Informacja o plikach cookies

Alma Market SA właściciel platformy www.alma24.pl oraz www.almamarket.pl, wykorzystuje pliki cookies, m.in. w celach statystycznych oraz reklamowych. Przystępując do korzystania z platformy, możesz zmienić ustawienia służące do obsługi cookies w przeglądarce internetowej.
Jeśli nie dokonasz zmiany ustawień, przeglądanie platformy nastąpi z wykorzystaniem wymienionych plików.

AKADEMIA SMAKU

Kuchnia to nie tylko smakowanie i tworzenie potraw, ale odkrywanie kultury i różnorodności, ekspresja kreatywności.


Poprzez kulinarne tradycje można poznawać ludzi oraz historię, zwyczaje, style życia. Zapraszamy do wypróbowywania znakomitych i sprawdzonych przepisów, a także korzystania z wiedzy i doświadczenia naszych ekspertów. W naszym magazynie "Dolce Vita" poznają Państwo smaki w najlepszych wydaniach oraz aktualne trendy kulinarne, modowe i lifestylowe. 

Tartiflette z serem i grzybami

A+ A-
drukuj
  • 400 g sera Beemster Medium pokrojonego w plastry
  • 800 g twardych (niemączystych) ziemniaków
  • 50 g masła
  • 250 g pokrojonych w plastry pieczarek
  • 1 łyżka liści tymianku
  • świeżo zmielony pieprz i sól
  • 2 duże, grubo posiekane cebule
  • 100 g szynki pokrojonej w paski
  • 150 ml wytrawnego białego wina

Sposób przyrządzania:

Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C. Ziemniaki gotować w mundurkach przez ok. 10 minut, aż będą al dente. Obrać i pokroić. Masło rozgrzać na patelni i smażyć pieczarki, aż będą złocistobrązowe. Dodać tymianek i doprawić do smaku pieprzem oraz solą. Przełożyć pieczarki na talerz. Rozgrzać pozostałą część masła na patelni i delikatnie podsmażyć cebulę aż będzie miękka i szklista. Dodać szynkę i krótko podsmażyć. Dodać pieprz i sól do smaku. Obficie natłuścić brytfannę i wyłożyć jej dno cebulą zmieszaną z szynką. Przykryć połową pokrojonych w plastry ziemniaków i połową sera. Na wierzchu ułożyć połowę pieczarek, a następnie pozostałą częścią ziemniaków. Przykryć pozostałą częścią cebuli oraz sera. Na koniec resztę pieczarek ułożyć na wierzchu w formie przechodzącego przez środek paska. Wlać wino do brytfanny, brytfannę wstawić nieco poniżej środkowego poziomu piekarnika i piec przez 3—40 minut, aż danie będzie złocistobrązowe i dobrze wypieczone.

zobacz wszystkie przepisy powiadom znajomego

ZNAJDŹ PRZEPIS

SKORZYSTAJ Z KONFIGURATORA

lub wyszukaj w przepisach

  • Lodowe gofry z wiśniami

  • Zupa kapuściana

  • Woda z cytryną, pomarańczą i miętą

  • Sałatka z awokado, szynką parmeńską i jajkiem

POLECAMY RÓWNIEŻ

  • Kurczak curry ze szpinakiem

    Pokroić w kostkę filet z kurczaka, wymieszać z curry i oliwą. Kawałki mięsa obsmażyć na rozgrzanej patelni. Po kilku minutach wlać na patelnię...

    więcej
  • Makaron z pomidorami z pieca i oliwkami

    Pomidory sparzyć i obrać ze skórki, przekroić na połówki. Ułożyć na półmisku do pieczenia, posmarowanym oliwą z oliwek. Delikatnie posolić...

    więcej
  • Deser czekoladowy fondant

    Czekoladę stopić w kąpieli wodnej, wcześniej odłożyć 4 kostki. Dodać cukier i wymieszać. Kiedy czekolada trochę ostygnie, dodać żółtka i ubite...

    więcej
  • Filet z indyka z sałatką z rukoli

    Filet, rukolę, paprykę i pomidorki koktajlowe dokładnie opłukać i osuszyć. Filet z kurczaka doprawić solą i pieprzem i smażyć na patelni grillowej...

    więcej