Informacja o plikach cookies

Alma Market SA właściciel platformy www.alma24.pl oraz www.almamarket.pl, wykorzystuje pliki cookies, m.in. w celach statystycznych oraz reklamowych. Przystępując do korzystania z platformy, możesz zmienić ustawienia służące do obsługi cookies w przeglądarce internetowej.
Jeśli nie dokonasz zmiany ustawień, przeglądanie platformy nastąpi z wykorzystaniem wymienionych plików.

AKADEMIA SMAKU

Kuchnia to nie tylko smakowanie i tworzenie potraw, ale odkrywanie kultury i różnorodności, ekspresja kreatywności.


Poprzez kulinarne tradycje można poznawać ludzi oraz historię, zwyczaje, style życia. Zapraszamy do wypróbowywania znakomitych i sprawdzonych przepisów, a także korzystania z wiedzy i doświadczenia naszych ekspertów. W naszym magazynie "Dolce Vita" poznają Państwo smaki w najlepszych wydaniach oraz aktualne trendy kulinarne, modowe i lifestylowe. 

Mus czekoladowy wg Audrey Hepburn

A+ A-
drukuj
  • 400 g gorzkiej czekolady
  • 3 . łyżki (50 g) masła
  • 2 jajka (oddzielić żołtka od
  • białek) i jedno białko
  • 3 łyżki (40 g) cukru

Sposób przyrządzania:

Rozkrusz trzy czwarte (300 g) czekolady na drobne kawałki i włóż do rondla: roztop w kąpieli wodnej na wolnym ogniu, stale mieszając. Kiedy czekolada się całkiem rozpuści, wyjmij rondel z gorącej wody, dodaj masło, dwa żółtka i cukier. Ubij trzy białka w misce na sztywną pianę, następnie dodaj mieszankę czekoladową, delikatnie mieszając w kierunku od dna w gorę gumową łopatką, aby piana nie opadła. Wstaw pod przykryciem do lodówki na trzy godziny. Udekoruj mus wiórkami z pozostałej czekolady. Przepis pochodzi z biografii Audrey Hepburn pt. Audrey w domu napisanej przez syna aktorki Lukę Dottiego, która ukaże się nakładem Wydawnictwa Literackiego 3 marca 2016 roku.

zobacz wszystkie przepisy powiadom znajomego
drukuj

Składniki:

  • Cukier
  • Czekolada
  • Masło
  • Jajka

ZNAJDŹ PRZEPIS

SKORZYSTAJ Z KONFIGURATORA

lub wyszukaj w przepisach

  • Sakiewki nadziewane pieczarkami

  • Wiosenne krokiety

  • Zapiekany w szynce parmeńskiej stek z łososia

  • Turbot pieczony w soli

POLECAMY RÓWNIEŻ

  • Foie gras z patelni

    W naczyniu rozgrzać ocet balsamiczny, dodać porto oraz przyprawy, chwilę gotować. Plastry foie gras natrzeć solą i pieprzem, a następnie obsmażyć na...

    więcej
  • Różowa lemoniada

    W rondelku przygotować syrop cukrowy: podgrzać 1 szklankę wody z cukrem aż się rozpuści i nieco odparuje. Odstawić do ostygnięcia. Schłodzony syrop...

    więcej
  • Dżem pomidorowy z wanilią

    Pomidory obrać ze skórki, pokroić w kawałki i wrzucić do garnka. Wsypać część cukru, dodać sok z cytryny do smaku i dusić powoli około 1,5...

    więcej
  • Fritata z łososiem i szpinakiem

    Rozgrzać na patelni oliwę, ubić trzy jajka i wylać do naczynia masę jajeczną, następnie dodać kawałki łososia. Szpinak podsmażyć z szalotką i...

    więcej