
Alma Market SA właściciel platformy www.alma24.pl oraz www.almamarket.pl, wykorzystuje pliki cookies, m.in. w celach statystycznych oraz reklamowych. Przystępując do korzystania z platformy, możesz zmienić ustawienia służące do obsługi cookies w przeglądarce internetowej.
Jeśli nie dokonasz zmiany ustawień, przeglądanie platformy nastąpi z wykorzystaniem wymienionych plików.
Poprzez kulinarne tradycje można poznawać ludzi oraz historię, zwyczaje, style życia. Zapraszamy do wypróbowywania znakomitych i sprawdzonych przepisów, a także korzystania z wiedzy i doświadczenia naszych ekspertów. W naszym magazynie "Dolce Vita" poznają Państwo smaki w najlepszych wydaniach oraz aktualne trendy kulinarne, modowe i lifestylowe.
Sposób przyrządzania:
Piekarnik nastawić na 180° C. Przygotować dwie foremki – keksówki, wysmarować je tłuszczem i posypać mąką. Rodzynki przepłukać i zalać wrzątkiem, wrzucić torebki herbaty, gotować razem przez ok. 3-5 minut. Rodzynki odsączyć i odmierzyć 2 szklanki przecedzonego naparu, schłodzić. W mikserze utrzeć masło z cukrem, dodając po kolei żółtka, mąkę, wymieszaną z sodą, proszkiem i solą. Na końcu wlać przestudzony napar herbaciany i wsypać rodzynki. Wymieszać łyżką. Ciasto przełożyć do dwóch „keksówek”, piec około 50minut. Po upieczeniu pozostawić upieczone ciasto jeszcze przez 5 minut w zamkniętym, wyłączonym piekarniku. Następnie wyjąć je z piekarnika, a gdy przestygnie - z foremek. Posypać cukrem pudrem.
Można do bakalii dosypać suszoną żurawinę w proporcjach: 100g rodzynek – 100g żurawiny.
lub wyszukaj w przepisach
Groszek blanszujemy, migdały opiekamy na patelni. Gotujemy łososia w osolonej wodzie i dzielimy go na kawałki. Mieszamy musztardę z oliwą sokiem z...
więcejRyby oprawić, usunąć głowę i ogon, pokroić na filety. Do głębokiego naczynia z wodą włożyć kawałki ryby oraz pokrojoną w prążki cebulę....
więcejFasolkę razem z dorszem należy gotować na parze przez 10 minut. Ryż przyrządzić według przepisu na opakowaniu. Gotowe składniki wymieszać i polać...
więcejPokroić mięso i wymieszać je z łyżką oleju i marynatą, przygotowaną z mieszanki ziół, chilli i czosnku. Pokroić warzywa i wymieszać. Wyłożyć...
więcej