Informacja o plikach cookies

Alma Market SA właściciel platformy www.alma24.pl oraz www.almamarket.pl, wykorzystuje pliki cookies, m.in. w celach statystycznych oraz reklamowych. Przystępując do korzystania z platformy, możesz zmienić ustawienia służące do obsługi cookies w przeglądarce internetowej.
Jeśli nie dokonasz zmiany ustawień, przeglądanie platformy nastąpi z wykorzystaniem wymienionych plików.

AKADEMIA SMAKU

Kuchnia to nie tylko smakowanie i tworzenie potraw, ale odkrywanie kultury i różnorodności, ekspresja kreatywności.


Poprzez kulinarne tradycje można poznawać ludzi oraz historię, zwyczaje, style życia. Zapraszamy do wypróbowywania znakomitych i sprawdzonych przepisów, a także korzystania z wiedzy i doświadczenia naszych ekspertów. W naszym magazynie "Dolce Vita" poznają Państwo smaki w najlepszych wydaniach oraz aktualne trendy kulinarne, modowe i lifestylowe. 

Jamie Oliver: łosoś pieczony w folii z fasolką szparagową

A+ A-
drukuj
  • 500g zielonej fasolki szparagowej
  • 8 łyżek sosu pomidorowego z bazylią Jamie Oliver
  • 4 x 120g filetu z łososia
  • 3 cytryny
  • 4 łyżeczki zielonego Pesto Jamie Oliver
  • Sól morska Jamie Oliver i pieprz świeżo mielony Jamie Oliver
  • Oliwa Jamie Oliver

Sposób przyrządzania:

Rozgrzać piekarnik do 200 ° C. Obciąć zdrewniałe końce fasolki (z jednej strony), wrzucić do wrzącej wody i gotować około 3-4 minut. Odcedzić. Z foli aluminiowej urwać około ½ m i złożyć na pół, aby stworzyć podwójną warstwę. Umieścić na środku 2 łyżki sosu pomidorowego z bazylią, a na tym ¼ ilości zielonej fasolki. Na fasolce położyć filet z ryby, skórą do dołu i skropić lekko oliwą. Wycisnąć sok z ponad pół cytryny, a następnie lekko przyprawić solą i pieprzem. Pociągnąć brzegi folii do góry i połączyć ze sobą aby utworzyć szczelną paczkę. Powtórzyć z pozostałymi składnikami, aby stworzyć trzy kolejne paczki, a następnie przenieść na blachę. Piec przez 15 do 18 minut, zależnie od grubości filetów. Wyjąć z piekarnika i odstawić na chwilę, potem ostrożnie rozpakować. Należy sprawdzić, czy ryba jest ugotowane i płatki łatwo rozchodzą się. Na każdy filet nałożyć jedną łyżeczkę Pesto a następnie ostrożnie przełożyć na talerz. Położyć ćwiartkę cytryny przy każdej porcji.

zobacz wszystkie przepisy powiadom znajomego
drukuj

Składniki:

  • Cytryny
  • Fasolka szparagowa
  • Filet z łososia

ZNAJDŹ PRZEPIS

SKORZYSTAJ Z KONFIGURATORA

lub wyszukaj w przepisach

  • Czekoladowa panna cotta z gruszką

  • Kuskus z warzywami

  • Placki z dyni

  • Zupa z ciecierzycą

POLECAMY RÓWNIEŻ

  • Tortilla trenera

    Jajka lekko ubić widelcem, ziemniaki pokroić w plastry, boczek pokroić w kawałki, wszystko wymieszać, doprawić pieprzem i solą i wylać masę na...

    więcej
  • Bekonowe „muffinki”

    Foremki na muffinki (silikonowe, ceramiczne lub metalowe) wysmarować dokładnie oliwą. Na dnie każdej foremki ułożyć wyciętą kromkę chleba...

    więcej
  • Szaszłyki z rostbefu z papryką pieczoną i cebulą

    Rostbef pokroić w kostkę 1,5 cm i obtoczyć w przyprawach: sól, pieprz, zmielona kolendra, zmielony kmin rzymski. Paprykę piec w piekarniku aż skórka...

    więcej
  • Dżem pomidorowy z wanilią

    Pomidory obrać ze skórki, pokroić w kawałki i wrzucić do garnka. Wsypać część cukru, dodać sok z cytryny do smaku i dusić powoli około 1,5...

    więcej