Informacja o plikach cookies

Alma Market SA właściciel platformy www.alma24.pl oraz www.almamarket.pl, wykorzystuje pliki cookies, m.in. w celach statystycznych oraz reklamowych. Przystępując do korzystania z platformy, możesz zmienić ustawienia służące do obsługi cookies w przeglądarce internetowej.
Jeśli nie dokonasz zmiany ustawień, przeglądanie platformy nastąpi z wykorzystaniem wymienionych plików.

AKADEMIA SMAKU

Kuchnia to nie tylko smakowanie i tworzenie potraw, ale odkrywanie kultury i różnorodności, ekspresja kreatywności.


Poprzez kulinarne tradycje można poznawać ludzi oraz historię, zwyczaje, style życia. Zapraszamy do wypróbowywania znakomitych i sprawdzonych przepisów, a także korzystania z wiedzy i doświadczenia naszych ekspertów. W naszym magazynie "Dolce Vita" poznają Państwo smaki w najlepszych wydaniach oraz aktualne trendy kulinarne, modowe i lifestylowe. 

Kawa z bitą śmietaną i lodami

A+ A-
drukuj
  • 200ml wody
  • 100ml mleka
  • 2 jajka
  • łyżka cukru
  • 200ml śmietany kremówki
  • 4 łyżeczki kawy (rozpuszczalnej)
  • domowe lody śmietankowe
  • czekolada mleczna
  • opcjonalnie:bita śmietana

Sposób przyrządzania:

Przepis na domowe lody śmietankowe: 2 jajka sparzyć, oddzielić białka od żółtek. Do żółtek dodać łyżkę cukru i zmiksować do uzyskania puszystej masy. Śmietankę (200ml) i białka ubijać oddzielnie aż do osiągnięcia piany (dodając stopniowo do białka łyżkę cukru pudru). Zmiksowane składniki wymieszać i odstawić do zamrażarki na 2-3 godziny, od czasu do czasu mieszając. W międzyczasie kawę zalać gorącą wodą, dodać gorące mleko, pozostawić do ostudzenia. Schłodzony napój wlać do wysokich szklanek (lub filiżanek), pozostawiając 2 cm wolnego miejsca. Dodać wyjęte z zamrażarki lody (ilość gałek wedle uznania), posypać pokruszonymi kawałkami czekolady. Opcjonalnie można dodać bitej śmietany.

zobacz wszystkie przepisy powiadom znajomego
drukuj

Składniki:

  • Cukier
  • Czekolada
  • Woda
  • Bita śmietana
  • Jajka
  • Kawa
  • Mleko

ZNAJDŹ PRZEPIS

SKORZYSTAJ Z KONFIGURATORA

lub wyszukaj w przepisach

  • Stek cielęcy w sosie borowikowym

  • Zapiekana ricotta

  • Spinakopita

  • Buraczki na zimę

POLECAMY RÓWNIEŻ

  • Makaron pappardelle z gruszką, gorgonzolą i orzechami

    Gruszki umyć, obrać i pokroić w niewielką kostkę. Poddusić na małej ilości wody, tak, by zmiękły. Orzechy bardzo drobno posiekać. Makaron...

    więcej
  • Tort kawowo-czekoladowy

    Rozgrzać piekarnik do 100 ºC. Wysmarować masłem lub wyłożyć papierem do pieczenia dno i ścianki tortownicy o średnicy 25 cm. Włożyć posiekaną...

    więcej
  • Naleśniki pomarańczowe

    Wszystkie składniki na ciasto (mąka, mleko, jajka, olej, sól) wymieszać w misce lub zmiksować, odstawić na 2 godziny. Pomarańcze obrać, oczyścić...

    więcej
  • Biszkopcik z wiśniami

    Białka ubić ze szczyptą soli. W drugiej misce ubić żółtka z cukrem na jasnożółta masę, dodać mąkę i proszek do pieczenia. Do masy z żółtkami...

    więcej