Informacja o plikach cookies

Alma Market SA właściciel platformy www.alma24.pl oraz www.almamarket.pl, wykorzystuje pliki cookies, m.in. w celach statystycznych oraz reklamowych. Przystępując do korzystania z platformy, możesz zmienić ustawienia służące do obsługi cookies w przeglądarce internetowej.
Jeśli nie dokonasz zmiany ustawień, przeglądanie platformy nastąpi z wykorzystaniem wymienionych plików.

AKADEMIA SMAKU

Kuchnia to nie tylko smakowanie i tworzenie potraw, ale odkrywanie kultury i różnorodności, ekspresja kreatywności.


Poprzez kulinarne tradycje można poznawać ludzi oraz historię, zwyczaje, style życia. Zapraszamy do wypróbowywania znakomitych i sprawdzonych przepisów, a także korzystania z wiedzy i doświadczenia naszych ekspertów. W naszym magazynie "Dolce Vita" poznają Państwo smaki w najlepszych wydaniach oraz aktualne trendy kulinarne, modowe i lifestylowe. 

Canelloni w sosie pomidorowym

A+ A-
drukuj
  • makaron canelloni
  • 0,5 kg mięsa mielonego z indyka lub kurczaka
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 opakowania przecieru pomidorowego/passaty z pomidorów
  • 1 papryka czerwona
  • 1/2 szklanki wody
  • 1 cebula
  • 200g sera żółtego
  • przyprawy - sól, pieprz, oregano, bazylia, gałka muszkatołowa
  • 50g parmezanu

Sposób przyrządzania:

Farsz: 3/4 cebuli pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni. Dodać mięso i pokrojoną w kostkę paprykę. Wszystko wymieszać razem z przecierem pomidorowym, wodą i koncentratem, doprawić i gotować przez około 10 minut. Sos pomidorowy: Pozostałą część cebuli zeszklić na patelni, dodać przecier/passatę, doprawić przyprawami. Naczynie żaroodporne nasmarować oliwą z oliwek. Makaron (w stanie surowym) uzupełnić farszem i ułożyć w naczyniu. Całość dokładnie zalać sosem pomidorowym (zbyt mała ilość sosu może spowodować, że makaron pozostanie twardy). Piec w temperaturze 180% przez 25 minut. Po wyjęciu posypać startym serem i parmezanem (można to zrobić przed fazą pieczenia).

kup produkty w Alma24 zobacz wszystkie przepisy powiadom znajomego
drukuj

Składniki:

  • Cebula
  • Ser parmezan
  • Czosnek
  • Przecier pomidorowy
  • Woda
  • Passata
  • Gałka muszkatołowa
  • Sól
  • Oregano
  • Oliwa
  • Mięso mielone
  • Papryka
  • Pieprz czarny
kup produkty w Alma24

ZNAJDŹ PRZEPIS

SKORZYSTAJ Z KONFIGURATORA

lub wyszukaj w przepisach

  • Kanapki z kawiorem

  • Awokado z krewetkami lub wędzonym łososiem

  • Madrycki dressing

  • Sernik świąteczny light

POLECAMY RÓWNIEŻ

  • Brushetta

    Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, wydrążony miąższ pokroić w kostkę. Do pomidorów dodać łyżkę oliwy, szczyptę oregano i posiekaną bazylię....

    więcej
  • Makowiec

    Mak opłukać i sparzyć, moczyć przez 2 godziny. Następnie zmielić z cukrem i margaryną. Do maku dodać olejek i ubitą pianę z 3 białek. Dokładnie...

    więcej
  • Tapenada

    Oliwki i kapary wsypać do wysokiego pojemnika. Dodać starty drobno parmezan i anchois oraz czosnek. Zmiksować używając blendera lub moździerza,...

    więcej
  • Zupa serowa z ziołami

    Nagrzać piekarnik do temperatury 220°C. Zmieszać starty leżakowany ser Beemster z mąką. Umieścić łyżkę masy serowej na blaszce wyściełanej...

    więcej

POLECAMY ARTYKUŁY