Informacja o plikach cookies

Alma Market SA właściciel platformy www.alma24.pl oraz www.almamarket.pl, wykorzystuje pliki cookies, m.in. w celach statystycznych oraz reklamowych. Przystępując do korzystania z platformy, możesz zmienić ustawienia służące do obsługi cookies w przeglądarce internetowej.
Jeśli nie dokonasz zmiany ustawień, przeglądanie platformy nastąpi z wykorzystaniem wymienionych plików.

AKADEMIA SMAKU

Kuchnia to nie tylko smakowanie i tworzenie potraw, ale odkrywanie kultury i różnorodności, ekspresja kreatywności.


Poprzez kulinarne tradycje można poznawać ludzi oraz historię, zwyczaje, style życia. Zapraszamy do wypróbowywania znakomitych i sprawdzonych przepisów, a także korzystania z wiedzy i doświadczenia naszych ekspertów. W naszym magazynie "Dolce Vita" poznają Państwo smaki w najlepszych wydaniach oraz aktualne trendy kulinarne, modowe i lifestylowe. 

Ciasto dyniowe

A+ A-
drukuj
  • mus z dyni
  • 2 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 20 g masła
  • Cukier puder
  • Cukier waniliowy
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • skórka pomarańczy lub mandarynek
  • migdały

Sposób przyrządzania:

Ciasto: mąkę, mleko, jajka, cukier waniliowy oraz proszek do pieczenia wymieszać, całość ugnieść i pozostawić na około 25 minut w lodówce. Mus: dynię przekroić na pół, wydrążyć nasiona, pokroić na mniejsze kawałki, usunąć skórkę. Gotować aż do uzyskania miękkiej konsystencji, następnie zmiksować, dodając masło, cukier, skórki pomarańczy lub mandarynek oraz łyżeczkę cynamonu. Ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować, następnie umieścić w wysmarowanej masłem tortownicy i piec około 20 minut w temperaturze ok 180 stopni (aż będzie kruche). Następnie wyjąć, dodać mus i piec ponownie przez kolejne 30 minut. Po wyjęciu ciasto posypać cukrem pudrem, migdałami,

zobacz wszystkie przepisy powiadom znajomego
drukuj

Składniki:

  • Cukier
  • Cukier waniliowy
  • Cynamon
  • Dynia
  • Jajka
  • Cukier puder
  • Proszek do pieczenia
  • Mleko
  • Mąka
  • Masło
  • Migdały
  • Pomarańcz

ZNAJDŹ PRZEPIS

SKORZYSTAJ Z KONFIGURATORA

lub wyszukaj w przepisach

  • Łosoś w papilotach

  • Hiszpańskie churros z czekoladą

  • Kurczak z selerem naciowym

  • Pierogi z kapustą i grzybami

POLECAMY RÓWNIEŻ

  • Pomidory faszerowane serem, tuńczykiem i oliwkami

    Nagrzać piekarnik do temperatury 200°C. Odciąć wierzchołki pomidorów. Wydrążyć pomidory za pomocą ostro zakończonej łyżeczki i posypać wnętrze...

    więcej
  • Roladki ze szpinakiem i wędzonym łososiem

    Nastawić piekarnik na 180°C. Przygotować płytką prostokątną formę do pieczenia. Świeży szpinak wrzucić do rondla, zalać odrobiną wody, gotować...

    więcej
  • Kasza gryczana z granatem

    Kaszę ugotować na sypko. Odstawić pod przykryciem, aby nie ostygła. Oczyszczoną marchewkę pokroić za pomocą obieraczki na cienkie paseczki. Kaszę...

    więcej
  • Sałatka z rukoli i pomidorków koktajlowych

    Pomidorki koktajlowe pokroić na połówki, wymieszać z rukolą i roszponką. Polać miodem, octem balsamicznym i oliwą, delikatnie wymieszać i posypać...

    więcej