Informacja o plikach cookies

Alma Market SA właściciel platformy www.alma24.pl oraz www.almamarket.pl, wykorzystuje pliki cookies, m.in. w celach statystycznych oraz reklamowych. Przystępując do korzystania z platformy, możesz zmienić ustawienia służące do obsługi cookies w przeglądarce internetowej.
Jeśli nie dokonasz zmiany ustawień, przeglądanie platformy nastąpi z wykorzystaniem wymienionych plików.

AKADEMIA SMAKU

Kuchnia to nie tylko smakowanie i tworzenie potraw, ale odkrywanie kultury i różnorodności, ekspresja kreatywności.


Poprzez kulinarne tradycje można poznawać ludzi oraz historię, zwyczaje, style życia. Zapraszamy do wypróbowywania znakomitych i sprawdzonych przepisów, a także korzystania z wiedzy i doświadczenia naszych ekspertów. W naszym magazynie "Dolce Vita" poznają Państwo smaki w najlepszych wydaniach oraz aktualne trendy kulinarne, modowe i lifestylowe. 

Krapfen - pączki austriackie

A+ A-
drukuj
  • 2 żółtka z jajek
  • 0,5 kg mąki
  • 2 łyżki cukru
  • 10g drożdży
  • 150g masła
  • 1l oleju (opcjonalnie: masła)
  • 1 słoik dżemu brzoskwiniowego lub morelowego
  • 4 łyżki rumu
  • 1 łyżka octu
  • 200ml mleka
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru pudru

Sposób przyrządzania:

Drożdże zalać mlekiem (100ml), wymieszać, doprawić solą i odstawić na godzinę. Masło utrzeć, dodając stopniowo cukier i żółtka. Mąkę wymieszać z roztworem z drożdży, rumem, pozostałą ilością mleka. Z wymieszanych składników wyrobić ciasto, a następnie odstawić je do lodówki na około 2 godziny. Po upłynięciu zalecanego czasu, z ciasta uformować kulki, smażyć po obydwu stronach pod przykryciem, do uzyskania złocistego koloru. Pączki wypełnić dżemem (za pomocą specjalnego wypełniacza lub rękawa cukierniczego), posypać lekko cukrem pudrem.

zobacz wszystkie przepisy powiadom znajomego
drukuj

Składniki:

  • Cukier
  • Drożdże
  • Rum
  • Sól
  • Jajka
  • Cukier puder
  • Olej
  • Mleko
  • Mąka
  • Masło
  • Ocet

ZNAJDŹ PRZEPIS

SKORZYSTAJ Z KONFIGURATORA

lub wyszukaj w przepisach

  • Czerwona zupa z wołowiną

  • Ryba zapiekana z mozzarellą i pomidorami

  • Kompot wigilijny z suszonych owoców

  • Karp nadziewany kapustą

POLECAMY RÓWNIEŻ

  • Chłodnik z kefirem

    Warzywa dokładnie umyć oraz zetrzeć na tarce o grubych oczkach (ogórka dodatkowo obrać ze skórki). Śmietanę i kefir wymieszać, dodać starte...

    więcej
  • Grillowany bakłażan z mozzarellą

    Bakłażana pokroić w plastry i posolić, a jak puści sok – opłukać. Następnie grillować, rozłożyć na talerze. Mozzarellę i pomidora pokroić...

    więcej
  • Pieczeń cielęca z indykiem i marchewką

    Mięso umyć, osuszyć, zalać marynatą zrobioną z posiekanej cebuli, czosnku, bulionu, wina i przypraw i odstawić na noc do lodówki. Następnego dnia...

    więcej
  • Halaszle - zupa rybna po węgiersku

    Ryby oprawić, usunąć głowę i ogon, pokroić na filety. Do głębokiego naczynia z wodą włożyć kawałki ryby oraz pokrojoną w prążki cebulę....

    więcej