Jeśli nie dokonasz zmiany ustawień, przeglądanie platformy nastąpi z wykorzystaniem wymienionych plików.

AKADEMIA SMAKU

Kuchnia to nie tylko smakowanie i tworzenie potraw, ale odkrywanie kultury i różnorodności, ekspresja kreatywności.


Poprzez kulinarne tradycje można poznawać ludzi oraz historię, zwyczaje, style życia. Zapraszamy do wypróbowywania znakomitych i sprawdzonych przepisów, a także korzystania z wiedzy i doświadczenia naszych ekspertów. W naszym magazynie "Dolce Vita" poznają Państwo smaki w najlepszych wydaniach oraz aktualne trendy kulinarne, modowe i lifestylowe. 

Ziemniaki w sosie beszamelowym

A+ A-
drukuj
  • 1 kg ziemniaków
  • 500 ml sosu beszamelowego
  • 200 g szynki gotowanej
  • 50 g sera parmezan

Sposób przyrządzania:

Ugotować ziemniaki al dente. na głębokiej patelni lub w woku podgrzać sos beszamelowy na umiarkowanym ogniu. Szynkę gotowaną pokroić w drobne kostki i dodać do sosu beszamelowego. Wymieszać do uzyskania kremowej konsystencji. W żaroodpornej misie wyłożyć ziemniaki. polać jedną warstwą sosu z szynką. Dodać kolejną warstwę ziemniaków i znowu polać sosem. Ostatnia warstwę sosu posypać starym parmezanem. Zapiekać w piekarniku przez ok 30 min. w temp. 180 C. po tym czasie ostudzić i podawać jeszcze ciepłe lub gorące, wg uznania.

zobacz wszystkie przepisy powiadom znajomego
drukuj

Składniki:

  • Ser camembert
  • Ser parmezan
  • Szynka
  • Ziemniaki
  • Sos beszamelowy

ZNAJDŹ PRZEPIS

SKORZYSTAJ Z KONFIGURATORA

lub wyszukaj w przepisach

  • Lody z zieloną herbatą

  • Bekonowe „muffinki”

  • Tuńczyk z pomidorami, oliwkami i kiełkami

  • Czekoladowa panna cotta z gruszką

POLECAMY RÓWNIEŻ

  • Grillowany leszcz

    Rybę oczyścić, oprawić, naciąć z wierzchu, a następnie natrzeć solą, pieprzem, masłem. Do środka dodać plasterki cytryny, posypać natką...

    więcej
  • Suflety paprykowe z serem

    Olej na patelni podgrzać i delikatnie podsmażać cebulę oraz papryki (przez 4–6 minut, aż zmiękną i większość wilgoci wyparuje). Zmiksować...

    więcej
  • Kurczak w rozmarynie z czosnkiem

    Kawałki kurczaka umyć i osuszyć. Czosnek zmiażdżyć, z rozmarynu obrać listki. Kurczaka natrzeć przyprawami, czosnkiem, rozmarynem, skórką z cytryny...

    więcej
  • Polędwiczki cielęce w sosie żurawinowym

    Mięso umyć, pokroić w kawałki, przyprawić solą i pieprzem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i obsmażyć na rozgrzanej oliwie z oliwek aż do...

    więcej

POLECAMY ARTYKUŁY