Informacja o plikach cookies

Alma Market SA właściciel platformy www.alma24.pl oraz www.almamarket.pl, wykorzystuje pliki cookies, m.in. w celach statystycznych oraz reklamowych. Przystępując do korzystania z platformy, możesz zmienić ustawienia służące do obsługi cookies w przeglądarce internetowej.
Jeśli nie dokonasz zmiany ustawień, przeglądanie platformy nastąpi z wykorzystaniem wymienionych plików.

AKADEMIA SMAKU

Kuchnia to nie tylko smakowanie i tworzenie potraw, ale odkrywanie kultury i różnorodności, ekspresja kreatywności.


Poprzez kulinarne tradycje można poznawać ludzi oraz historię, zwyczaje, style życia. Zapraszamy do wypróbowywania znakomitych i sprawdzonych przepisów, a także korzystania z wiedzy i doświadczenia naszych ekspertów. W naszym magazynie "Dolce Vita" poznają Państwo smaki w najlepszych wydaniach oraz aktualne trendy kulinarne, modowe i lifestylowe. 

Ciasto dyniowe

A+ A-
drukuj
  • mus z dyni
  • 2 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 20 g masła
  • Cukier puder
  • Cukier waniliowy
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • skórka pomarańczy lub mandarynek
  • migdały

Sposób przyrządzania:

Ciasto: mąkę, mleko, jajka, cukier waniliowy oraz proszek do pieczenia wymieszać, całość ugnieść i pozostawić na około 25 minut w lodówce. Mus: dynię przekroić na pół, wydrążyć nasiona, pokroić na mniejsze kawałki, usunąć skórkę. Gotować aż do uzyskania miękkiej konsystencji, następnie zmiksować, dodając masło, cukier, skórki pomarańczy lub mandarynek oraz łyżeczkę cynamonu. Ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować, następnie umieścić w wysmarowanej masłem tortownicy i piec około 20 minut w temperaturze ok 180 stopni (aż będzie kruche). Następnie wyjąć, dodać mus i piec ponownie przez kolejne 30 minut. Po wyjęciu ciasto posypać cukrem pudrem, migdałami,

zobacz wszystkie przepisy powiadom znajomego
drukuj

Składniki:

  • Cukier
  • Cukier waniliowy
  • Cynamon
  • Dynia
  • Jajka
  • Cukier puder
  • Proszek do pieczenia
  • Mleko
  • Mąka
  • Masło
  • Migdały
  • Pomarańcz

ZNAJDŹ PRZEPIS

SKORZYSTAJ Z KONFIGURATORA

lub wyszukaj w przepisach

  • Tortilla ze szparagami i ricottą

  • Powidło śliwkowe

  • Krewetki z oliwą imbirową

  • Tartaletki z musem czekoladowym i malinami

POLECAMY RÓWNIEŻ

  • Puchar sułtański

    Cukier wolno podgrzewać w suchym rondlu, jak się skarmelizuje dodać połowę śmietanki i podgrzewać, aż zgęstnieje. Sos czekoladowy: gorzką...

    więcej
  • Sałatka z kurczakiem

    Kurczaka pokroić w kostkę, podsmażyć na oleju. Do pokrojonej gruszki dodać roszponkę oraz kurczaka. Całość wymieszać, polać olejem lnianym....

    więcej
  • Foie gras z patelni

    W naczyniu rozgrzać ocet balsamiczny, dodać porto oraz przyprawy, chwilę gotować. Plastry foie gras natrzeć solą i pieprzem, a następnie obsmażyć na...

    więcej
  • Świąteczna przystawka - jajka z sardynkami i kawiorem

    Jajka ugotować, ostudzić, a następnie przekroić na pół i wydrążyć z nich żółtka. Żółtka wymieszać z majonezem, doprawić solą i pieprzem. W...

    więcej