
Alma Market SA właściciel platformy www.alma24.pl oraz www.almamarket.pl, wykorzystuje pliki cookies, m.in. w celach statystycznych oraz reklamowych. Przystępując do korzystania z platformy, możesz zmienić ustawienia służące do obsługi cookies w przeglądarce internetowej.
Jeśli nie dokonasz zmiany ustawień, przeglądanie platformy nastąpi z wykorzystaniem wymienionych plików.
Poprzez kulinarne tradycje można poznawać ludzi oraz historię, zwyczaje, style życia. Zapraszamy do wypróbowywania znakomitych i sprawdzonych przepisów, a także korzystania z wiedzy i doświadczenia naszych ekspertów. W naszym magazynie "Dolce Vita" poznają Państwo smaki w najlepszych wydaniach oraz aktualne trendy kulinarne, modowe i lifestylowe.
Sposób przyrządzania:
Nadzienie: obraną cebulę pokroić w ósemki, razem z czosnkiem lekko zrumienić na rozgrzanym tłuszczu. Przełożyć do dużego rondla. Cukinie pokroić w plasterki, a bakłażana i paprykę w kostkę, smażyć na rozgrzanej patelni, aż wszystkie składniki będą miękkie i chrupiące. Połączyć warzywa z cebulą. Posypać solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką. Dodać pokrojone pomidory bez skóry, na końcu posiekaną, świeżą bazylię i wszystko wymieszać. Na dno żaroodpornego naczynia wyłożyć cienką warstwę sosu beszamelowego i kłaść na zmianę płaty lasagne i nadzienie. Powtarzać warstwy. Ostatnią powinien być makaron i spora ilość sosu beszamelowego. Całość posypać startym serem. Przykryć folią aluminiową i piec około 50 minut w temperaturze 180° C. Po upieczeniu lekko przestudzić, podzielić na porcje.
lub wyszukaj w przepisach
Warzywa obmyć, z papryk usunąć gniazda, pomidora sparzyć i obrać ze skórki. Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać i smażyć na patelni razem z...
więcejMięso umyć, osuszyć, pokroić w plastry, lekko rozbić, przyprawić solą i pieprzem, a następnie usmażyć na rozgrzanej patelni do uzyskania efektu...
więcejJajka rozbić tak, aby ¾ wysokości skorupki zostało całe. Drobno posiekaną cebulkę zeszklić, na to wlać jajka. Jak tylko białko na dnie zacznie się...
więcejNastawić piekarnik na 180°C i przygotować tortownicę o średnicy 22-24 cm. Polewa: Czekoladę, dżem i śmietanę podgrzać w małym garnku na średnim...
więcej