
Alma Market SA właściciel platformy www.alma24.pl oraz www.almamarket.pl, wykorzystuje pliki cookies, m.in. w celach statystycznych oraz reklamowych. Przystępując do korzystania z platformy, możesz zmienić ustawienia służące do obsługi cookies w przeglądarce internetowej.
Jeśli nie dokonasz zmiany ustawień, przeglądanie platformy nastąpi z wykorzystaniem wymienionych plików.
Poprzez kulinarne tradycje można poznawać ludzi oraz historię, zwyczaje, style życia. Zapraszamy do wypróbowywania znakomitych i sprawdzonych przepisów, a także korzystania z wiedzy i doświadczenia naszych ekspertów. W naszym magazynie "Dolce Vita" poznają Państwo smaki w najlepszych wydaniach oraz aktualne trendy kulinarne, modowe i lifestylowe.
Sposób przyrządzania:
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C. Ziemniaki gotować w mundurkach przez ok. 10 minut, aż będą al dente. Obrać i pokroić. Masło rozgrzać na patelni i smażyć pieczarki, aż będą złocistobrązowe. Dodać tymianek i doprawić do smaku pieprzem oraz solą. Przełożyć pieczarki na talerz. Rozgrzać pozostałą część masła na patelni i delikatnie podsmażyć cebulę aż będzie miękka i szklista. Dodać szynkę i krótko podsmażyć. Dodać pieprz i sól do smaku. Obficie natłuścić brytfannę i wyłożyć jej dno cebulą zmieszaną z szynką. Przykryć połową pokrojonych w plastry ziemniaków i połową sera. Na wierzchu ułożyć połowę pieczarek, a następnie pozostałą częścią ziemniaków. Przykryć pozostałą częścią cebuli oraz sera. Na koniec resztę pieczarek ułożyć na wierzchu w formie przechodzącego przez środek paska. Wlać wino do brytfanny, brytfannę wstawić nieco poniżej środkowego poziomu piekarnika i piec przez 3—40 minut, aż danie będzie złocistobrązowe i dobrze wypieczone.
lub wyszukaj w przepisach
Flaki oparzone przejrzeć, wymyć, pokrajać na części, zalać wodą, przykryć i do 4 godzin gotować. Potem je wybrać do zimnej wody, a gdy wystygną...
więcejWątróbkę dokładnie oczyścić z błon. Obtoczyć w mące i zrumienić na patelni, dodać grubo pokrojoną cebulę, następnie jabłka pokrojone w...
więcejFasolkę razem z dorszem należy gotować na parze przez 10 minut. Ryż przyrządzić według przepisu na opakowaniu. Gotowe składniki wymieszać i polać...
więcejMasło rozpuścić w rondelku. Do miski wbić jajka, następnie dodać mąkę, mleko, cukier, śmietanę, proszek do pieczenia, cynamon i na końcu...
więcej