Informacja o plikach cookies

Alma Market SA właściciel platformy www.alma24.pl oraz www.almamarket.pl, wykorzystuje pliki cookies, m.in. w celach statystycznych oraz reklamowych. Przystępując do korzystania z platformy, możesz zmienić ustawienia służące do obsługi cookies w przeglądarce internetowej.
Jeśli nie dokonasz zmiany ustawień, przeglądanie platformy nastąpi z wykorzystaniem wymienionych plików.

AKADEMIA SMAKU

Kuchnia to nie tylko smakowanie i tworzenie potraw, ale odkrywanie kultury i różnorodności, ekspresja kreatywności.


Poprzez kulinarne tradycje można poznawać ludzi oraz historię, zwyczaje, style życia. Zapraszamy do wypróbowywania znakomitych i sprawdzonych przepisów, a także korzystania z wiedzy i doświadczenia naszych ekspertów. W naszym magazynie "Dolce Vita" poznają Państwo smaki w najlepszych wydaniach oraz aktualne trendy kulinarne, modowe i lifestylowe. 

Polędwiczki wieprzowe w pesto

A+ A-
drukuj
  • 1 polędwiczka na 2 os
  • batat duży na/2 os
  • syrop klonowy - 2 łyżki
  • Składniki na pesto:
  • bazylia świeża - 1 sadzonka
  • orzechy włoskie - 1 garść
  • oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia - 1/3 szklanki
  • ser parmezan/pecorino/grana padano starty - 1/3 szklanki
  • sok z 1/2 cytryny

Sposób przyrządzania:

Orzechy podrumień na suchej patelni, zmiksuj razem z pozostałymi składnikami, dopraw solą i pieprzem. Polędwiczkę wieprzową posmaruj z obu stron pesto, włóż do folii aluminiowej i grilluj ok. 15 min lub piecz w piekarniku w temperaturze 200 stopni. Podawaj z pure z batata (batata piecz ok 1/2 godz. w temp. 190 stopni, aż będzie miękki, zdejmij skórę, zgnieć i dopraw syropem klonowym).

zobacz wszystkie przepisy powiadom znajomego
drukuj

Składniki:

  • Bazylia
  • Ser grana padano
  • Ser parmezan
  • Syrop klonowy
  • Polędwica wieprzowa
  • Bataty
  • Oliwa
  • Orzechy włoskie

ZNAJDŹ PRZEPIS

SKORZYSTAJ Z KONFIGURATORA

lub wyszukaj w przepisach

  • Sałatka z serem scamorza i figami

  • Fondue serowe

  • Koperek z arbuzem

  • Gołąbki

POLECAMY RÓWNIEŻ

  • Kutia

    Oczyszczoną pszenicę moczyć w wodzie przez 10 godzin. Następnie zagotować i moczyć ponownie 10 godzin. Mak oczyścić, sparzyć i zmielić. Wymieszać...

    więcej
  • Ciabatta ze steakiem z guacamole i serem feta

    Stek upiec na patelni grillowej i po odpoczęciu pokroić w paski w poprzek włókien. Przygotować guacamole - awokado rozgnieść i połączyć ze startym...

    więcej
  • Ricotta z owocami

    Truskawki pokroić w plasterki, dodać maliny. Wymieszać z ricottą, następnie posypać orzechami nerkowca. Smacznego!

    więcej
  • Mus z kaszy jaglanej i kiwi

    Obrać kiwi ze skórki i zmiksować wraz z kaszą jaglaną. Ilość kiwi jest uzależniona od intensywności smaku jaką chce się osiągnąć. Tak przy...

    więcej