Informacja o plikach cookies

Alma Market SA właściciel platformy www.alma24.pl oraz www.almamarket.pl, wykorzystuje pliki cookies, m.in. w celach statystycznych oraz reklamowych. Przystępując do korzystania z platformy, możesz zmienić ustawienia służące do obsługi cookies w przeglądarce internetowej.
Jeśli nie dokonasz zmiany ustawień, przeglądanie platformy nastąpi z wykorzystaniem wymienionych plików.

AKADEMIA SMAKU

Kuchnia to nie tylko smakowanie i tworzenie potraw, ale odkrywanie kultury i różnorodności, ekspresja kreatywności.


Poprzez kulinarne tradycje można poznawać ludzi oraz historię, zwyczaje, style życia. Zapraszamy do wypróbowywania znakomitych i sprawdzonych przepisów, a także korzystania z wiedzy i doświadczenia naszych ekspertów. W naszym magazynie "Dolce Vita" poznają Państwo smaki w najlepszych wydaniach oraz aktualne trendy kulinarne, modowe i lifestylowe. 

Kawa z bitą śmietaną i lodami

A+ A-
drukuj
  • 200ml wody
  • 100ml mleka
  • 2 jajka
  • łyżka cukru
  • 200ml śmietany kremówki
  • 4 łyżeczki kawy (rozpuszczalnej)
  • domowe lody śmietankowe
  • czekolada mleczna
  • opcjonalnie:bita śmietana

Sposób przyrządzania:

Przepis na domowe lody śmietankowe: 2 jajka sparzyć, oddzielić białka od żółtek. Do żółtek dodać łyżkę cukru i zmiksować do uzyskania puszystej masy. Śmietankę (200ml) i białka ubijać oddzielnie aż do osiągnięcia piany (dodając stopniowo do białka łyżkę cukru pudru). Zmiksowane składniki wymieszać i odstawić do zamrażarki na 2-3 godziny, od czasu do czasu mieszając. W międzyczasie kawę zalać gorącą wodą, dodać gorące mleko, pozostawić do ostudzenia. Schłodzony napój wlać do wysokich szklanek (lub filiżanek), pozostawiając 2 cm wolnego miejsca. Dodać wyjęte z zamrażarki lody (ilość gałek wedle uznania), posypać pokruszonymi kawałkami czekolady. Opcjonalnie można dodać bitej śmietany.

zobacz wszystkie przepisy powiadom znajomego
drukuj

Składniki:

  • Cukier
  • Czekolada
  • Kawa
  • Woda
  • Jajka
  • Mleko
  • Bita śmietana

ZNAJDŹ PRZEPIS

SKORZYSTAJ Z KONFIGURATORA

lub wyszukaj w przepisach

  • Dorsz na parze

  • Łosoś z brokułami

  • Czekoladowy suflet

  • Mus malinowy z tofu

POLECAMY RÓWNIEŻ

  • Gęś pieczona z gruszkami i jabłkami

    Gęś włożyć do naczynia z wodą i moczyć przez około godzinę, usunąć nóżki. Po wysuszeniu, tuszkę natrzeć przyprawami (wewnątrz i na...

    więcej
  • Małże w sosie pomidorowo – czosnkowym

    Warzywa drobno pokroić, a czosnek zmiażdżyć. Krewetki oczyścić, usunąć głowy i pancerzyki (powinny zostać 2 cm pancerzyka przy ogonie). W dużym...

    więcej
  • Schab pieczony ze śliwkami i miodem

    Schab opłukać, osuszyć, oprószyć solą i pieprzem. Na patelni roztopić masło, dodać olej i podsmażyć na nich schab z każdej strony. Po...

    więcej
  • Ziemniaki w sosie beszamelowym

    Ugotować ziemniaki al dente. na głębokiej patelni lub w woku podgrzać sos beszamelowy na umiarkowanym ogniu. Szynkę gotowaną pokroić w drobne kostki i...

    więcej