Informacja o plikach cookies

Alma Market SA właściciel platformy www.alma24.pl oraz www.almamarket.pl, wykorzystuje pliki cookies, m.in. w celach statystycznych oraz reklamowych. Przystępując do korzystania z platformy, możesz zmienić ustawienia służące do obsługi cookies w przeglądarce internetowej.
Jeśli nie dokonasz zmiany ustawień, przeglądanie platformy nastąpi z wykorzystaniem wymienionych plików.

AKADEMIA SMAKU

Cooking is not only about tasting and creating meals, but also about discovering cultures and diversities as well as expressing one’s creativity.


By getting to know various culinary traditions, we can discover the people, their history, customs and lifestyles. We encourage you to taste our exquisite and proven recipes as well as to use the knowledge and experience of our experts. The DOLCE VITA magazine allows you to discover the best tastes as well as current culinary, fashion and lifestyle trends.

Lasagne z warzywami

A+ A-
print
  • 1 opakowanie świeżego makaronu lasagne
  • 3 bakłażany
  • 4 małe cukinie
  • 5 sztuk papryk mix
  • 5 sztuk cebuli czerwonej
  • świeża bazylia
  • 1 puszka pomidorów bez skórek
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • sos beszamelowy
  • ser żółty tarty

Directions:

Nadzienie: obraną cebulę pokroić w ósemki, razem z czosnkiem lekko zrumienić na rozgrzanym tłuszczu. Przełożyć do dużego rondla. Cukinie pokroić w plasterki, a bakłażana i paprykę w kostkę, smażyć na rozgrzanej patelni, aż wszystkie składniki będą miękkie i chrupiące. Połączyć warzywa z cebulą. Posypać solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką. Dodać pokrojone pomidory bez skóry, na końcu posiekaną, świeżą bazylię i wszystko wymieszać. Na dno żaroodpornego naczynia wyłożyć cienką warstwę sosu beszamelowego i kłaść na zmianę płaty lasagne i nadzienie. Powtarzać warstwy. Ostatnią powinien być makaron i spora ilość sosu beszamelowego. Całość posypać startym serem. Przykryć folią aluminiową i piec około 50 minut w temperaturze 180° C. Po upieczeniu lekko przestudzić, podzielić na porcje.

buy products in Alma24 See all recipes notify a friend
print

Ingredients:

  • Bakłażan
  • Bazylia
  • Cebula czerwona
  • Cukinia
  • Pomidory z puszki
  • Ser żółty tarty
  • Czosnek
  • Papryka ostra
  • Sól
  • Papryka mix
  • Sos beszamelowy
  • Makaron lasagne
  • Papryka słodka
  • Pieprz czarny
buy products in Alma24

Find recipe

Use customizator

or search in recipes

  • Chocolate mousse and raspberries tartlets

  • Pasta casserole with Gorgonzola

  • Dumplings filled with buckwheat

  • Cream of tomato soup

Also recommended

  • Oriental iced tea

    Boil water. Put all ingredients into a large pitcher. Pour with 6 glasses of boiling hot water and brew for 5 minutes. Leave to cool down. Place ice into a...

    more
  • Tomino cheese and blueberries salad

    Soak the raisins in water for 1 hour, then drain. Peel the celery, then cut in thin slices together with the pepper. Toss all ingredients together, drizzle...

    more
  • Apple muffins

    Peel and chop the apples, drizzle them with lemon juice. Mix the flour, baking powder, sugar, cinnamon, eggs, oil and buttermilk together. Add apples. Put...

    more
  • Roasted pork loin

    Score the fat side of the pork loin by cutting a criss-cross pattern, mix honey and mustard, massage the mixture onto the meat and fat and season with salt...

    more

RECOMMENDED ARTICLES

  • Świat według Julii

    Na własnym ciele pokazywała,...

    see more
  • Adrenalina po godzinach

    Rozrywki, dzięki którym...

    see more