Informacja o plikach cookies

Alma Market SA właściciel platformy www.alma24.pl oraz www.almamarket.pl, wykorzystuje pliki cookies, m.in. w celach statystycznych oraz reklamowych. Przystępując do korzystania z platformy, możesz zmienić ustawienia służące do obsługi cookies w przeglądarce internetowej.
Jeśli nie dokonasz zmiany ustawień, przeglądanie platformy nastąpi z wykorzystaniem wymienionych plików.

AKADEMIA SMAKU

Kuchnia to nie tylko smakowanie i tworzenie potraw, ale odkrywanie kultury i różnorodności, ekspresja kreatywności.


Poprzez kulinarne tradycje można poznawać ludzi oraz historię, zwyczaje, style życia. Zapraszamy do wypróbowywania znakomitych i sprawdzonych przepisów, a także korzystania z wiedzy i doświadczenia naszych ekspertów. W naszym magazynie "Dolce Vita" poznają Państwo smaki w najlepszych wydaniach oraz aktualne trendy kulinarne, modowe i lifestylowe. 

Pasztet z tofu

A+ A-
drukuj
  • 3 kostki tofu wędzonego (480 g)
  • 30 dag pieczarek
  • 1 średnia cebula
  • 1 średnia cebula
  • 1 kajzerka
  • 2 jajka
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka płatków owsianych
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka musztardy
  • 2 łyżki oleju
  • po pół łyżeczki: majeranku, tymianku, lubczyku, rozmarynu i kurkumy.
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przyrządzania:

Cebulę posiekać, a następnie podsmażyć na rozgrzanym oleju. Gdy się zarumieni, dodać pokrojone pieczarki i smażyć do momentu całkowitego odparowania wody. W maszynce do mielenia zemleć tofu, cebulę z pieczarkami, namoczoną i odciśniętą kajzerkę. Do masy dodać jajka, przeciśnięty przez praskę czosnek, musztardę, zioła, mąkę ziemniaczaną i płatki owsiane. Doprawić do smaku solą, pieprzem i dokładnie wymieszać. Formę do pieczenia wysmarować olejem, wysypać bułką tartą, przełożyć do niej uzyskaną masę, a następnie włożyć do nagrzanego do 180° piekarnika i piec przez 40-45 minut. Pasztet wyciągnąć z formy po całkowitym ostygnięciu.

zobacz wszystkie przepisy powiadom znajomego

ZNAJDŹ PRZEPIS

SKORZYSTAJ Z KONFIGURATORA

lub wyszukaj w przepisach

  • Tortelloni z pesto i parmezanem

  • Roladki ze szpinakiem i wędzonym łososiem

  • Cytrusowe orzeźwienie II

  • Miodowa sałatka z łososiem

POLECAMY RÓWNIEŻ

  • Madrycki dressing

    Składniki dobrze wymieszać w shakerze. Podawać z awokado, ogórkiem, pomidorami, mango, jabłkami, papają.

    więcej
  • Chłodnik brzoskwiniowy

    Brzoskwinie sparzyć i obrać ze skórki, pokroić na kawałki. Do głębokiej miski wrzucić owoce, wlać zimne mleko i śmietanę, sok z cytryny, dodać...

    więcej
  • Tapenada

    Oliwki i kapary wsypać do wysokiego pojemnika. Dodać starty drobno parmezan i anchois oraz czosnek. Zmiksować używając blendera lub moździerza,...

    więcej
  • Schab pieczony

    Tłuszcz na mięsie nakroić w kostkę, posmarować miodem i musztardą oraz doprawić solą i pieprzem. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 °C przez około...

    więcej