Informacja o plikach cookies

Alma Market SA właściciel platformy www.alma24.pl oraz www.almamarket.pl, wykorzystuje pliki cookies, m.in. w celach statystycznych oraz reklamowych. Przystępując do korzystania z platformy, możesz zmienić ustawienia służące do obsługi cookies w przeglądarce internetowej.
Jeśli nie dokonasz zmiany ustawień, przeglądanie platformy nastąpi z wykorzystaniem wymienionych plików.

AKADEMIA SMAKU

Kuchnia to nie tylko smakowanie i tworzenie potraw, ale odkrywanie kultury i różnorodności, ekspresja kreatywności.


Poprzez kulinarne tradycje można poznawać ludzi oraz historię, zwyczaje, style życia. Zapraszamy do wypróbowywania znakomitych i sprawdzonych przepisów, a także korzystania z wiedzy i doświadczenia naszych ekspertów. W naszym magazynie "Dolce Vita" poznają Państwo smaki w najlepszych wydaniach oraz aktualne trendy kulinarne, modowe i lifestylowe. 

Wakacyjne brownie

A+ A-
drukuj
  • 400g gorzkiej czekolady
  • 100g cukru
  • 200g posiekanych orzechów lub migdałów
  • 100g mąki
  • 3 jajka
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • gotowe lody waniliowe/śmietankowe/straciatella

Sposób przyrządzania:

Piekarnik nagrzać do 170 °C. Formę wyłożyć wysmarowanym tłuszczem papierem do pieczenia. Do roztopionego w połowie masła dodać połamaną w kostkę czekoladę i mieszać, aż czekolada również się roztopi. W oddzielnym naczyniu zmiksować jajka, cukier oraz ekstrakt waniliowy, a następnie dodać masę do masła z czekoladą. Dodać mąkę, orzechy (lub migdały) i sól - całość dokładnie zmiksować i wylać do formy. Podawać z gałkami lodowymi.

zobacz wszystkie przepisy powiadom znajomego
drukuj

Składniki:

  • Cukier
  • Czekolada
  • Lody
  • Sól
  • Jajka
  • Mąka
  • Migdały

ZNAJDŹ PRZEPIS

SKORZYSTAJ Z KONFIGURATORA

lub wyszukaj w przepisach

  • Jaja sadzone ze szparagami i szynką parmeńską

  • Krewetki z grilla w aromatycznym sosie

  • Babka wielkanocna dwukolorowa

  • Tarator

POLECAMY RÓWNIEŻ

  • Sałatka z rukoli i pomidorków koktajlowych

    Pomidorki koktajlowe pokroić na połówki, wymieszać z rukolą i roszponką. Polać miodem, octem balsamicznym i oliwą, delikatnie wymieszać i posypać...

    więcej
  • Faworki

    Z podanych składników zagnieść jednolite ciasto. Wyrabiać rękami aż będzie gładkie i błyszczące. Włożyć na 30 minut do lodówki. Ciasto bardzo...

    więcej
  • Tarta ze szparagami, pomidorami i serem ricotta

    Aby móc delektować się smakiem szparagowej tarty, najpierw należy rozłożyć w formie ciasto, nakłuć je widelcem, posmarować białkiem i zawinąć na...

    więcej
  • Sałatka pomidorowo-szparagowa

    Pomidory sparzyć i obrać ze skórki, następnie pokroić w plasterki. Szparagi ugotować, usunąć twarde końcówki i przekroić na pół. Pomidory,...

    więcej